1515
Annons

Anna Ryott och Mojang-grundaren Carl Manneh går in i Norrskens styrelse

Anna Ryott lämnar sin roll som vice vd på Norrsken Foundation. Tillsammans med Mojangs medgrundare Carl Manneh tar hon plats i stiftelsens styrelse.

Spelmiljardären Carl Manneh och Anna Ryott går in i Norrskens styrelse.
Spelmiljardären Carl Manneh och Anna Ryott går in i Norrskens styrelse.

Norrsken Foundation grundades av Klarna-grundaren Niklas Adalberth sommaren 2016. Med målet att lösa samhällets största utmaningar skapade han en stiftelse med kapital han tjänat på att sälja aktier i Klarna.  

”För att komma igång snabbt med Norrsken så tog jag in min familj i styrelsen. Sedan dess har verksamheten växt och utvecklats. Nu, som nästa steg för att professionalisera styrelsen, är det superkul att annonsera att Anna Ryott och Carl Manneh tar plats i den istället för mina föräldrar”, säger Niklas Adalberth och fortsätter:

”Det här blir drömkombinationen för att lägga grunden för den här styrelsen.” 

Anna Ryott har det senaste året suttit som vice vd på Norrsken och ansvarat för lanseringen av Norrskens modell för socialt entreprenörskap internationellt. Innan dess var hon vd för Swedfund, som statens utvecklingsfinansiär. Nu lämnar hon sin operationella roll och tar istället plats i styrelsen.

Läs även: Hon ska ta Norrsken ut i världen 

”De strategier vi har lagt för internationalisering under det senaste året ska nu implementeras. Då är det en ganska bra tidpunkt för mig att gå upp i styrelsen och få fortsätta driva på det strategiska arbetet med alla delar av Norrsken, både initiativen, investeringarna och internationaliseringen”, säger Anna Ryott.

Styrelsearbetet för Norrsken kommer inte att vara ett heltidsarbete för Anna Ryott. Men den tiden som rollbytet innebär vill hon fortsätta att arbeta för att mer kapital ska investeras i så kallade ”impact-entreprenörer”. 

I samma veva som Anna Ryott tog sig an rollen som vice vd på Norrsken diagnosticerades hon även med cancer, vilket hon uppger inte är anledningen till bytet av roll.

”Jag mår jättebra och sen har det såklart varit ett tufft år att gå igenom cancer, även om jag har fått ett otroligt stöd av Norrsken. Men det har också lett till att jag har ännu mindre tålamod och vill göra väldigt mycket saker för att bidra till en positiv samhällsförändring. Det får jag möjlighet att göra nu”, säger Anna Ryott.

Förutom Anna Ryott går även Carl Manneh, medgrundare och före detta vd på spelbolaget Mojang, in i Norrskens styrelse. I fjol gick var han även med och investerade i Norrskens fond. 

Läs även: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

”För mig är det här det mest spännande som händer överlag inom entreprenörskap och teknik. Det har jag sagt från början till Niklas, att jag gärna vill bidra så mycket som möjligt att driva hans vision framåt”, säger Carl Manneh och fortsätter: 

”Framgången för de startupbolag, som jag har drivit tidigare, har till stor del baserats på att hitta ett engagemang kring användare och bygga ett community. Jag tror att det kommer att vara nyckeln för Norrsken också. Man behöver även strategiska sätt att bredda kunskapen och engagemanget till det vi investerar i och det tror jag att jag kan bidra med.”

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera