1515
Annons

Apple varnar för säkerhetsbrist – hackare kan få full tillgång

Teknikjätten Apple varnar för en sårbarhet i bolagets Iphones, Ipads och Macdatorer. För telefoner gäller det modellen 6S och senare. En it-säkerhetsexpert som TT talat med tonar ner riskerna för gemene man – men betonar att man behöver göra uppdateringar för att vara skyddad.

Foto:Roald, Berit

Teknikjätten Apple varnar för sårbarheten som rör bolagets Iphones, Ipads och Macdatorer. För telefoner gäller det modellen 6S och senare.

Företaget säger att man vet om att sårbarheten – som gör att en hackare kan få full tillgång till apparaten – har utnyttjats.

Marcus Murray, it-säkerhetsexpert på företaget Truesec, ser allvarligt på de uppdagade bristerna.

Det är alltid allvarligt när sårbarheter i mjukvaran i så här pass populära produkter upptäcks – och dessutom redan har utnyttjats av aktörer, säger han.

Säkerhetsbristerna berör alla som använder Iphones, Ipads och Macdatorer – en stor andel av den digitala befolkningen, konstaterar Marcus Murray. Samtidigt tonar han ner riskerna för folk i allmänhet.

Man ska inte överdriva allvaret för gemene man. Oftast utnyttjas sådana sårbarheter i attacker mot specifika personer av högt intresse, exempelvis politiker och journalister som sitter på värdefull information. De kan bli avlyssnade eller övervakade, säger han.

De senaste dagarna har Apple släppt uppdateringar för Iphones, Ipads och Macdatorer för att korrigera säkerhetsbristerna. Genomför man uppdateringarna är man skyddad mot angrepp, enligt Marcus Murray. Men han uppmanar att man både uppdaterar operativsystemet och webbläsaren Safari, som enligt honom också verkar omfattas av sårbarheten.

Uppdateringarna är vaccinet mot detta. Men många skyndar sig ju inte när det kommer nya uppdateringar. I det här fallet kan det medföra att man får in kod i sin produkt som gör att andra får samma åtkomst som man själv har. Dessutom finns risk att angriparen får ännu mer kontroll än du som användare har och kan göra vad som helst med produkten – till exempel så att den inte går att uppdatera.

Enligt en säkerhetsexpert, som nyhetsbyrån AP talat med, kan aktivister och journalister bli måltavlor för utländsk makt varför de bör vara extra vaksamma och hålla operativsystemen uppdaterade. Markus Murray framhåller även att högt uppsatta politiker är i riskzonen – särskilt i valtider, oro i omvärlden och Nato-ansökan.

Det kan finnas en vinning för eventuella antagonister eller fientligt inställda stater att avlyssna viktiga personer. Därför är det här en samhällsfråga – inte bara en fråga om ”min telefon”, säger Marcus Murray.

Något som försvårar, enligt honom, är att Apple inte brukar vara särskilt transparenta kring sårbarheter och incidenter rörande deras produkter.

Det är en olycklig strategi. Om de var mer transparenta skulle det bli lättare för konsumenter att förstå om man är drabbad och behöver vidta någon åtgärd. Om man till exempel är politiker och är avlyssnad är det viktigt att veta det, säger Murray.

TT har sökt Apple i Sverige för en kommentar.

Innehåll från ENFOAnnons

Så kan företag mäta hållbarhetsmål datadrivet – med enkla medel

Magnus Fälth, rådgivare inom analys och hållbarhet på Enfo.
Magnus Fälth, rådgivare inom analys och hållbarhet på Enfo.

Många företag som har en ambition att bli hållbara missar den fulla potentialen i digitaliseringen. Att fokusera på digitaliseringens möjligheter kan fungera som en effektiv drivkraft för omställningen. Det menar IT-tjänstebolaget Enfo, som bland annat stöttar företag i hur man med enkla medel kan mäta hållbarhetsmål datadrivet, vilket i sin tur skapar affärsmöjligheter.

– Hållbarhet handlar i grunden om att lösa ett problem med negativ påverkan, få det användarvänligt och göra det skalbart, säger Magnus Fälth, rådgivare inom analys och hållbarhet på Enfo. 

Hållbarhetsfrågan har hos allt fler företag gått från att vara en av många punkter på dagordningen till att bli något som ska genomsyra hela verksamheten. I och med detta läggs ett stort fokus på data och analys, som får en central roll i omställningen.

Enfo är ett IT-tjänstebolag med lång erfarenhet, stor expertis och spetskompetens inom bland annat data och analytics. Utgångspunkten är att det går att göra väldigt mycket inom hållbarhet med enkla och datadrivna medel – så länge viljan finns. 

– Först och främst behöver man fråga sig: hur kan en produkt användas fler gånger än idag och hur kan den digitala världen vara till hjälp för att genomföra det? Det behöver inte vara så komplicerat, anser Magnus Fälth.

Hållbarhet är att skapa affärsmöjligheter 

Centralt i omställningen är att göra rätt från början, att skapa en funktionalitet eller design som sedan kan följas upp, utvärderas och förbättras med digital analys. Ur det perspektivet blir hållbarhet även en fråga om affärsutveckling, menar Magnus Fälth som tror att en stor del av lösningen är att förenkla och att tänka på helt nya sätt, utmana och testa. 

– Företag kan arbeta med hållbarhetsfrågor utan att ha traditionell miljö-, klimat- eller samhällsbakgrund. Med kunskap om siffror, problemlösning och verksamhetsutveckling kan företag enklare nå sina hållbarhetsmål, säger han och tillägger:

– Hållbarhet är en nödvändighet för vår planet och kommande generationer, men det är också viktigt att se möjligheterna det ger ur ett affärsperspektiv. Här kan Enfo bidra med sin expertis genom att hjälpa företag att skala upp hållbara lösningar.

Läs mer om Enfos tjänster inom Data & analytics här  

Slutanvändarperspektivet är viktigt 

En annan viktig aspekt i processen är att tillgängliggöra initiativ och resultat för slutanvändaren eller kunden. Visualisering är då en nyckelfaktor, det vill säga att med färg, form och målgruppsanpassning göra resultaten mer tydliga och användarvänliga. Ofta läggs mycket tid på att hantera data manuellt och då är visualiseringen en nyckelfaktor för att nå fram med sitt budskap.

– I slutändan handlar det om att resultatet av hållbarhetssatsningar ska vara tillgängliga och begripliga. Människor och företag kan med enkla medel göra insatser som påverkar utvecklingen i rätt riktning, avslutar Magnus Fälth.

Läs Magnus Fälths blogg om hur ditt företag kommer igång med enkla steg 

 

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Skenande inflation får Tradera att gasa

Svenska Tradera tar sitt koncept till andra sidan Öresund, där bolagets vd Stefan Öberg ser en stor potential.

”Vi har redan fyra miljoner grejer på Tradera, och i Danmark kommer vi ha ett par miljoner saker från dag ett”, säger han. 

Foto:Patrik Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera