1515

Apple sparkar igång årlig konferens – med nyheter i Iphone

Apple anpassar sig till en ny era efter covid-19. I allt ifrån datorer till Iphone-mobiler visade företaget upp uppdaterade appar och funktioner som verkar ämnade för en mer utspridd framtid.

Bland de största nyheterna: Uppdateringar till hälsoappen och ett körkort lagrat direkt i telefonen.

Apples vd Tim Cook öppnade årets digitala utvecklarkonferens, men presenterade inga nya produkter.
Apples vd Tim Cook öppnade årets digitala utvecklarkonferens, men presenterade inga nya produkter.

Apples AAPL +0,39% Dagens utveckling årliga utvecklarkonferens WWDC inleds under måndagen – möjligen något mer i moll än tidigare år. Runt om i världen pågår konflikter med några av techjättens största tidigare partners och tredjepartsutvecklare.

Facebook är till exempel rasande över att deras app inte längre får spåra hur användare klickar sig runt, i marknadsföringssyfte.

Apple och Epic Games – skaparna av det populära spelet Fortnite – har precis avslutat en rättsprocess i Kalifornien och väntar nu på domslut om Apple har missbrukat sin ställning i syfte att ta ut höga avgifter.

Och i Europa har Spotify fått EU att skicka en skrivelse till Apple med ett preliminärt beslut att hanteringen av musiktjänster, som konkurrera med Apple music, inte är korrekt enligt EU-lag.

Samtidigt växer Apple och antalet appar i deras butik App Store genererade över 5300 miljarder kronor 2020.

I en post-covid-tillvaro har många flyttat sina verksamheter till den så kallade app-ekonomin när fysiska verksamheter tvingats hålla stängt.

Det verkar också gälla Apple själva.

I nya Facetime, som kommer till alla Apples större produkter, kan flera användare se video tillsammans, i synk, under ett videosamtal.
I nya Facetime, som kommer till alla Apples större produkter, kan flera användare se video tillsammans, i synk, under ett videosamtal.

I nyheterna från bolaget som presenterades under måndagens öppningsanförande lades bland annat ett stort fokus på Facetime, företagets videosamtalstjänst som nu blir mer avancerad.

Dels kan Facetime nu användas för att dela upplevelser, inte bara skärmar och specifika appar över länk, utan också musik och film som då spelas på alla deltagares enheter i synk.

Apple presenterade nyheten som ett sätt för vänner att ha en filmkväll tillsammans, på distans. Förutsatt att alla har Appleenheter.

Apple har också utvecklat ljud och röstupptagning i Facetime liksom i hörlurarna Airpods för att generera bättre resultat i samtal.

Nyheterna når användarna vid uppdateringen till IOS 15.

Även hälsotjänsterna har fått nya funktioner i uppdateringen som kommer.

Familjemedlemmar ska nu kunna ges åtkomst till varandras hälsodata. På så sätt ska larm kunna ställas in om en vilopuls, till exempel, hastigt stiger hos en äldre släkting eller, om syresättningen i blodet har sjunkigt.

En ny funktion i hälsoappen ska också kunna avgöra om användaren av en telefon eller klocka har ökad fallrisk, baserat på hur stadiga steg som registrerats under en promenad. Om personen verkar ta oregelbundna steg eller snubbla till ofta kan personen uppmärksammas på att han eller hon löper en större risk än tidigare att falla.

Bland Apples nyheter som inte direkt rör ett liv efter pandemin, men ändå lär få stor uppmärksamhet, märktes nya inslag i företagets digitala plånbok.

Till vänster, Facetimesamtal i en Android-telefon. Till höger, en demo av hur ett digitalt körkort från Apple kan se ut.
Till vänster, Facetimesamtal i en Android-telefon. Till höger, en demo av hur ett digitalt körkort från Apple kan se ut.

Amerikanska användare kommer att kunna fota av sina körkort och översätta det till en digital legitimation, i de delstater som accepterar tekniken. På så sätt kommer användarna att kunna identifiera sig med bara sin telefon.

Överraskande i sammanhanget var att den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten, TSA, är först att testa tekniken för att människor i USA ska kunna legitimera sig inför inrikesflygningar med dessa digitala id-kort.

Vidare ska plånboken också kunna lagra nycklar till digitala dörrlås där Assa Abloy nämndes som en partners som nu jobbar med Apple.

De som hade hoppats på nyheter i Apples produktutbud blev dock besvikna. Företaget presenterade varken en ny Ipad, Apple Watch eller Macbook Pro, vilket varit några av ryktena inför eventet.

När uppdateringarna faktiskt äger rum – och vilka tjänster som kommer att göras tillgängliga i Sverige i närtid – har inte kommunicerats.

 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?