1515
Annons

Användes av svensk polis – nu bötfälls ai-bolaget

Ansiktsigenkänningsappen Clearview AI hotas med böter på över 200 miljoner kronor, då de samlat in foton på Facebook utan personers vetskap. Tidigare i år bötfälldes den svenska polisen för sitt användande av tjänsten. 

Det amerikanska bolaget Clearview AI använder artificiell intelligens för att identifiera ansikten från bilder på nätet. Tekniken riktar sig till myndigheter, men användandet av ansiktsigenkänningen är inte helt okontroversiellt. 

Bolaget har till exempel sats under lupp i Kanada, Australien och Storbritannien där bland annat deras användning av ”skrapad” data och biometri från individer har utretts. Nu slår den brittiska informationskommissionären ICO fast att Clearview AI har gjort allvarliga överträdelser av Storbritanniens dataskyddslagar. Det rapporterar The Guardian

Enligt utredningen har bolaget samlat in ansiktsbilder, bland annat via sociala medier som Facebook, utan personernas vetskap. För detta riskerar Clearview AI nu böter på 17 miljoner pund, runt 204 miljoner kronor. 

Bolaget är inte ensamt om att bötfällas för sin tjänst. Tidigare i år slog Integritetsskyddsmyndigheten fast att den svenska polisens användning av tjänsten bröt mot brottsdatalagen. Något man sedan bötfälldes med 2,5 miljoner kronor för. 

Enligt polisen handlar det enbart om ett fåtal poliser som på eget bevåg provat appen, utan myndighetens godkännande. Den har dock används av flera polismyndigheter runt om i världen som en metod för att hitta brottsmisstänkta. 

Clearview AI vänder sig emot den brittiska myndighetens besked. 

”Påståendena innehåller faktafel och är juridiskt felaktiga”, säger de i ett uttalande.

Bolaget överväger en överklagan och ytterligare åtgärder.

Läs mer: Daniel Ek investerar 1 miljard i försvarsbolag – kliver in i styrelsen 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?