1515
Annons

Apple Music passerar 10 miljoner prenumeranter

På sex månader har Apple lyckas locka 10 miljoner prenumeranter till streamingtjänsten Apple Music. Det kan jämföras med Spotify som tog sex år på sig att att uppnå samma nivå, skriver Financial Times.

Apples vd Tim Cook kramar Beats by Dres medgrundare Jimmy Iovine vid Apple Worldwide Developers Conference i San Francisco
Apples vd Tim Cook kramar Beats by Dres medgrundare Jimmy Iovine vid Apple Worldwide Developers Conference i San FranciscoFoto:Jeff Chiu

Det var i juni som Apple utmanade svenska Spotify med lanseringen av streamingtjänsten Apple Music i över 100 länder. Redan då spådde Di Digitals chefredaktör att tjänsten skulle bli Spotifys huvudkonkurrent. Streamad musik har länge dominerat skivindustrin i Sverige. Men nu börjar den även ta över i USA och andra delar av världen, enligt Financial Times.

I USA faller försäljningen av nedladdad musik samtidigt som efterfrågan på streamad musik ökar. Bara i fjol dubblade antalet streamade låtar från 164,5 miljarder låtar 2014 till 317,2 miljarder låtar 2015, enligt Nielsen Music.

Spotify och Apple beskrivs nu som de ledande aktörerna i USA, framför franska Deezer med MTG:s förre vd Hans-Holger Albrecht som vd. Deezer hade 6,3 miljoner användare i oktober, men ställde ändå in en planerad börsnotering som hade värderat bolaget till 9,2 miljarder kronor (cirka en miljard euro). Norskgrundade Tidal, med Jay Z som  huvudägare, hade en miljon prenumeranter under samma månad, skriver Financial Times.  

Svenska Spotify är fortfarande störst bland de renodlade streamingtjänsterna med 40 miljoner aktiva användare i 56 marknader. (Totalt har Spotify 75 miljoner användare varav 20 miljoner är betalande.) Bolaget värderades nyligen till närmare 70 miljarder kronor och krattar nu inför en börsnotering, enligt tidningen.

Spotifys tillväxt har accelererat sedan 2014. Men Apple Music är en stark utmanare. Musik ser även ut att bli en allt viktigare del av Apples Ipnone-erbjudande. Enligt branschtidningen 9to5Macs blogg planerar Apple att göra sig av med uttaget för hörlurar i sina kommande modeller, till förmån för trådlösa lösningar, bland annat av det egna märket Beats by Dre.


Innehåll från AccountorAnnons

Accountor: ”Stark koppling mellan digitalisering och kundnöjdhet”

”Digitalisering är viktigt för fördjupade kundrelationer” menar Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor.
”Digitalisering är viktigt för fördjupade kundrelationer” menar Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor.

Historiskt har redovisning varit ett analogt fält, med papper och pärmar som givna inslag i arbetsprocessen. De senaste åren har det dock skett en snabb förändring med digitalisering som motor. I utvecklingens framkant ligger redovisningsbyrån Accountor, som kan visa på vinster som jämnare kvalitet och nöjdare kunder.

Företag som outsourcar ekonomihanteringen till Accountor krokar arm med en byrå som inte bara hakat på det här med digitalisering, utan som har det som grund för hela verksamheten.

– Jag sa vid något tillfälle att vi ska bli redovisningsbranschens Spotify, vilket har stannat kvar hos många av våra medarbetare. Det jag menade med det påståendet är att Spotify har förändrat och förbättrat musikbranschen i grunden genom digitalisering, och det är just detta vi gör – fast inom redovisning, bokföring och lön, säger Magnus Högvall, vd på Accountor. 

Robotar ger ökad kvalitet

Accountor har varit på väg mot en digitaliserad verksamhet under en längre tid, men det senaste året har företaget tagit stora kliv. I dag är många av processerna kopplade till ekonomihanteringen delvis automatiserade. 

– Våra konsulter använder bland annat robotar för repetitiva arbetsmoment där det finns kvalitetsrisker. Gör man ett visst moment av transaktionskaraktär många gånger kan det ske misstag. När den här processen är automatiserad höjer det kvaliteten och lassar arbetsbörda från konsulterna, som får mer tid för rådgivning, säger Magnus Högvall. 

Digitalisering = nöjdare kunder

Att använda digitalisering som ett verktyg för att fördjupa kundrelationer är ett viktigt inslag i Accountors filosofi, berättar Cecilia Drugge, head of process improvement. 

– Vi ser en stark koppling mellan digitalisering, ökad kvalitet och långsiktiga kundrelationer. Under vår senaste kundundersökning blev detta särskilt tydligt. Sedan vi digitaliserat fler processer i lönearbetet är kunderna mer nöjda och mer benägna att rekommendera oss till affärsbekanta eller vänner, säger Cecilia Drugge. 

Hon beskriver digitaliseringsresan som ett normaltillstånd för Accountor – att digitalisera för att skapa mervärde för kunderna är inte något företaget gör vid ett tillfälle, för att sedan vara redo för framtiden. Magnus Högvall håller med, och pekar på en stark utveckling inom AI och maskinlärning som kommer att kräva nya kliv framåt.

– Vi är uppmärksamma på vad som händer på marknaden och ödmjuka inför att det inte går att förutse exakt hur allting kommer att utvecklas. Men vi tror att det kommer hända mycket som gör det lättare för företag att fokusera på sin kärnverksamhet och driva business. Och där i bakgrunden ska vi finnas och hjälpa till, säger Magnus Högvall.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?