1515
Annons

Apple varnar för säkerhetsbrist – hackare kan få full tillgång

Teknikjätten Apple varnar för en sårbarhet i bolagets Iphones, Ipads och Macdatorer. För telefoner gäller det modellen 6S och senare. En it-säkerhetsexpert som TT talat med tonar ner riskerna för gemene man – men betonar att man behöver göra uppdateringar för att vara skyddad.

Foto:Roald, Berit

Teknikjätten Apple varnar för sårbarheten som rör bolagets Iphones, Ipads och Macdatorer. För telefoner gäller det modellen 6S och senare.

Företaget säger att man vet om att sårbarheten – som gör att en hackare kan få full tillgång till apparaten – har utnyttjats.

Marcus Murray, it-säkerhetsexpert på företaget Truesec, ser allvarligt på de uppdagade bristerna.

Det är alltid allvarligt när sårbarheter i mjukvaran i så här pass populära produkter upptäcks – och dessutom redan har utnyttjats av aktörer, säger han.

Säkerhetsbristerna berör alla som använder Iphones, Ipads och Macdatorer – en stor andel av den digitala befolkningen, konstaterar Marcus Murray. Samtidigt tonar han ner riskerna för folk i allmänhet.

Man ska inte överdriva allvaret för gemene man. Oftast utnyttjas sådana sårbarheter i attacker mot specifika personer av högt intresse, exempelvis politiker och journalister som sitter på värdefull information. De kan bli avlyssnade eller övervakade, säger han.

De senaste dagarna har Apple släppt uppdateringar för Iphones, Ipads och Macdatorer för att korrigera säkerhetsbristerna. Genomför man uppdateringarna är man skyddad mot angrepp, enligt Marcus Murray. Men han uppmanar att man både uppdaterar operativsystemet och webbläsaren Safari, som enligt honom också verkar omfattas av sårbarheten.

Uppdateringarna är vaccinet mot detta. Men många skyndar sig ju inte när det kommer nya uppdateringar. I det här fallet kan det medföra att man får in kod i sin produkt som gör att andra får samma åtkomst som man själv har. Dessutom finns risk att angriparen får ännu mer kontroll än du som användare har och kan göra vad som helst med produkten – till exempel så att den inte går att uppdatera.

Enligt en säkerhetsexpert, som nyhetsbyrån AP talat med, kan aktivister och journalister bli måltavlor för utländsk makt varför de bör vara extra vaksamma och hålla operativsystemen uppdaterade. Markus Murray framhåller även att högt uppsatta politiker är i riskzonen – särskilt i valtider, oro i omvärlden och Nato-ansökan.

Det kan finnas en vinning för eventuella antagonister eller fientligt inställda stater att avlyssna viktiga personer. Därför är det här en samhällsfråga – inte bara en fråga om ”min telefon”, säger Marcus Murray.

Något som försvårar, enligt honom, är att Apple inte brukar vara särskilt transparenta kring sårbarheter och incidenter rörande deras produkter.

Det är en olycklig strategi. Om de var mer transparenta skulle det bli lättare för konsumenter att förstå om man är drabbad och behöver vidta någon åtgärd. Om man till exempel är politiker och är avlyssnad är det viktigt att veta det, säger Murray.

TT har sökt Apple i Sverige för en kommentar.

Innehåll från WintAnnons

Därför väljer IT-konsulten automatiserad ekonomihantering

Företagande ska vara superenkelt. Det ska helst också vara tidseffektivt. Tyvärr finns det dock flera moment i en konsults vardag som bidrar till allt annat än effektivitet. Moment såsom ekonomihantering och administration kan ses som riktiga tidstjuvar. Tid som inte går att debitera för. Och Wint vet att tid är pengar, inte minst för konsulter. Därför är det inte konstigt att allt fler väljer att skaffa deras automatiserade ekonomitjänsten.

Den automatiserade bokföringstjänsten Wint är tjänsten för dig som vill ha ett tryggt företagande med full koll på ekonomin. Konceptet är inte svårt att förstå. Wint ersätter den traditionella redovisningsbyrån och automatiserar bolagets ekonomi och administration. Som kund hos Wint har du allt i ett, löpande bokföring, effektivare ekonomihanteringen och professionell rådgivning. 

– Vi på Wint har lång erfarenhet av att hjälpa just konsultbolag. Vi insåg för länge sedan att merparten av de uppgifter som en traditionell redovisningsbyrå gör, kan automatiseras och skötas helt digitalt. Därför har vi utvecklat en tjänst som är utformad för att svara upp mot vanliga behov och utmaningar som just konsulter har, förklarar Elin Rautio, produktägare på Wint.

Tidrapportering, en värdefull funktion

Det finns de som upplever ekonomihantering som ett onödigt ont och anlitar en redovisningskonsult för att hantera vissa delar av den. Den stora skillnaden mellan dem och Wint är att Wint hanterar allt som rör ekonomi och administration. Inte bara en liten del. Du får alltså hela bolagets administration under ett tak till ett fast pris utan dolda avgifter.

Under våren lanserades Wints senaste funktion, tidrapportering. Att tidrapportera har många fördelar, men att ha ett tidrapporteringssystem som synkar med saker som fakturering och övrig administration är en riktig tidsbesparare.

– För IT-konsulter är det viktigt med funktionell tidrapportering. Det ska vara enkelt att fakturera sin tid. I Wint får du en bra överblick över dina projekt samt rapporter som ger möjlighet till bättre uppföljning på projektnivå. Det är särskilt värdefullt för dig som vill kunna se på lönsamheten i varje enskilt uppdrag. Vi är glada över att tidrapporteringsfunktionen nu är up and running, den kommer att spara ännu mer tid för våra kunder, berättar Elin. 

Wints tidrapportering är helt integrerad med fakturering, lönehantering, bokföring och i slutänden även bokslutet.

– Det finns så mycket mer att vinna om du har allt strukturerat på ett tydligt sätt - på samma ställe. Målet är såklart att spara tid som kan spenderas på roligare saker, men också få möjlighet att kunna följa upp din bokföring. När du kan följa företagets rapporter i realtid blir det lättare att fatta genomtänkta beslut för verksamheten, menar Elin.

Läs också: Så fungerar Wints tidrapportering 

Helheten är den stora WOW-faktorn

– Många av våra kunder är just IT-konsulter, kanske för att våra funktioner passar dem så väl. Till skillnad från en traditionell redovisningsbyrå tar vi hand om allt från betalning, fakturering, löner och bokföring till just tidrapportering. Jag skulle säga att det är helheten med Wint som är den stora WOW-faktorn och det som verkligen förenklar livet för dig som konsult, säger Elin.

Personlig support

Även om Wint är en automatiserad tjänst betyder det inte att det inte finns människor bakom skärmen. De har en support av såväl ekonomer, utvecklare och olika specialister som är redo att svara på dina frågor. Och du kan alltid vara trygg med att du får rätt hjälp. När du kontaktar supporten blir du snabbt kopplad till en ekonom med expertis inom just dina frågor.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Skenande inflation får Tradera att gasa

Svenska Tradera tar sitt koncept till andra sidan Öresund, där bolagets vd Stefan Öberg ser en stor potential.

”Vi har redan fyra miljoner grejer på Tradera, och i Danmark kommer vi ha ett par miljoner saker från dag ett”, säger han. 

Foto:Patrik Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera