1515

Apple släpper nytt – dumpar Intels processorer: ”Nästa stora steg”

Tim Cook presenterade nyheten som ett historisk steg för Apple. Efter att ha förlitat sig på chiptillverkaren Intel under merparten av 2000-talet skiftar jätten nu till egna processorer. ”Omställningen kommer ta två år”, sa Tim Cook.

Apples vd Tim Cook presenterade nyheter på länk inför företagets utvecklarkonferens den här veckan.
Apples vd Tim Cook presenterade nyheter på länk inför företagets utvecklarkonferens den här veckan.Foto:Brooks Kraft

Apple AAPL +1,18% Dagens utveckling håller utvecklarkonferens från sitt huvudkontor i Cupertino, Kalifornien, den här veckan. Bland nyheterna som presenterades på den sedvanliga öppningspresentationen märktes uppdateringar till samtliga företagets operativsystem – från Iphones till Ipads och klockor.

Men den stora nyheten var Apples skifte i hårdvara; Nämligen beslutet att överge Intel INTC +0,02% Dagens utveckling till förmån för sina egna chip.

En resa som företaget började i sina handhållna enheter.

”Mac-datorer har tagit tre stora språng historiskt; När vi började använda Power pc-processorer, när vi lanserade Mac os 10 och när vi bytte till Intel”, sa Tim Cook innan han presenterade detta ”fjärde stora steg” i utvecklingen.

Apples mest kraftfulla chip just nu, kallat A12Z, sitter i Ipad Pro, men visades upp som ett fullgott alternativ till Intels processorer i stationära datorer.

Läs mer: Test: Så bra är Apples nya Ipad Pro – ”Äntligen med muspekare”

Enligt Apple har chip i Ipad blivit 1000 gånger snabbare på att hantera grafik under de tio år bolaget haft surfplattan i sitt produktsortiment. Fördelen med sådana mobila chip – ofta kallade ”ARM”-processorer – är att de drar mindre energi och inte blir lika varma. Avkall har traditionellt sett varit att de inte är lika kraftfulla.

Men enligt Apple är det inte längre ett problem.

Företaget demonstrerade egna krävande programvaror, såsom videoredigeringsprogrammet Final cut, liksom populära program som Photoshop och spel som Tomb Raider, för att visa hur ”smidigt” de gick att köra.

Jag har aldrig varit med spänd av förväntan inför framtiden för Mac

Det Apple inte gjorde var att visa i hårda siffror hur snabba de nya chippen är i förhållande till Intels. Istället låg fokus på att dela en känsla.

Att Apple gör skiftet är inte ologiskt. Företagets mobilprocessorer i Ipad och Iphone vinner ständigt jämförande tester i förhållande till konkurrenterna. Om de är tillräckligt kraftfulla för att utföra de riktigt tunga processer som proffsanvändarna kräver återstår att se.

”Det kommer att göra Mac ännu starkare och mer kapabel än tidigare. Jag har aldrig varit med spänd av förväntan inför framtiden för Mac”, sa Tim Cook.

De första datorerna väntas innan året är slut, men enligt vd:n kommer det att ta två år innan hela produktlinjen är utbytt. Tim Cook sa till och med att bolaget har nya Intel-datorer på väg ut.

Läs mer: Tim Cooks galna siffra: Apples appbutik genererar 5000 miljarder

Bland övriga nyheter från Apple-vd:s presentation märktes ett fokus på säkerhet och personlig integritet. Apple satsar bredare på ett eget inloggningsalternativ i likhet med Facebook och Google – ”Sign in with Apple”. Möjligen i paritet med Bank id, utan att kräva en banks godkännande.

Konton som användare skapat individuellt på sajter, som börjar acceptera Apples inloggning, kommer automatiskt att kunna konverteras och därmed göra inloggningar möjliga med ansiktsigenkänning (”face id”) och fingeravtryck (”touch id”) och därmed ett lösenord mindre att komma ihåg. Även webbläsaren Safari får ytterligare stöd för den personliga integriteten.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?