1515
Annons

Apple kastar ut succéspel – svarar med stämning

Apple har kastat ut det populära spelet Fortnite från App Store efter att bolaget bakom spelet infört nya betalmetoder som strider mot Apples regler. Det skriver CNBC. Nästan direkt efter att spelet togs bort svarade Epic Games med att stämma Apple.

Foto:Kyle Grillot

Det går inte längre att ladda ned det omåttligt populära spelet Fortnite från Apples App Store.

Anledningen är att Epic Games, som står bakom Fortnite, på torsdagen införde nya betalningssätt i spelet. Användarna kunde välja att köpa till utrustning i spelet antingen via den vanliga betalmetoden i Apple App Store eller i Google Play, eller direkt till Epic Games. Ett sådant upplägg är dock inte tillåtet vare sig i Apple App Store eller i Google Play.

För att ytterligare markera mot teknikjättarna fick spelare som betalade direkt till Epic Games 20 procents rabatt. 

På torsdagskvällen svarade Epic Games på Apples beslut att kasta ut spelet från App Store med att lämna in en stämning i en federal domstol i Kalifornien. I stämningen målar Epic Games ut Apple som en monopoljätte som kväver konkurrensen. Spelbolaget kräver att rätten bryter Apples monopol på dels distribution av appar på Apples mobila enheter och dels för betalningen av digitala tjänster i samma enheter.

Epic Games vd Tim Sweeney har tidigare kritiserat Apple för den hårda kontrollen i App Store. Han har bland annat sagt att App Store är som ett monopol och att Apple och Google kväver konkurrerande butiker genom sitt agerande. Både Apple och Google tar runt 30 procent av intäkterna som appbolagen tjänar på sina nedladdningar, skriver CNBC.

”Epic Games tog det olyckliga steget att bryta mot riktlinjerna i App Store som tillämpas på samma sätt för alla utvecklare och är utformade för att hålla butiken säker för våra användare”, skriver Apple i ett svar till The Verge.

Spelet är fortfarande tillgängligt på Google Play trots att bolaget brutit mot reglerna även där. Enligt Epic Games har Fortnite runt 350 miljoner registrerade användare världen över.

Hästar och tech ska locka tusentals arbetare till lilla Boden

Jätteprojektet med det gröna stålverket H2 Green Steel kräver också tusentals människor på plats i Boden. Vd:n Henrik Henriksson vill rekrytera brett och lockar med en högteknologisk arbetsplats – men även hästar.

Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.
Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.Foto:Jack Mikrut

Närhet till Sveriges största vattenkraftverk, järnväg som kopplas till Luleå hamn och en förhoppning om järnmalm från närområdet har placerat H2 Green Steel, H2, i Boden. Det gröna stålbolaget har dock flera knäckfrågor att lösa, som finansieringen där vd:n Henrik Henriksson nyligen berättade för Di att lån ska vara på ingång. H2 behöver också få till flera tillstånd efter att häromveckan fått grönt ljus för att starta bygget av fabriken.

Men en annan viktig resurs som måste till är människor. Boden är en relativt ung stad med hundra år på nacken, känt som en knytpunkt för järnvägen och tidigare bas för Övre Norrlands försvar. I tätorten i Boden bor idag omkring 16.000 personer, att jämföra med 24.000 i Piteå och drygt 49.000 i Luleå.

”Vi börjar med 2,5 halv ton produktion 2025 och omkring 2028–2029 går vi upp till 5 miljoner ton. I första steget behöver vi 1.500–1.600 personer och i nästa strax över 2.000”, säger Henrik Henriksson och påpekar att det krävs färre människor än i ett traditionellt stålkraftverk.

Även när själva fabriken byggs behövs där omkring 3.500–4.000 personer på plats enligt bolaget. Med den ökade befolkningsmängden växer också antalet arbetstillfällen i orten.

”Det har inte byggts ett nytt stålkraftverk i Europa sedan 1970-talet. Och det kommer inte se ut som ett klassiskt stålverk utan det är digitaliserat och automatiserat.”

Vd:n siktar också in sig på en bredare rekryteringsbas där hälften av personalen ska bestå av kvinnor respektive män. Han menar också att det finns över hundra tusen invånare i kranskommunerna.

”Vi måste även jobba med nyanlända svenskar tillsammans med kommunen för att integrera dem i samhället och snabbt få in dem i arbete. Det är viktigt att få igång ett tidigt samarbete med skolan som gymnasieingenjörer som är perfekt för rollen som operatör.”

Det ska också till ett infrastrukturprojekt tillsammans med kommunen för att bygga nya bostäder. 

”Det har vi lärt oss från Northvolt och det måste finnas möjligheter för familjer att flytta dit.”

Ett annat lockbete han lyfter fram är hästsporten där Boden är känd för sin travbana och är ”norra Sveriges hästtätaste ort” enligt kommunen.

”Det är en av Sveriges populäraste sporter. Boden har ett av Sveriges starkaste hästcentrum och där man har gjort stadsplanering för att kunna ha hästgårdar nära staden”, säger Henrik Henriksson. 

Läs mer: H2 Green Steel närmar sig lån och gröna krediter

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera