1515
Annons

Annika Strandhäll: ”Det sätter käppar i hjulet för oss”

Sverige ska bli ledande inom e-hälsa år 2025 men vissa frågor gör det svårare att nå dit. ”Integritetsfrågan sätter vissa käppar i hjulet för oss”, säger Annika Strandhäll på scen på Healthtechhub i Almedalen.

Annika Strandhäll intervjuas av Di Digitals Jonas Leijonhufvud och Dagens Medicins Christina Kennedy i Almedalen.
Annika Strandhäll intervjuas av Di Digitals Jonas Leijonhufvud och Dagens Medicins Christina Kennedy i Almedalen.Foto:Jack Mikrut.

Annika Strandhäll, vikarierande sjukvårdsminister, är en av gästerna på Di Digitals och Dagens Medicins frukostmöte på Healthtechhub i Almedalen under tisdagen. Digital hälsa har varit en av de punkter som ordinarie sjukvårdsminister Gabriel Wikström har lyft upp och regeringens mål är att vara ledande på e-hälsa år 2025.

”Vi har alla förutsättningar att bli världsledande på e-hälsa och borde kanske ha kommit längre än vi har i dag. Det här är en topprioritering för den här regeringen,” säger Annika Strandhäll.

Hon lyfter upp de digitala recepten och sjukvårdssystemen som framgångar i Sverige, men ser också att det finns ett problem:

”Vårt problem är att våra system inte pratar med varandra.”

Ett annat stort problem är integritetsfrågan inom vården. Hur man ska dela data mellan olika aktörer är ofta något som stöter på patrull av olika myndigheter.

”Vi är i den fasen där vi behöver knäcka inte minst integritetsfrågorna. Vi har haft flera väldigt bra utredningar där vi tar hand om slutsatserna, men där integritetsfrågan sätter vissa käppar i hjulet för oss. Men det är klart, problem är till för att lösas och det är precis det vi håller på med”, säger Annika Strandhäll till regeringens försvar.”

Hon uppger att det finns flera utredningar som har fastnat på grund av integritetsfrågan. 

För att diskutera framtidens e-hälsa tar även innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) plats på scenen. Han tar upp Estland som ett föregångsland för digitaliseringen. 

”Redan tidigt 00-tal tog landet rätt modiga beslut om att ha en nationell infrastruktur som alla var tvungna att följa. Det var ett avgörande beslut för att hela den offentliga sektorn ska vara digitalt sammanhållen. De var närmare tio år före alla andra länder. Där har de dessutom en fantastisk samverkan mellan olika aktörer, där man verkligen skapar lösningar tillsammans med science parks, startupbolag och myndigheter”, säger Daniel Forslund.

Foto: Jack Mikrut.

Vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) och innovationslandstingsråd Daniel Forslund (L) debatterar på Healthtechhub i Almedalen. Foto: Jack Mikrut.

Läs även: Landstinget som satsar på virtual reality 

Estland har gjort 10-15 lagändringar för att få till ett sådant klimat men på grund av att många av utredningarna fastnar har det inte gått att göra samma framsteg i Sverige, enligt Daniel Forslund.

”Vi som beslutsfattare måste vara modigare att driva orimliga tolkningar till prövning. Vi kan annars ducka för en bedömning från datainspektionen, MSB eller en lagstiftning som samlar damm någonstans. När lagstiftningen får orimliga konsekvenser måste vi ta ansvar för en sådan förändring. Här krävs det ganska stora ställningstaganden kring integritet för att exempelvis individbasera den”, säger Daniel Forslund.

Annika Strandhäll och Daniel Forslund är annars ganska eniga om hur de vill att digitaliseringen av vården ska se ut framöver.

”Jag tror att vi är ganska överens. Jag är övertygad om att vi kommer att klara det här målet”, säger Annika Strandhäll. 

En av aktörerna som har hjälpt till att förändra synen på e-hälsa är den digitala vårdcentralen Kry, vars vd Johannes Schildt intervjuades på scenen under måndagen. Se gårdagens sändning här.

Och digitala vårdcentraler som Min Doktor och Kry har även väckt Annika Strandhälls nyfikenhet.

”Jag var en av de första att ladda ner en sådan app men det skapar ju funderingar på varför den offentliga sektorn inte har varit där tidigare.”

Läs även: Krys vd: ”Det är en barnsjukdom” 


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?