1515
Annons

Anonymous förklarar cyberkrig mot Ryssland

Hacker-kollektivet Anonymous ställer sig på Ukrainas sida efter Rysslands invasion. Sedan i fredags har flera statliga hemsidor hackats – och gruppen arbetar aktivt för att fortsätta hålla sajterna nere. 

Anonymous försöker aktivt stänga ned statliga hemsidor i Ryssland.
Anonymous försöker aktivt stänga ned statliga hemsidor i Ryssland.

Den internationella hackergruppen Anonymous säger sig ha inlett ett cyberkrig mot Ryssland, efter att landet under förra veckan invaderat Ukraina. 

Bland annat den statliga nyhetskanalen Russia Today och det ryska försvarsdepartementet har sett sina hemsidor nedsläckta i vad som misstänks vara cyberattacker. Även det ryska gasbolaget Gazproms hemsida släcktes ned under fredagen och går fortfarande inte att nå under måndagen när Di försöker. Anonymous har tagit på sig samtliga attacker. 

”Anonymous försöker löpande hålla .ru-regeringens webbplatser offline och skickar information till det ryska folket så att de kan bli fria från Putins statliga censurmaskin”, skriver gruppen på Twitter.

På mikrobloggen har användare även publicerat filmer på hur statliga nyhetskanaler i Ryssland tagits över av innehåll som visar Ukrainska sånger och bilder från invasionen av landet. Även detta drag hänvisas till Anonymous. 

Men huruvida Anonymous verkligen står bakom alla attacker får än så länge stå osagt – även om kollektivet tar på sig dåden, rapporterar The Guardian.  

”Det kan vara svårt att direkt knyta den här aktiviteten till Anonymous eftersom utsatta med stor sannolikhet drar sig för att publicera data om attackerna. Anonymous kollektiv har en historia av att utföra den här sortens aktivitet och det ligger i linje med deras kompetens”, säger Jamie Collier, konsult på den amerikanska cybersäkerhetsfirman Mandiant, till sajten. 

Se DiTV:s inslag om svensk cybersäkerhet (juni 2021) nedan: 

 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?