Hoppa till innehållet

Annons

Antler vill bli Stockholms nya startupfabrik

På startupgeneratorn Antler behöver deltagarna varken en affärsidé eller medgrundare från start. Nu har det nytänkande, men hittills oprövade, konceptet kommit till Stockholm. ”De flesta av oss har sagt upp oss från våra jobb”, säger deltagaren David Almroth.

Den nystartade startupgeneratorn Antler har nu slagit upp portarna i Sverige. Totalt 67 entreprenörer har antagits till Antlers första program, som löper i fem månader.

”Intresset har varit väldigt stort. Vi hade ungefär 1 000 sökande från hela världen”, säger Anders Hammarbäck, partner på Antler.

Antler startades i Singapore 2017 av norrmannen Magnus Grimeland. Han var tidigare anställd på Rocket Internet och är en av grundarna bakom den sydostatiska e-handelsjätten Zalora.

När Di Digital besöker Antlers lokaler på Kungsgatan i centrala Stockholm är det full aktivitet. En riskkapitaljury är på plats för att ge de nybakade deltagarna insikter om vad som krävs för att säkra en investering.

”Ni träffas inte på ett traditionellt sätt, så vissa investerare kommer säkert vara skeptiska till en början”, säger Jacob Key, partner på riskkapitalfonden Luminar Ventures, till deltagarna.

Antler skiljer sig nämligen åt från liknande generatorer och inkubatorer, eftersom deltagarna varken behöver en affärsidé eller medgrundare från start.

”Mig veterligen finns det ingen annan plattform som satt det i system på samma sätt”, har Antlers grundare Magnus Grimeland tidigare sagt.

Fokus ligger i stället på talangerna, som ska utvecklas med hjälp av handfasta tips från meriterat håll. Till sin hjälp har Antler rådgivare och mentorer som Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius, Klarnas marknadschef David Sandtröm, Anna Omstedt från Meduniverse och Warren Campbell, med en bakgrund på konsultfirman McKinsey.

Men kraven blir snart betydligt hårdare. Efter bara två månader ska deltagarna ha hittat lämpliga kompanjoner, baserat på intressen och kompetens, och pitcha en färdig idé för Antler.

Jag skulle själv inte vilja övertyga mina bästa vänner att säga upp sig från sina jobb – och sedan känna mig ansvarig för deras framtid.

Vissa kommer då säkra en första investering på 1 miljon kronor, i utbyte mot 12 procent av aktierna i bolaget, medan de som misslyckas får lämna programmet i förtid.

”Vi räknar med att ungefär hälften av bolagen får en investering, så har det sett ut i Singapore”‚ säger Anders Hammarbäck.

Under resans gång får deltagarna ekonomiskt stöd, samt tillgång till kontor och andra resurser. Många har tidigare varit anställda på andra företag, både inom techsektorn och den klassiska industrin, och den genomsnittliga arbetslivserfarenheten är 9 år. 

Niclas Krantz sade till exempel upp sig från telekomjätten Ericsson för att förverkliga sin entreprenörsdröm.

”Jag har länge velat ge mig in i startup-världen och bygga något spännande. Men det är svårt att hitta människor med olika kompetenser i sin egen vänskapskrets, ofta består den av likasinnade. Antler är en unik möjlighet att träffa rätt medgrundare och bli introducerade för investerare”, säger han.

Antler är än så länge relativt oprövat som koncept, och ni är den första kullen i Sverige. Hur kommer det sig att du ändå väljer att ta den här risken? 

”För mig sänker Antler risken med att bli entreprenör, som ju är en chansning för alla. De hjälper till med fickpengar i några månader, samtidigt som jag får rätt redskap för att lyckas”, säger Niclas Krantz.

Ungefär en tredjedel av deltagarna i den första kullen är kvinnor, en andel som Antler hoppas kunna växa framöver.

Veena Giridhar Gopal, med en bakgrund på bland annat Pepsi i London, har flyttat till Stockholm för att testa lyckan som bolagsbyggare. 

”Jag har länge arbetat på stora bolag med långa beslutsprocesser. Det har gjort mig frustrerad och till slut förlorar du din kreativitet. Här på Antler är det tvärtom, man uppmuntras till att ta risker och utmanas hela tiden av de andra deltagarna”, säger hon.

David Almroth kommer däremot från startupvärlden, där han senast arbetade som teknikchef på annonsbolaget Campanja.

”Antlers koncept är optimalt på många sätt. De flesta av oss har till exempel sagt upp oss från våra jobb samtidigt och kommer in med samma engagemang. Jag skulle själv inte vilja övertyga mina bästa vänner att säga upp sig från sina jobb – och sedan känna mig ansvarig för deras framtid. Det är känsligt”, säger han.

Om teamen kan överleva de här hektiska och fullspäckade två månaderna – tror jag möjligheten är väldigt stor att grundarna kommer hålla ihop länge.

Deltagarna medger dock att det helt nya konceptet kan föra med sig vissa utmaningar.

”Nu i början är gruppdynamiken väldigt positiv, men det kommer förmodligen att förändras när flera bolagsförsök misslyckas. Det kommer att stresstesta hela idén med Antler. Det ska bli intressant att se hur många grundare som har träffats genom Antler som fortfarande håller ihop fem år”‚ säger Niclas Krantz.

”Om teamen kan överleva de här hektiska och fullspäckade två månaderna – tror jag möjligheten är väldigt stor att grundarna kommer hålla ihop länge. Det är en helt unik erfarenhet”, säger Veena Giridhar Gopal.

Den 12 juni, när programmet är färdigt, ska de nykläckta bolagen introduceras till ett nätverk av externa investerare.

Antler har etablerat kontakter i Stockholm med välrenommerade riskkapitalbolag som EQT EQT -1,10% Dagens utveckling , Creandum och Northzone. De samarbetar även med globala företagsjättar som Amazon och IBM. Tanken är att alla deltagare som gått Antler-programmet ska inkluderas i ett större nätverk.

Målsättningen är att producera 1 000 bolag på fem år. Utöver Stockholm och Singapore siktar Antler på att dra igång program i Addis Abeba, Amsterdam, London och Sydney under 2019.

Antler håller just nu på att resa 30 miljoner dollar, motsvarande 270 Mkr, till en första fond som ska finansiera verksamheten i Stockholm. Samma summa tas även in till Antlers andra regioner. Deras egen affärsidé är att så småningom tjäna pengar på bolagen genom försäljning av aktier, så kallade exits.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera