Hoppa till innehållet

Annons

Apple och Google i sällsynt samarbete kring ”oönskad spårning”

Apple och Google slår sig ihop för att stoppa några av baksidorna med spårningsprodukter i Android och IOS.
Det skriver de två jättarna i ett gemensamt uttalande.

Alphabets vd Sundar Pichai och Apples vd Tim Cook samarbetar med sina två marknadsdominerande mobila operativsystem, Android och IOS.
Alphabets vd Sundar Pichai och Apples vd Tim Cook samarbetar med sina två marknadsdominerande mobila operativsystem, Android och IOS.

Små produkter som kan monteras på nyckelknippor eller gömmas i väskor eller fickor används i dag i stor utsträckning för att inte tappa bort viktiga prylar. Apples Airtag är en av de mest populära spårningsbrickorna på marknaden, vilken bygger på Bluetooth-teknik för sin lokalisering.

Till skillnad från GPS, som baseras på direkt kontakt med satelliter, lutar sig Airtags och motsvarande produkter, såsom Samsungs ”Smart tags”, på ett nätverk av alla världens telefoner. När en Iphone- eller Androidanvändare – vem som helst – passerar en spårningsbricka, noteras dess geografiska plats automatiskt och skickar upp den informationen till molnet.

På så sätt kan spårningsbrickor i rörelse hela tiden följas av sina ägare, så länge de befinner sig i ett område där det också finns personer med Iphone- eller Androidtelefoner. Telefonerna å sin sida fungerar bara som noder och delar inte med sig av sin information till ägaren av spårningsbrickorna.

Men tekniken har en baksida eftersom produkterna också kan användas för att spåra personer utan deras vetskap, till exempel genom att gömma Airtags i någon annans väska. Det är det som Google och Apple nu vill stoppa – tillsammans.

”Bluetooth-spårningsenheter har skapat otroliga fördelar för användarna, men de medför även möjligheter till oönskad spårning, vilket kräver att hela branschen agerar för att vi ska kunna lösa det”, säger David Burke, ingenjörschef inom Googles mobilenhet Android.

Apple och Google har nu gemensamt föreslagit en ny standard som ska göra det lättare att upptäcka olovlig spårning genom både Iphone- och Androidtelefoner. En metod är att telefonerna känner av om en Bluetooth-enhet, som inte är parkopplad med en användares egen telefon, befinner sig i dess närhet under en längre tid. Det skulle indikera att personen går runt med en spårningsenhet utan att veta om det. Apple och Google ska då se till att deras respektive produkter larmar.

Bland organisationerna som propagerat för standarder för den här typen av produkter finns National Network to End Domestic Violence – en organisation mot våld i nära relationer.

Senast Google och Apple samarbetade på ett liknande vis var under pandemin, då deras telefoner utrustades med ett smittspårningsprogram. Användare fick då en notifiering om de hade befunnit sig i närheten av någon som senare bekräftades smittad av covid-19, så att de själva kunde testa sig.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera