1515
Annons

Apple slåss för sin butik i Kungsträdgården: ”Vill inte öppna någon annanstans”

Apple har fått nej till att bygga sin flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Men techjätten vill inte öppna någon annanstans i Stockholm, uppger borgarrådet Erik Slottner (KD) till Di Digital.

Apples ritningar över flaggskeppsbutiken i Kungsträdgården och Erik Slottner (KD).
Apples ritningar över flaggskeppsbutiken i Kungsträdgården och Erik Slottner (KD).Foto:Apple och TT.

Den nya blågröna majoriteten i Stockholm stad har definitivt satt spiken i kistan för techjätten Apples planer att bygga en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården.

Genom en skrivelse i stadsbyggnadsnämnden beslutade kommunen i slutet på förra veckan att avbryta Apples planarbete.

Läs mer: Stockholms nya blågröna styre stoppar kritiserade Applehuset 

Men situationen är komplex och Apple äger fortfarande tomträtten till fastigheten. Techjätten har velat bygga utanför den detaljplan som finns sedan tidigare, som i dag huserar en restaurang, vilket skulle innebära att 375 kvadratmeter parkyta försvinner.

Det är denna nya detaljplan som Stockholms stad nu har stoppat, men i praktiken skulle Apple kunna bygga sin butik i mindre format enligt de gamla föreskrifterna.

”Jag har mycket svårt att se att de skulle söka bygglov när vi nu avbrutit detaljplansarbetet. Apple vill så klart bygga den butik som de föreställt sig från början”, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna och högljudd kritiker mot planerna.

Det innebär att både Apple och Stockholms stad har händerna bakbundna. Hårdvaruföretaget äger fortfarande tomträtten, men kan alltså inte använda den på det sätt de önskar.

”Jag har träffat Apple och de är så klart besvikna. De säger att de inte är intresserade av att öppna butik någon annanstans i Stockholm. Men det kan så klart vara en förhandlingstaktik”, säger Erik Slottner.

Erik Slottner säger att han är positiv till att Apple etablerar sig någon annanstans i Stockholm, men att bolaget inte nappat på något av de alternativa förslag som lyfts fram. 

Apple köpte tomträtten till fastigheten under 2015 från Stockholms handelskammare för 129 miljoner kronor. Det handlar med andra ord om en förhållandevis stor investering.

Läs mer: Länsstyrelsen hotar stoppa Apples bygge – men NK välkomnar konkurrensen 

I vissa fall kan klausuler inbakas i överlåtelseavtal av fastigheter och tomträtter, som säger att affären förfaller om vissa krav inte uppnås. Stockholms handelskammare vill dock inte svara på om det finns risk att de nu måste köpa tillbaka fastigheten när Apples planer gått i stöpet.

”Vi avböjer att kommentera innehåll i affärsuppgörelser”, säger kommunikationschefen Robert Östholm.

Samtidigt har Erik Slottner och flera andra kommunpolitiker uttryckt en vilja om att staden borde köpa tillbaka tomträtten från Apple. 

Hur hög en eventuell prislapp blir är en förhandlingsfråga, säger han, och betonar att några skarpa diskussioner ännu inte har inletts.

Är det försvarbart att lägga skattepengar på att köpa tillbaka tomträtten från Apple?

”Jag tror absolut att det är möjligt. Staden skulle ju kunna använda tomträtten för annan verksamhet och på så sätt få in hyresintäkter som täcker upp för köpesumman”, säger Erik Slottner.

Ytterligare ett alternativ är att Apple sätter igång en helt ny detaljplansprocess. Men det är högst osäkert om Apple vill undersöka dessa möjligheter, med tanke på att bolaget redan har tvingats modifierat sina ritningar en gång under den utdragna processen.

Apple har redan en vanlig butik i Stockholmsområdet, närmare bestämt i Täby Centrum. Techjättens flaggskeppsbutiker skiljer sig dock åt eftersom de inte ligger i gallerior, utan huserar i egna byggnader på exklusiva adresser. Ett av de mest omskrivna exemplen finns på Fifth Avenue i centrala New York.

Di Digital har sökt Apple. Bolaget avböjer tillsvidare att kommentera situationen.


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?