1515
Annons

Apples medgrundare: Jag har sålt mina bitcoin

Apples medgrundare Steve Wozniak berättade att han sålt sina bitcoin, och gav en känga till såväl Iphone X som Apple och Tesla vid en konferens i Stockholm under onsdagen. ”Nu tror jag inte något som Elon Musk eller Tesla säger, men jag älskar fortfarande bilen”, sade han.

Steve Wozniak, medgrundare av Apple tillsammans med Steve Jobs och Ronald Wayne.
Steve Wozniak, medgrundare av Apple tillsammans med Steve Jobs och Ronald Wayne.Foto:TT

Det var en öppen och pratglad Steve Wozniak som talade på konferensen Nordic Business Forum i Stockholm under onsdagen.

Han grundade teknikjätten Apple 1976 tillsammans med Steve Jobs och Ronald Wayne och beskrivs som den tekniska hjärnan bakom bolaget. 1985 lämnade Steve Wozniak det dagliga arbetet på Apple, men kvarstår dock som anställd och sägs lyfta en lön på omkring 1 miljon kronor per år.

Under samtalet gav han en känga både till Apples avlidne medgrundare Steve Jobs och bolagets senaste smartphone, Iphone X.

”Steve Jobs förstod inte datorer, varken hårdvara eller mjukvara”, sade Steve Wozniak.

Läs även: Steve Wozniak - geni eller galning? 

Och på frågan om vilket som är det största felet med dagens teknikindustri svarade han: 

”Jag vill att saker ska vara enkla och direkta. Våra smarta telefoner har blivit mer och mer komplicerade”, sade han och gav som ett exempel Apples senaste Iphone-modell.

”Den nya Iphone X-knappen på sidan gör olika saker om du klickar en eller flera gånger, eller om du håller in volymknappen samtidigt. Det går emot tanken att maskiner ska vara intuitiva, som vi hade på Apple när vi byggde Lisa-datorn.”

Efter att ha lämnat det operativa arbetet på Apple har han bland annat investerat i robotikföretaget Ripcord och är forskningschef på hårdvarubolaget Fusion.io.

Tidigare har Steve Wozniak berättat att han följde bitcoin under en tid för att sedan köpa kryptovalutan på kursen 700 dollar.

Men nu har han sålt allt, utan att berätta hur mycket han köpte eller till vilken kurs han sålde. 

”Jag har experimenterat med bitcoin. När kursen sköt upp så tänkte jag att jag inte ville ha den oron i mitt liv. Så jag sålde allt”, sade Steve Wozniak och berättade även att han tyckte att det var roligt att försöka resa runt i världen och bara använda bitcoin.

Under 2017 steg bitcoinkursen från 1 000 dollar för att toppa i december på drygt 19 000 dollar. I slutet av januari i år låg kursen på drygt 10 000 dollar.

Läs även: Apples medgrundare investerar i robotikföretag 

Apple-medgrundaren berättade även att han brukade vara pryltokig och följa alla nya prylar. Men nu har han ett nytt intresse.

”Nu läser jag artiklar om elbilar och hur företag efter företag går över till elbilar.”

Han ställde sig i en väntelista för att köpa en Tesla, men när han var längst fram fick han kalla fötter och köpte en Mercedes S-klass istället, berättade han.

”Då mejlade Elon Musk mig och sa att jag inte var en riktig Silicon Valley-kille.”

Senare köpte han faktiskt en Tesla, men han är inte helt nöjd med Autopilot-funktionen:

”Om en Tesla stöter på något på en motorväg som är lite ovanligt, så klarar den inte av det. Du måste vara på tårna hela tiden.”

”Nu tror jag inte på något som Elon Musk eller Tesla säger, men jag älskar fortfarande bilen”, sade han.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?