1515

Apples mardrömsbild: Så stora är riskerna när EU lägger sig i din Iphone

EU:s omtalade ”Digital markets act” ska stoppa storbolag från att agera grindvakter på dina digitala plattformar.

Det innebär att Apple kan tvingas släppa in appar från andra håll än App store i sina telefoner.

Det menar techjätten är en mycket dålig idé.

Apples vd Tim Cook och EU-kommissionens Margrethe Vestager är inte överens om mycket.
Apples vd Tim Cook och EU-kommissionens Margrethe Vestager är inte överens om mycket.

Telefonanvändare med Googles operativsystem Android kan redan i dag ladda ned appar från separata källor på nätet och därmed undgå systemets egen ”Play”-butik. 

Resultatet: Det är 15 gånger vanligare med skadlig kod i Androidtelefoner än i Apples AAPL +0,46% Dagens utveckling Iphone, som inte accepterar appar utanför sin butik App store.

Det slår Apple fast i en ny rapport som släpps på onsdagen, med hänvisning till en undersökning från säkerhetsbolaget Symantec.

Apple poängterar att varje app kontrolleras i flera steg innan de släpps in App store, bland annat för att begränsa vilken tillgång till telefonens funktioner som apparna ber om.

En spelapplikation för barn ska till exempel inte kunna be om tillgång till telefonens kamera, om det inte ingår i spelidén, enligt Apples logik.

Läs mer: Apple sparkar igång årlig konferens – med nyheter i Iphone

Bakgrunden till Apples rapport är att EU-kommissionen presenterat lagförslaget ”Digital markets act”, DMA, som syftar till att begränsa maktkoncentrationen kring våra digitala liv.

Lagen är uppenbart ämnad att användas mot bolag som Facebook, Apple och Google som kan beskrivas som ”grindvakter” i förhållande till tredjepartsbolag som vill verka på bolagens plattformar eller i deras produkter.

Enligt Apple är det tydligt att lagförslaget prioriterar apputvecklare och tjänster framför slutkonsumenterna.

Men kritik riktas också mot Apples hållning i frågan. Att App store är så hårt kontrollerat innebär också att apputvecklare som vill in bara erbjuds en form av betallösning, som Apple kontrollerar och använder för att i vissa fall ta ut avgifter.

I ett separat men relaterat fall har EU-kommissionen redan anklagat Apple för vad de menar är missbruk av sin ställning när de tvingar apputvecklare med konkurrerande tjänster – mest känt Spotify – att betala vissa procentsatser av intäkter som inte drabbar den egna motsvarande tjänsten, Apple music.

Detsamma gäller många andra underhållningsappar.

I det fall Digital markets act blir lag i nuvarande form skulle Apple, till exempel, behöva släppa in Spotify i användarens telefoner utanför App store och Spotify skulle därmed kunna ta betalt av sina kunder hur de vill och helt kringgå Apple.

Kritiker mot Apples hållning att App store-modellen behövs pekar också på att bolaget i sitt operativsystem för datorer, Mac OS, alltid tillåtit program och applikationer att installeras från olika okända källor.

Apple menar å sin sida att Mac OS också är betydligt mer sårbart än IOS, och att utvecklingen i Mac snarare går mot mer kontroll, inte tvärtom.

Apple pekar också i sin rapport på att telefoner utgör en betydligt större bas av användare än Mac-datorer (det finns över 1 miljard Iphoneanvändare i världen) och därmed skulle vara mer attraktivt för bedragare och hackers, samt att telefoner är med användaren större del av dagen oftare och därmed innebär en större risk.

Appar som inte kontrollerats av Apple skulle kunna användas för att avlyssna eller spionera på personer genom kameror och mikrofoner utan att denne märker det, menar bolaget.


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?