1515
Annons

Apple släpper nytt – dumpar Intels processorer: ”Nästa stora steg”

Tim Cook presenterade nyheten som ett historisk steg för Apple. Efter att ha förlitat sig på chiptillverkaren Intel under merparten av 2000-talet skiftar jätten nu till egna processorer. ”Omställningen kommer ta två år”, sa Tim Cook.

Apples vd Tim Cook presenterade nyheter på länk inför företagets utvecklarkonferens den här veckan.
Apples vd Tim Cook presenterade nyheter på länk inför företagets utvecklarkonferens den här veckan.Foto:Brooks Kraft

Apple AAPL 0,00% Dagens utveckling håller utvecklarkonferens från sitt huvudkontor i Cupertino, Kalifornien, den här veckan. Bland nyheterna som presenterades på den sedvanliga öppningspresentationen märktes uppdateringar till samtliga företagets operativsystem – från Iphones till Ipads och klockor.

Men den stora nyheten var Apples skifte i hårdvara; Nämligen beslutet att överge Intel INTC 0,00% Dagens utveckling till förmån för sina egna chip.

En resa som företaget började i sina handhållna enheter.

”Mac-datorer har tagit tre stora språng historiskt; När vi började använda Power pc-processorer, när vi lanserade Mac os 10 och när vi bytte till Intel”, sa Tim Cook innan han presenterade detta ”fjärde stora steg” i utvecklingen.

Apples mest kraftfulla chip just nu, kallat A12Z, sitter i Ipad Pro, men visades upp som ett fullgott alternativ till Intels processorer i stationära datorer.

Läs mer: Test: Så bra är Apples nya Ipad Pro – ”Äntligen med muspekare”

Enligt Apple har chip i Ipad blivit 1000 gånger snabbare på att hantera grafik under de tio år bolaget haft surfplattan i sitt produktsortiment. Fördelen med sådana mobila chip – ofta kallade ”ARM”-processorer – är att de drar mindre energi och inte blir lika varma. Avkall har traditionellt sett varit att de inte är lika kraftfulla.

Men enligt Apple är det inte längre ett problem.

Företaget demonstrerade egna krävande programvaror, såsom videoredigeringsprogrammet Final cut, liksom populära program som Photoshop och spel som Tomb Raider, för att visa hur ”smidigt” de gick att köra.

Jag har aldrig varit med spänd av förväntan inför framtiden för Mac

Det Apple inte gjorde var att visa i hårda siffror hur snabba de nya chippen är i förhållande till Intels. Istället låg fokus på att dela en känsla.

Att Apple gör skiftet är inte ologiskt. Företagets mobilprocessorer i Ipad och Iphone vinner ständigt jämförande tester i förhållande till konkurrenterna. Om de är tillräckligt kraftfulla för att utföra de riktigt tunga processer som proffsanvändarna kräver återstår att se.

”Det kommer att göra Mac ännu starkare och mer kapabel än tidigare. Jag har aldrig varit med spänd av förväntan inför framtiden för Mac”, sa Tim Cook.

De första datorerna väntas innan året är slut, men enligt vd:n kommer det att ta två år innan hela produktlinjen är utbytt. Tim Cook sa till och med att bolaget har nya Intel-datorer på väg ut.

Läs mer: Tim Cooks galna siffra: Apples appbutik genererar 5000 miljarder

Bland övriga nyheter från Apple-vd:s presentation märktes ett fokus på säkerhet och personlig integritet. Apple satsar bredare på ett eget inloggningsalternativ i likhet med Facebook och Google – ”Sign in with Apple”. Möjligen i paritet med Bank id, utan att kräva en banks godkännande.

Konton som användare skapat individuellt på sajter, som börjar acceptera Apples inloggning, kommer automatiskt att kunna konverteras och därmed göra inloggningar möjliga med ansiktsigenkänning (”face id”) och fingeravtryck (”touch id”) och därmed ett lösenord mindre att komma ihåg. Även webbläsaren Safari får ytterligare stöd för den personliga integriteten.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?