Hoppa till innehållet

Annons

Apples glasögon en ”flopprisk” – då presenteras de

Om en dryg vecka väntas Apple presentera sin första helt nya produkt sedan Apple Watch.

Men glasögonen som sägs ha varit under produktion i närmare 10 år påstås vara en rejäl kompromiss från den tidiga visionen.

”Det kan bli en av de största techflopparna någonsin”, varnar en tidigare Applechef, enligt Bloomberg.

Tim Cook väntas presentera nya glasögon den 5 juni.
Tim Cook väntas presentera nya glasögon den 5 juni.Foto:Noah Berger

Visionen om ett par glasögon som blandar verklighet och digitala element – så kallad augmented reality – har frestat techbranschen i decennier. Google lanserade produkten Google Glass 2013, men hela satsningen gick i graven ifjol.

Hur länge Apple jobbat på sina glasögon är inte känt, men personer som Bloomberg pratat med, och som beskrivs ha ”insyn”, säger att det minst rör sig om 2015, då bolaget släppte sin senaste nya produktserie, Apple Watch.

Men idén om ett par glasögon du kan bära hela dagen och som blandar in digitala element skrotades tidigt på grund av tekniska begräsningar. Batterierna blir för små och tekniken att projicera bilder på glaset eller direkt i ögat för avancerad.

Istället är produkten som väntas presenteras på Apples stora utvecklarkonferens WWDC den 5 juni något som ”liknar skidglasögon”, enligt Bloomberg, inte olik en vr-mask.

Ryktena delar nu techbranschen, där hoppfulla aktörer tror att Apples intåg på marknaden kommer kickstarta utvecklingen av tekniken.

De negativa rösterna är dock många. Marknaden för augmented reality är obefintlig, menar somliga. Både Microsoft och startupbolaget Magic leap har misslyckats med att nå brett genomslag på kosumentmarknaden och istället riktat in sig på företagsmarknaden. Microsoft har dock inte släppt en ny version på flera år.

En tidigare marknadschef på Apple, Michael Gartenberg säger till Bloomberg att han antar att det är ett internt tryck på ”en ny produkt” som gör att Apple tar de nya glasögonen till marknaden, utan att det egentligen finns en efterfrågan.

”Det kan bli en av de största techflopparna någonsin”, säger han.

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera