1515
Annons

Apples mardrömsbild: Så stora är riskerna när EU lägger sig i din Iphone

EU:s omtalade ”Digital markets act” ska stoppa storbolag från att agera grindvakter på dina digitala plattformar.

Det innebär att Apple kan tvingas släppa in appar från andra håll än App store i sina telefoner.

Det menar techjätten är en mycket dålig idé.

Apples vd Tim Cook och EU-kommissionens Margrethe Vestager är inte överens om mycket.
Apples vd Tim Cook och EU-kommissionens Margrethe Vestager är inte överens om mycket.

Telefonanvändare med Googles operativsystem Android kan redan i dag ladda ned appar från separata källor på nätet och därmed undgå systemets egen ”Play”-butik. 

Resultatet: Det är 15 gånger vanligare med skadlig kod i Androidtelefoner än i Apples Iphone, som inte accepterar appar utanför sin butik App store.

Det slår Apple fast i en ny rapport som släpps på onsdagen, med hänvisning till en undersökning från säkerhetsbolaget Symantec.

Apple poängterar att varje app kontrolleras i flera steg innan de släpps in App store, bland annat för att begränsa vilken tillgång till telefonens funktioner som apparna ber om.

En spelapplikation för barn ska till exempel inte kunna be om tillgång till telefonens kamera, om det inte ingår i spelidén, enligt Apples logik.

Läs mer: Apple sparkar igång årlig konferens – med nyheter i Iphone

Bakgrunden till Apples rapport är att EU-kommissionen presenterat lagförslaget ”Digital markets act”, DMA, som syftar till att begränsa maktkoncentrationen kring våra digitala liv.

Lagen är uppenbart ämnad att användas mot bolag som Facebook, Apple och Google som kan beskrivas som ”grindvakter” i förhållande till tredjepartsbolag som vill verka på bolagens plattformar eller i deras produkter.

Enligt Apple är det tydligt att lagförslaget prioriterar apputvecklare och tjänster framför slutkonsumenterna.

Men kritik riktas också mot Apples hållning i frågan. Att App store är så hårt kontrollerat innebär också att apputvecklare som vill in bara erbjuds en form av betallösning, som Apple kontrollerar och använder för att i vissa fall ta ut avgifter.

I ett separat men relaterat fall har EU-kommissionen redan anklagat Apple för vad de menar är missbruk av sin ställning när de tvingar apputvecklare med konkurrerande tjänster – mest känt Spotify – att betala vissa procentsatser av intäkter som inte drabbar den egna motsvarande tjänsten, Apple music.

Detsamma gäller många andra underhållningsappar.

I det fall Digital markets act blir lag i nuvarande form skulle Apple, till exempel, behöva släppa in Spotify i användarens telefoner utanför App store och Spotify skulle därmed kunna ta betalt av sina kunder hur de vill och helt kringgå Apple.

Kritiker mot Apples hållning att App store-modellen behövs pekar också på att bolaget i sitt operativsystem för datorer, Mac OS, alltid tillåtit program och applikationer att installeras från olika okända källor.

Apple menar å sin sida att Mac OS också är betydligt mer sårbart än IOS, och att utvecklingen i Mac snarare går mot mer kontroll, inte tvärtom.

Apple pekar också i sin rapport på att telefoner utgör en betydligt större bas av användare än Mac-datorer (det finns över 1 miljard Iphoneanvändare i världen) och därmed skulle vara mer attraktivt för bedragare och hackers, samt att telefoner är med användaren större del av dagen oftare och därmed innebär en större risk.

Appar som inte kontrollerats av Apple skulle kunna användas för att avlyssna eller spionera på personer genom kameror och mikrofoner utan att denne märker det, menar bolaget.

De vill minska personalbristen i vården – backas av ishockeyspelare

Startupen Vivium vill motverka personalbristen i vården med hjälp av en plattform som drar ner på det administrativa arbetet. Nu tar bolaget in färska miljoner, bland annat från två NHL-spelare. ”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA”, säger vd:n Peter Westerholm. 

Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.
Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.

Startupbolaget Vivium vill effektivisera tiden det tar att rekrytera ny personal till den underbemannade vårdsektorn med hjälp av automatisering. 

”Om vi vinner tid i det administrativa arbetet kan vi få tid över som istället kan läggas på patienterna”, säger vd:n och medgrundaren Peter Westerholm som tror att personalbristen delvis beror på ineffektiva rekryteringsmetoder. 

Han är förvånad över att så stora delar av det administrativa arbetet fortfarande sker manuellt.

”Vi märkte att det fanns väldigt mycket som kunde förbättras och att det saknades digitala verktyg,” säger vd:n som själv kommer från vårdbemanningsbranschen. 

På Viviums digitala plattform kombineras schemaläggning och resurshantering för timanställda och bemanningspersonal. Tjänsten kan integreras både i privat- och offentlig sektor.  

”Vi är unika för att vi tagit grepp om helheten. Det finns aktörer som bara sköter schemaläggning, sen finns det de som endast tillhandahåller vikarier. Vi däremot, kombinerar alla delar.” 

Vivium har inte haft någon omsättning sedan starten 2020. Men efter det första halvåret 2022 är bolaget uppe i 400.000 kronor. 

Sedan januari är cirka 300 medarbetare vid Danderyds sjukhus uppkopplade till Vivium. Peter Westerholm menar att sjukhuset tack vare plattformen kunnat göra tidsbesparingar på upp till 75 procent. 

”Vårdpersonalen upplever minskad stress och betydligt enklare hantering av schemaläggning som en effekt av Vivium”, säger han. 

I höst lanserar företaget sin tjänst hos ytterligare en aktör som driver sex olika vårdmottagningar. 

”Målsättningen är att fyrdubbla omsättningen under andra delen av året”, säger Peter Westerholm.

I maj stängde Vivium en runda på nio miljoner kronor med befintliga ägare som investeraren Hidden Dreams, fastighetsentreprenören Fredrik Holmström och serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh. 

Nya till Vivium är bland annat NHL-spelarna Oliver Kylington från Calgary Flames och Patrik Nemeth från New York Rangers, som är vänner till en av grundarna. 

Med pengarna tänker de fortsätta satsa på utvecklingen av plattformen samt på att få ut den hos fler kunder. Tanken är att anställa fler till bolaget som i dagsläget består av fyra heltidsanställda på huvudkontoret, varav tre är grundarna själva, plus 10-15 utvecklare.

Peter Westerholm menar att tjänsten så småningom kan komma att utvecklas för områden utanför vårdsektorn.

”Vivium kan appliceras på alla företag med timvikarier. Vi började i den här vertikalen eftersom grundarteamet kommer ifrån vårdbemanningsbranschen.”

Framöver är planen att expandera. Inom fem år vill Vivium ha tagit klivet utanför den svenska marknaden. 

”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA.” 

Läs mer: Studenternas vårdplattform tar in miljoner från Dropbox-grundare 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera