1515

Apoteas grundare: Miljardvärderingen är låg

Nätapoteket Apotea värderas till drygt 2,4 miljarder kronor sedan Sven Hagströmers köpt in sig. Det är ett lågt pris, enligt Apoteas vd och grundare Pär Svärdson.
”Jag skulle inte göra en exit på den här värderingen”, säger han.

Pär Svärdson är vd för Apotea.
Pär Svärdson är vd för Apotea.Foto:Jesper Frisk

Sveriges okrönta e-handelskung, Pär Svärdson, kan lägga ytterligare en succé till handlingarna. Under fredagen kunde Di Digital rapportera att Sven Hagströmers investmentbolag Creades (NTL) köper 4,9 procent av aktierna i hans nätapotek Apotea (NTL) för 120,5 miljoner kronor.

Läs mer: Sven Hagströmer storköper i Apotea 

Investeringen innebär att Apotea värderas till hela 2,4 miljarder kronor. 

”Det är klart att det är roligt. Det är en kvalitetsstämpel när kompetenta personer sätter en bra värdering på ens bolag”, säger Apoteas vd och grundare Pär Svärdson.

Säljaren av aktieposten är flera befintliga ägare. 

Den största posten, motsvarande 2,5 procent, har sålts av Erik Lindgren, som investerade tidigt i bolaget. Även Anders Eriksson, en annan tidig investerare, har sålt aktier, motsvarande 1 procent av bolaget. Vd Pär Svärdson uppger att han sålt aktier privat på motsvarande en halv procent av bolaget och att grundarnas ägarbolag Laulima sålt aktier på motsvarande en procent av Apotea. 

Läs även: Avito-grundarna går in i Apotea 

Storägarna Sjätte AP-fonden, Ernström & C:O och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert har valt att behålla sina andelar. 

”Jag tror att Creades gör en jättebra affär. Jag skulle inte göra en exit på den här nivån. Vi är bara i början av Apoteas resa”, säger han.

Läs mer: Grundare säljer storpost i nätapoteket Apotea

Pär Svärdson kontrollerar enligt egen utsago cirka 55 procent av Apotea via en mindre del direktägda aktier, samt ägarbolaget Laulima, som han äger ihop med de övriga fem i Apoteas grundarteam. (Ordet ”Laulima” betyder ungefär ”jobba tillsammans” på hawaiianska.)

Teamet bakom Laulima var tidigare kända för att ha byggt upp nätbokbutiken Adlibris, som såldes till Bonnier 2011. De gick sedan vidare till att ta över nätapoteket Familjeapoteket, som ägdes av Sjätte AP-fonden. Bolaget stöptes om och lanserades 2012 som Apotea.se.

Apotea omsatte 970 Mkr under 2016 och hade en vinst på 15 Mkr.

”2017 hoppas vi omsätta 1,4 miljarder kronor, med en vinst på 64 Mkr”, säger Pär Svärdson.

Han har även investerat i solcellsbolaget Solkompaniet när bolaget tog in 11 Mkr i slutet av förra året.

Vid sidan av Apotea investerar Laulima i en rad andra verksamheter, bland annat inom e-handeln. Bland investeringarna kan nämnas Babyland.se, Happyyachting.com, Delitea.se samt en finsk jaktsatsning som ännu inte är lanserad.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen användargenererad databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. Är du med i NTL? Sök på ditt bolagsnamn och håll din profil levande.


Innehåll från inRiverAnnons

inriver: ”Att ha koll på sin produktdata online är avgörande för att lyckas med sin försäljning idag”

Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.
Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.

Utvecklingen av e-handeln går fortare än vad tillverkarna hinner med och den digitala försäljningen behöver tas på större allvar. Det menar inriver, som hjälper företag att hantera, förädla och hålla reda på all den produktdata som syns hos återförsäljare och på marknadsplatser över hela världen. Nu presenterar de resultaten av en omfattande undersökning om konsumentbeteenden på nätet.

– Upp till 70% av konsumenterna överger produkter på grund av dålig eller felaktig information hos återförsäljaren. Det är enorm utmaning för dagens tillverkare, säger Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.

De senaste åren har e-handeln exploderat och de digitala hyllorna hos återförsäljare på nätet är översvämmade av produkter. Det medför vissa problem; som konsument kan det vara svårt att navigera och hitta det man vill ha och som varumärke är det i sin tur svårt att ta plats och synas. 

– På till exempel Amazon vet vi att så gott som all försäljning sker på den första söksidan, där bara en liten bråkdel av hela sökresultatet visas, säger Joakim Gavelin.

Hur högt upp man hamnar i sökresultatet beror på flera faktorer. Det är delvis en fråga om följsamhet mot de riktlinjer som finns kring kvalitet på innehållet, men saker som lagerstatus, trasiga länkar eller felaktiga produkttexter påverkar också utfallet. Utmaningen för tillverkare ligger i att hålla koll på all den produktdata som ligger hos – ibland tusentals – återförsäljare världen över.

En teknologi som bevakar produktdatan – hela tiden

inrivers erbjudande omfattar hela kedjan: från att samla, förädla och syndikera produktdatan till alla kanaler via ett PIM-system, till att hålla ett vakande öga på datan när den väl är publicerad. Ändrade algoritmer, bilder och texter som blandas ihop, sabotage och slarv – det finns många anledningar till att datan blir felaktig eller i värsta fall försvinner online.

– Vi har byggt en teknologi som bevakar handelsplatser och ser till så att produkter är synliga och att produktinnehållet är i fas – hela tiden. Att innehållet syndikeras och hamnar rätt den första dagen är inte en garanti för att det fortsätter att ligga där och som det ska. Därför behöver man fortsätta att övervaka sin produktdata om och om igen, menar Joakim Gavelin.

Felaktigt produktinnehåll vanligare än man tror

Förekomsten av felaktig produktdata är vanligare än man tror; enligt inriver’s erfarenhet har mer än var femte produkt fel produktinnehåll online. Samtidigt är en lika stor andel av varorna inte i lager. Det är siffror som skapar missnöje och frustration hos konsumenten och det som sker är att de väljer ett annat varumärke.

Joakim Gavelins främsta råd är att ta den digitala hyllan med produkter på minst lika stort allvar som den som finns i en fysisk affär. 

– Den digitala hyllan exponeras för miljontals människor i hela världen och synlighet, tillgänglighet ett korrekt produktinnehåll där är helt avgörande för att vara framgångsrik. De här sajterna lever, förändras och skapar nya utmaningar varje dag – då gäller det att vara närvarande där i realtid, för att se vad som fungerar och inte runt dina produkter för att kunna justera innan försäljningen går till nån annan.

Här kan du ta del av Inrivers undersökning i sin helhet. 

 

 

Mer från inRiver

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med inRiver och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?