1515

Apples nya mål: En Oscar – och så dyrt kan det bli

Apple har knutit till sig Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio och Robert De Niro för ett nytt filmprojekt. Och techjätten har råd – de slog nyligen miljardrekord för sin tjänsteverksamhet, där film och tv ingår.

Tim Cook vill inte vara sämre än Netflix. Enligt Wall Street Journal ska han ha knutit till sig kultregissören Martin Scorsese för en film med Leonardo DiCaprio och Robert De Niro.
Tim Cook vill inte vara sämre än Netflix. Enligt Wall Street Journal ska han ha knutit till sig kultregissören Martin Scorsese för en film med Leonardo DiCaprio och Robert De Niro.

Netflix NFLX 0% Dagens utveckling Martin Scorsese-film ”The Irishman” nominerades till hela tio Oscars – men vann ingen. Men numerären visade ändå techbranschen att de kan tävla med de traditionella filmstudiobolagen.

Inför en kommande Oscarsgalan kraftsamlar nu Apple AAPL 0% Dagens utveckling , vars film- och tv-verksamhet Apple tv+ redan kommit långt. Enligt amerikanska medier var bolaget i december 2019 tredje största streamingtjänst i USA med 33 miljoner konton, efter Netflix och Amazon AMZN 0% Dagens utveckling Prime med 61 respektive 42 miljoner.

Apples intäkter från sitt serviceben – det vill säga tjänster som Icloud, Apple Music och Apple tv+ – steg under det andra kvartalet i år till 13,35 miljarder dollar, omkring 130 miljarder kronor.

Läs mer: Svenskarna samlar alla streamingtjänster – växer 230 procent i coronakrisen

Och nu tar alltså bolaget en liten del av den summan och lägger på en ny storfilm kallad ”Killers of the flower moon” där Leonardo DiCaprio och Robert De Niro sägs spela huvudrollerna under Martin Scorseses regi, enligt Wall Street Journal.

Hur mycket produktionen kommer att kosta är oklart, men The Irishman kan vara en fingervisning. Enligt amerikanska medier landade prislappen för den produktionen på omkring 1,6 miljarder kronor.

Netflix meddelade i december att The Irishman sågs av 26 miljoner hushåll den första veckan, vilket var nytt rekord för en film på plattformen. Däremot har rapporterats att den bara spelat in omkring 80 miljoner kronor på bio där den också hade begränsad premiär.

Läs mer: Apple redovisar platt tillväxt – missade på Iphone

Apple tv+ har sedan lanseringen erbjudits gratis i ett år för alla kunder som registrerat en ny Appleprodukt, såsom Iphone, Ipad eller Mac. Med andra ord är antalet som betalar för tjänsten just nu betydligt lägre än de 33 miljoner användare som rapporterats.

Det finns inga uppgifter om hur The Irishman ekonomiskt gynnade eller drabbade Netflix, även om PR-vinsten får anses vara enorm. 

Netflix har även en rad andra succéer bakom sig de senaste åren, däribland ”Roma” vars regissör Alfonso Curarón belönades med en Oscar för just bästa regi 2018. Filmen tilldelades också pris för bästa icke-engelskspråkiga film.

Apple framstår dock ha råd med en rejäl satsning med en förhoppning om att bli första streamingtjänst att faktiskt ta hem den tyngsta Oscarsstatyetten för bästa film.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?