1515
Annons

Anna Ryott och Mojang-grundaren Carl Manneh går in i Norrskens styrelse

Anna Ryott lämnar sin roll som vice vd på Norrsken Foundation. Tillsammans med Mojangs medgrundare Carl Manneh tar hon plats i stiftelsens styrelse.

Spelmiljardären Carl Manneh och Anna Ryott går in i Norrskens styrelse.
Spelmiljardären Carl Manneh och Anna Ryott går in i Norrskens styrelse.

Norrsken Foundation grundades av Klarna-grundaren Niklas Adalberth sommaren 2016. Med målet att lösa samhällets största utmaningar skapade han en stiftelse med kapital han tjänat på att sälja aktier i Klarna.  

”För att komma igång snabbt med Norrsken så tog jag in min familj i styrelsen. Sedan dess har verksamheten växt och utvecklats. Nu, som nästa steg för att professionalisera styrelsen, är det superkul att annonsera att Anna Ryott och Carl Manneh tar plats i den istället för mina föräldrar”, säger Niklas Adalberth och fortsätter:

”Det här blir drömkombinationen för att lägga grunden för den här styrelsen.” 

Anna Ryott har det senaste året suttit som vice vd på Norrsken och ansvarat för lanseringen av Norrskens modell för socialt entreprenörskap internationellt. Innan dess var hon vd för Swedfund, som statens utvecklingsfinansiär. Nu lämnar hon sin operationella roll och tar istället plats i styrelsen.

Läs även: Hon ska ta Norrsken ut i världen 

”De strategier vi har lagt för internationalisering under det senaste året ska nu implementeras. Då är det en ganska bra tidpunkt för mig att gå upp i styrelsen och få fortsätta driva på det strategiska arbetet med alla delar av Norrsken, både initiativen, investeringarna och internationaliseringen”, säger Anna Ryott.

Styrelsearbetet för Norrsken kommer inte att vara ett heltidsarbete för Anna Ryott. Men den tiden som rollbytet innebär vill hon fortsätta att arbeta för att mer kapital ska investeras i så kallade ”impact-entreprenörer”. 

I samma veva som Anna Ryott tog sig an rollen som vice vd på Norrsken diagnosticerades hon även med cancer, vilket hon uppger inte är anledningen till bytet av roll.

”Jag mår jättebra och sen har det såklart varit ett tufft år att gå igenom cancer, även om jag har fått ett otroligt stöd av Norrsken. Men det har också lett till att jag har ännu mindre tålamod och vill göra väldigt mycket saker för att bidra till en positiv samhällsförändring. Det får jag möjlighet att göra nu”, säger Anna Ryott.

Förutom Anna Ryott går även Carl Manneh, medgrundare och före detta vd på spelbolaget Mojang, in i Norrskens styrelse. I fjol gick var han även med och investerade i Norrskens fond. 

Läs även: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

”För mig är det här det mest spännande som händer överlag inom entreprenörskap och teknik. Det har jag sagt från början till Niklas, att jag gärna vill bidra så mycket som möjligt att driva hans vision framåt”, säger Carl Manneh och fortsätter: 

”Framgången för de startupbolag, som jag har drivit tidigare, har till stor del baserats på att hitta ett engagemang kring användare och bygga ett community. Jag tror att det kommer att vara nyckeln för Norrsken också. Man behöver även strategiska sätt att bredda kunskapen och engagemanget till det vi investerar i och det tror jag att jag kan bidra med.”


Innehåll från Indicate meAnnons

Verktyget som lyfter kundtjänsterna

Företagens kundtjänster lyfts ofta fram som den viktigaste kontaktytan mot kunderna. Men i verkligheten saknas ofta verktygen för att ge kundtjänstmedarbetarna rätt information och förutsättningar. Det fick Lina Bjelkmar att starta Indicate me, vars verktyg redan hjälpt många företag att öka kundnöjdheten och få mer motiverade anställda.

”Problemet många kundtjänster brottas med är att de jobbar i silos, att de har många olika system att hantera och att det ofta är svårt att visualisera resultat och effekter. Vi såg att med vårt verktyg kunde vi hjälpa kundtjänstmedarbetarna att få mer information och själva lösa fler ärenden. De kunde leda sig själva i större utsträckning”, säger Lina Bjelkmar, grundare och VD för Indicate me.

Sedan starten 2017 har det gått fort för svenska SaaS-bolaget. Med en tillväxttakt på nära 40 procent och en lönsamhet på närmare 20 visar man alla tecken på att vara ett bolag att räkna med. När Lina Bjelkmar tar fram listan över nya kunder det senaste året märks trettiotalet välkända företag. Och fler är på ingång.

”Det känns fantastiskt att vi kan växa så mycket men ändå vara lönsamma. I år har vi en vision att dubbla organisationen samtidigt som vi också ska utökas till att finnas i fler länder. Många uppskattar det enkla i verktyget, att det samlar all information och visualiserar den i en dashboard för medarbetarna i kundtjänsten. De får direkt informationen de behöver om kundnöjdhet, effektivitet eller produktivitet och får själva möjligheten att ändra det som behövs”, säger Lina Bjelkmar.

Trots att digitaliseringen tagit stora steg framåt de senaste åren så är det fortfarande inte ovanligt med svårförståeliga och oengagerande exceldokument för att följa upp kundtjänsternas arbete. Eller så har man så många system att det är svårt att överblicka all information.

”Nyckeln är att varje medarbetare har tillgång till rätt information i realtid och själv har möjlighet att fatta beslut. Det frigör också en hel del tid från cheferna. Istället för att sammanställa statistik och ta fram rapporter kan de fokusera på att hjälpa sina medarbetare att utvecklas”, säger Lina Bjelkmar.

För de flesta av företagen som använder Indicate me’s verktyg syns det mätbara resultat snabbt, ofta inom bara några månader. Inte sällan handlar det om ökade kundnöjdhetssiffror på mellan 20-40%.

”Det gör oss väldigt glada. Kan vårt verktyg både skapa ökad kundnöjdhet och engagerade kundtjänstmedarbetare så har vi verkligen lyckats. Företags kundtjänst är verkligen en helt avgörande kontaktyta och förtjänar de bästa verktygen och medarbetarna”, säger Lina Bjelkmar.

Läs mer om Indicate me här  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Indicate me och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?