1515

Apple ser skräckscenario för Iphone-användare – ”om EU-kravet går igenom”

Obehöriga kan komma över din mikrofon, kamera och din plats om EU-kommissionen får igenom sitt lagförslag i nuvarande form.

Det är några av farhågorna i Apples nya rapport om riskerna med att öppna upp Iphone för appar utanför deras App store.

Ur kommissionens perspektiv behövs det för att begränsa techjättens makt.

Tim Cook höjer ett varningens finger om EU-förslaget på att tvinga Apple att tillåta appar utan kontroll.
Tim Cook höjer ett varningens finger om EU-förslaget på att tvinga Apple att tillåta appar utan kontroll.Foto:Bebeto Matthews

Techbranschens motstånd mot EU:s så kallade ”Digital markets act” är massiv.

EU-kommissionens mål är att komma åt framför allt Apple AAPL +2,19% Dagens utveckling , Google och Facebook – vilka i sammanhanget fått epitetet ”grundvakter”. Detta eftersom de sitter på så stora plattformar att de kan höja och sänka andra företagare genom att begränsa tillgången till marknaden.

I Apples fall är det app-marknadsplatsen App store som EU-kommissionen slår ned på.

Det faktum att Apple helt styr processen om vilka appar som släpps in, och att det är det enda sättet att nå Iphoneanvändare, menar EU strider mot unionens konkurrensprinciper.

Lösningen? Att tvinga Apple att tillåta ett alternativt sätt att installera appar – så kallad ”sideloading” – som därmed inte behöver genomgå någon kontroll.

Sideloading som fenomen är allmänt betraktat som en säkerhetsrisk i Googles Android-miljö, där det redan går att ladda ned appar utanför deras Playbutik.

I den rapport som Apple precis släppt förklarar de att förekomsten av skadlig kod är ”15 till 47 gånger så vanligt i Android-telefon” som i Iphone. Data som de kommit fram till genom att summera resultat av utredningar från Nokia, EU:s cybersäkerhetsmyndighet (ENISA) och från säkerhetsbolaget Kaspersky Lab.

Sistnämnda rapporterade 2020 att deras kunder med Android-telefoner utsattes för 6 miljoner attacker i månaden.

Läs mer: Spotify hyllar domen mot Apple: ”Finns behov att hantera orättvisa metoder”

Kritiker mot Apples resonemang menar att den som inte vill ladda ned appar från utomstående inte heller behöver göra det. De påpekar också att användare i Apples datorer kan ladda ned mjukvara efter eget tycke.

Två argument som Apple vänder sig emot.

Representanter för bolaget som Di talat med uppger att Mac-miljön inte är så säker som Apple vill att den ska vara. Att gå åt det hållet med telefoner – som är med användaren under betydligt större del av dygnet, och har mer känslig data i sig – vore fel. Det är snarare PC-miljön som borde röra sig mot hur mobiltelefoner fungerar, enligt ett resonemang.

Apple slår också fast att bara möjligheten av separat app-nedladning är en risk för alla användare. Exempelvis kan företag falla in i att ta genvägar med interna verktyg och tvinga sina anställda att ladda ned appar som inte är säkra nog. Det är heller inte otroligt att hotaktörer kommer att försöka imitera App stores utseende när de länkar till skadliga appar.

Andra appar, såsom Facebook, lider i dag av Apples nya hårdare krav på att inte spåra användare. Om Facebook tycker att kraven är för hårt ställda skulle de kunna slopa sin app i App store och istället uppmana användare att ladda ned den separat.

Läs mer: Test: Iphone 13 är början på ett teknikskifte

Det hela kokar, enligt Apple, ned till att EU-kravet gör det möjligt för hotaktörer att ta kontroll över hårdvara och mjukvara i användarens telefoner. I praktiken kunna styra mikrofon, kamera och geografisk data om var användaren befinner sig.

EU:s bild av situationen är givetvis en annan. Kommissionens mål med lagförslaget är att ”handlar om ekonomiska obalanser, otillbörliga affärsmetoder från grindvakters sida och deras negativa konsekvenser”, så som sämre konkurrensmöjligheter på plattformsmarknader. De skriver också i förslaget att ”grindvakten inte ska hindras från att vidta proportionella åtgärder för att säkerställa att tredje parts programvaruapplikationer eller programvarulager inte äventyrar integriteten hos den hårdvara eller det operativsystem som tillhandahålls”.

Digital markets act är just nu ett förslag som inte förväntas vara redo att implementeras förrän 2023.


Innehåll från BlueBarricadeAnnons

Digitalt ID blir globalt teknologiskt genombrott för blockchain- och AI-bolaget BlueBarricade

Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och
med skapande av PurpletokenID.
Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och med skapande av PurpletokenID.

Med hjälp av BlueBarricade-teknologi, samutvecklad med IBM globalt, utvecklas en banbrytande digital identifieringshandling. 

Med tokenisering skapas en unik identitet, PurpleTokenID. Ett globalt ”Bank-ID” om man så vill, men med skillnaden att det används i en digital e-wallet inom många olika områden, såsom banktransaktioner, varor, tjänster, logistikkedjor, företagsprocesser och digitala tillgångar för hela världens befolkning. 

Nu är IT-arkitekten, entreprenören och innovatören Mikael Bramstedt redo för miljardexpansion med sitt svenska Fintech-team. 

Samtidigt har moderskeppet BlueBarricade Blockchain & AI Technology AB i en pågående nyemission emitterat 487 000 aktier á 20,50 EUR styck.

Mikael Bramstedt har tidigare brutit ny mark med bland annat den populära Swish-appen, grundandet av Netgiro som såldes till Digital River Inc. (NASDAQ:DRIV), samt lanserat en banblockchainprodukt på IBM-plattform som i dokumenterade testresultat klarat upp till blixtsnabba 1400 transaktioner per sekund. Han har över 35 års erfarenhet av banksystem och kreditkortsbolag i stordatorer i samarbete med IBM. 

Redo för miljardexpansion med svenskt Fintech-team

Den nya bolagsskapelsen har kapacitet att bli nästa miljardbolag, då marknaden är oändlig för PurpleTokenID med tillhörande e-wallet. Innovationen bygger på befintlig infrastruktur i IBM Mainframe som redan idag används av 95 procent av världens banker, finansinstitut och kreditkortsutgivare. PurpleTokenID kombinerar BlueBarricades blockchainprodukt 1400TPS med IBM:s globala säkerhetssystem. PurpleTokenID kommer att vara tillgänglig globalt via Fortune 500/500 då den säljs och implementeras av HCL Technologies och IBM på redan befintliga IBM-kunder. 

PurpleTokenID – ”global Swish” för alla i världen

Till skillnad från system för företagsidentiteter kan PurpleTokenID också appliceras på privatpersoner för att spåra banktransaktioner, stödja alla logistikkedjor och följa alla industriprocesser samt både skapa och skydda digitala tillgångar, med full transparens och spårbarhet samt automatiserad clearing och settlement.

– PurpleTokenID i form av identifiering och e-wallet används bland annat för att skapa en global version av Swish till jordens fattigaste som inte ens har tillgång till normala bankkonton. Vi vill med vår teknik, tillsammans med HCL och IBM, sätta ett footprint på den globala marknaden för humanitär och socialt rättvis teknik för alla, samtidigt som vi bygger framtidens säkerhets- och identifieringssystem för alla banker med deras redan tagna investering i bagaget, säger Mikael Bramstedt.   

BlueBarricade – världens snabbaste blockchain

Den kapacitet och teknologi som krävs för att skapa ett modernt IT-system för identifiering, spårning och avstämning som lever upp till lagar och regler finns nu tillgänglig i och med BlueBarricades blockchain-produkt 1400TPS. Analysföretaget Gartner har uppskattat det totala marknadsvärdet för blockchain till 3,1 triljoner dollar vid utgången av år 2030.

– Inom företagsvärlden finns direkt affärskritiska processer som kräver hög transaktionshastighet och central lagring i speciella säkerhetszoner. När vi använder oss av central stordatorkapacitet på 1400 blockchaintransaktioner per sekund, eller 120 miljoner transaktioner per dygn, ändras premisserna och gör blockchain tillgänglig för exempelvis bank och finans eller tillverkande industri, säger Mikael Bramstedt.

Läs mer om BlueBarricade här  

 

Mer från BlueBarricade

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlueBarricade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?