1515

Apotea stäms av facket – kräver stort skadestånd

Fackförbundet Unionen hävdar att e-handelsjätten Apotea har underlåtit att betala ut tillräcklig OB-ersättning till tolv anställda, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Nu krävs Apotea på flera hundra tusen kronor i skadestånd.

”Det vore bra om domstolen tittar på det här och avgör vem som har gjort rätt och vem som har gjort fel”, säger vd:n Pär Svärdson.

Apoteas logistikcenter i Morgongåva och vd:n Pär Svärdson.
Apoteas logistikcenter i Morgongåva och vd:n Pär Svärdson.Foto:Fredrik Sandberg/TT, Joey Abrait

Anklagelserna mot Apotea, som har nått en värdering på 10 miljarder kronor, har formulerats i en stämningsansökan som lämnats in till Arbetsdomstolen. Enligt nyhetsbyrån Siren ska fackförbundet Unionen komplettera ståndpunkter och bevisning.

Apoteas vd Pär Svärdson berättar att frågan rör några anställda som har varit tjänstlediga från sina fasta anställningar och samtidigt jobbat extra på helgerna.

”De har haft samma ersättning som de som jobbar på helgen. Enligt vår personalavdelning har vi gjort helt rätt, men det tycker inte Unionen.”

Unionen och arbetsgivarorganisationen Almega har förhandlat om saken under våren utan att komma överens.

”Det vore bra om domstolen tittar på det här och avgör vem som har gjort rätt och vem som har gjort fel”, säger Pär Svärdson.

Kommer ni ändra era rutiner på något sätt?
”Vi har redan gjort om den här modellen i samråd med facket. Vi är överens om den nya modellen, men blev aldrig överens om den gamla. Jag tror inte att någon vet vad som är rätt. Det är en komplex och olycklig situation. Vi borde ha gjort om det här tidigare.”

Pär Svärdson förtydligar även att Arbetsdomstolen inte har meddelat huruvida de kommer pröva fallet eller inte.

Uppgifter om bristfällig arbetsmiljö på den snabbväxande apoteksjätten har uppmärksammats flera gånger under det gångna året. Över 150 000 artiklar lämnar dagligen det enorma lagret i Morgongåva i Uppsala län.  

På onsdagen rapporterade Di att Apoteas personalchef Tina Zetterström lämnar sitt uppdrag.

”Gör aldrig avsteg från dina värderingar. Inte värt det”, skrev hon på Linkedin.

”Jag har valt att lämna mitt nuvarande uppdrag. Önskar dem all lycka till i framtiden. Tack bästa underbaraste kollegor för denna intensiva tid tillsammans. Ni är grymma!”

Apoteas vd Pär Svärdson kommenterade avhoppet på följande vis:

”Hon och jag drog inte riktigt jämnt, vi hade lite olika uppfattningar”, sa han till Di.

”Det var en lite tråkig kommentar, eftersom det ger risk för spekulationer, men jag tycker att vi har haft ett jättebra arbetsmiljöarbete med Tina och kommit jättelångt.”

Per Svärdson berättade även att bolaget löpande arbetar på ett 116 punkter långt åtgärdsprogram som togs fram tidigare under året. Han har tidigare bekräftat för TT att företaget har brustit i sitt arbetsmiljöansvar.

Läs mer: Apoteas personalchef slutar – delar inte värderingarna 

Arbetsmiljöverket beslutade nyligen om ett föreläggande förenat med vite på 50 000 kronor riktat mot Apotea. Myndigheten kräver bland annat att bolaget ska utbilda personalen för att minimiera de ergonomiska risker som arbetet vid lagret i Morgongåva medför. 

”Vi har haft ett tillsynsprojekt inom e-handeln. Det är framför allt verksamheten i Morgongåva som vi har besökt. Det är ett stort lager med ett stort antal anställda. Vi har begärt svar om arbetsmiljöarbetet och inte blivit riktigt nöjda”, berättar Arbetsmiljöverkets handläggare Maria Lundvall Sundh.

”Apotea behöver tydliggöra hur rutinerna ska se ut. De anställda bär och lyfter tunga paket.”

Läs mer: Apotea blir Sveriges nya enhörning: ”Siffrorna är strypta” 

 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?