1515

Apple sparkar igång årlig konferens – med nyheter i Iphone

Apple anpassar sig till en ny era efter covid-19. I allt ifrån datorer till Iphone-mobiler visade företaget upp uppdaterade appar och funktioner som verkar ämnade för en mer utspridd framtid.

Bland de största nyheterna: Uppdateringar till hälsoappen och ett körkort lagrat direkt i telefonen.

Apples vd Tim Cook öppnade årets digitala utvecklarkonferens, men presenterade inga nya produkter.
Apples vd Tim Cook öppnade årets digitala utvecklarkonferens, men presenterade inga nya produkter.

Apples AAPL +2,46% Dagens utveckling årliga utvecklarkonferens WWDC inleds under måndagen – möjligen något mer i moll än tidigare år. Runt om i världen pågår konflikter med några av techjättens största tidigare partners och tredjepartsutvecklare.

Facebook är till exempel rasande över att deras app inte längre får spåra hur användare klickar sig runt, i marknadsföringssyfte.

Apple och Epic Games – skaparna av det populära spelet Fortnite – har precis avslutat en rättsprocess i Kalifornien och väntar nu på domslut om Apple har missbrukat sin ställning i syfte att ta ut höga avgifter.

Och i Europa har Spotify fått EU att skicka en skrivelse till Apple med ett preliminärt beslut att hanteringen av musiktjänster, som konkurrera med Apple music, inte är korrekt enligt EU-lag.

Samtidigt växer Apple och antalet appar i deras butik App Store genererade över 5300 miljarder kronor 2020.

I en post-covid-tillvaro har många flyttat sina verksamheter till den så kallade app-ekonomin när fysiska verksamheter tvingats hålla stängt.

Det verkar också gälla Apple själva.

I nya Facetime, som kommer till alla Apples större produkter, kan flera användare se video tillsammans, i synk, under ett videosamtal.
I nya Facetime, som kommer till alla Apples större produkter, kan flera användare se video tillsammans, i synk, under ett videosamtal.

I nyheterna från bolaget som presenterades under måndagens öppningsanförande lades bland annat ett stort fokus på Facetime, företagets videosamtalstjänst som nu blir mer avancerad.

Dels kan Facetime nu användas för att dela upplevelser, inte bara skärmar och specifika appar över länk, utan också musik och film som då spelas på alla deltagares enheter i synk.

Apple presenterade nyheten som ett sätt för vänner att ha en filmkväll tillsammans, på distans. Förutsatt att alla har Appleenheter.

Apple har också utvecklat ljud och röstupptagning i Facetime liksom i hörlurarna Airpods för att generera bättre resultat i samtal.

Nyheterna når användarna vid uppdateringen till IOS 15.

Även hälsotjänsterna har fått nya funktioner i uppdateringen som kommer.

Familjemedlemmar ska nu kunna ges åtkomst till varandras hälsodata. På så sätt ska larm kunna ställas in om en vilopuls, till exempel, hastigt stiger hos en äldre släkting eller, om syresättningen i blodet har sjunkigt.

En ny funktion i hälsoappen ska också kunna avgöra om användaren av en telefon eller klocka har ökad fallrisk, baserat på hur stadiga steg som registrerats under en promenad. Om personen verkar ta oregelbundna steg eller snubbla till ofta kan personen uppmärksammas på att han eller hon löper en större risk än tidigare att falla.

Bland Apples nyheter som inte direkt rör ett liv efter pandemin, men ändå lär få stor uppmärksamhet, märktes nya inslag i företagets digitala plånbok.

Till vänster, Facetimesamtal i en Android-telefon. Till höger, en demo av hur ett digitalt körkort från Apple kan se ut.
Till vänster, Facetimesamtal i en Android-telefon. Till höger, en demo av hur ett digitalt körkort från Apple kan se ut.

Amerikanska användare kommer att kunna fota av sina körkort och översätta det till en digital legitimation, i de delstater som accepterar tekniken. På så sätt kommer användarna att kunna identifiera sig med bara sin telefon.

Överraskande i sammanhanget var att den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten, TSA, är först att testa tekniken för att människor i USA ska kunna legitimera sig inför inrikesflygningar med dessa digitala id-kort.

Vidare ska plånboken också kunna lagra nycklar till digitala dörrlås där Assa Abloy nämndes som en partners som nu jobbar med Apple.

De som hade hoppats på nyheter i Apples produktutbud blev dock besvikna. Företaget presenterade varken en ny Ipad, Apple Watch eller Macbook Pro, vilket varit några av ryktena inför eventet.

När uppdateringarna faktiskt äger rum – och vilka tjänster som kommer att göras tillgängliga i Sverige i närtid – har inte kommunicerats.

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?