Annons

Anmälningsras under shoppinghögtiden

Handeln har skärpt sig under Black Friday – i alla fall om man får tro statistik från Konsumentverket. När 2021 nu är slut konstaterar myndigheten att antalet anmälningar sjunkit med 72 procent.

Mediamarkt och Elgiganten är årets mest anmälda butiker under Black Friday.
Mediamarkt och Elgiganten är årets mest anmälda butiker under Black Friday.

Under 2010-talet har Black Friday, som inträffar i slutet av november, gått från att vara ett amerikanskt fenomen till en shoppinghögtid som dominerar även den svenska handeln. Efter att ha ökat omsättningen under flera år minskade försäljningen i år med 3,8 miljarder kronor, jämfört med året innan, enligt Postnord. 

En liknande utveckling följer missnöjdheten över bolagen. I alla fall om man får tro ett utdrag från Konsumentverkets anmälningar. När året nu tagit slut står det klart att antal anmälningar hos myndigheten gällande Black Friday minskade med 72 procent under året. 

”Jag vågar inte spekulera i varför det har sjunkit. Det vi kan konstatera är att i november 2020 gjorde vi en granskning av handeln och upptäckte stora brister i samband med Black Friday. Vi har haft en bra dialog med Svensk Handel sedan dess. Nu ser vi en betydlig skillnad jämfört med 2020, både vad gäller antalet anmälningar och i vår uppföljande granskning”, säger Konsumentverkets enhetschef Johan Ohlsson. 

Av de inkomna anmälningarna rör 19 renodlade e-handlare, men alla aktörer har mer eller mindre närvaro på nätet. Flest anmälningar 2021 har Mediamarkt respektive Elgiganten fått. Andra bolag som anmäls är BHG Groups inredningsbutik Nordic Nest, nätapoteket Apotea och e-handelsplattformen Amazon. 

Den vanligaste överträdelsen under Black Friday är fejkade reor, där priset höjts en period innan Black Friday för att därefter ge sken av att säljas för nedsatt pris. 

Inga ärenden har i skrivande stund startats med hänsyn till Black Friday.

Läs mer: Experten varnar för techbolagen som noterades 2021 

Innehåll från PaypalAnnons

Kommer metaverse verkligen förändra e-handeln för alltid?

Metaverse sägs vara ”nästa version av internet, som sömlöst kommer kombinera våra digitala och fysiska liv” enligt McKinsey & Co. Det inkluderar ett flertal tekniker och fenomen som senaste åren fått stor uppmärksamhet, som exempelvis virtuell (VR) och augmented reality (AR), kryptovalutor och non-fungible tokens (NFT:er).

Storslagna visioner om vad metaverse kan bli i framtiden har lett till att många inom e-handelsområdet som vill vara med på tåget tagit fram nya lösningar. Med uppskattningar av möjliga framtida intäkter på en trillion USD finns det inga tvivel om att de nya typerna av underhållning och konsumtion som metaverse gör möjliga kommer förändra vår tillvaro. 

– Utvecklingen pekar på att människor kommer att arbeta, shoppa, utbilda sig och underhållas i minst en timme om dagen i metaversum redan 2026. Konsumenter över hela världen reagerar och anpassar sig till den här livsstilsförändringen, särskilt Generation Z. 32 procent av Gen Z-kunder har redan testat att köpa någon vara virtuellt, enligt YPulse granskning ‘Young Europeans Are Already Buying Virtual Goods – Here’s Why’, från i april, säger Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Jonas menar dock att fenomenet metaverse inte är okontroversiellt. I nyhetsrapporteringar har röster höjts som ifrågasätter hur livskraftigt metaversums egentligen är, framförallt i en postpandemisk värld där efterfrågan på fysiska möten ökar igen. Så bör företag investera i den typ av teknologi som möjliggör för dem att möta sina kunder i metaverse framöver, eller är det bara en fluga?

– En nyligen genomförd studie av PayPal och TrendWatching visar att innovation är nödvändigt för företag för att de ska kunna möta nästa generations konsumenter och deras förväntningar på sin shoppingupplevelse. Företag bör samtidigt inte agera som om metaverse är något som fullständigt kommer ersätta det nuvarande landskapet inom e-handel och fysiska butiker. Istället är det klokt att investera i den typ av teknologi som förbättrar den vardagliga shoppingupplevelsen, konstaterar Jonas. 

Redan i juni i år kunde BusinessWire i sin granskning ‘New Study Reveals How Gen Z Consumers Are Shopping in the Metaverse’ konstatera att konsumenter omfamnar den typ av handel som sträcker sig över flera kanaler när denna ger dem möjlighet att konsumera online, via olika enheter och i butiker, utan friktion. Enligt Financial Express julirapport från 2021, anser 60 procent av konsumenter att varumärken bör vara tillgängliga med sin försäljning i metaverse medan 64 procent föredrar att handla från varumärken som har både en fysisk och en digital närvaro. Metaverse-teknologi kan sannolikt hjälpa företag att möta dessa krav. 

– Hur ska då varumärken agera för att överbrygga klyftan mellan olika kanaler? För att minimera kostnaden för returer har framstående modeföretag med goda resultat testat virtuella provningar. Genom AR-funktioner i metaverse kan konsumenten testa en vara hemma innan de köper den. 66 procent av de som handlat en produkt med hjälp av AR är mindre benägna att returnera sina inköp, enligt en undersökning av Snap Inc i juni 2022, säger Jonas. 

Genom att kombinera underhållning med möjligheten att omedelbart köpa det man ser har livesänd shopping, ‘shoppable-streaming’, blivit en ny populär kanal inom e-handeln. Formatet är redan enormt populärt i Asien och företag runt om i världen följer nu med intresse hur livesänd shopping-streaming ökar i popularitet även i Europa.

– Metaverse förmåga att fullständigt förändra vår verklighetsuppfattning och sättet vi konsumerar på må än så länge vara begränsad. Men det råder ingen tvekan om att teknologin driver detaljhandeln framåt och att det kommer bidra till att förändra den på nya revolutionerande sätt, avslutar Jonas. 

Läs mer i rapporten PayPal’s Think Forward: The Commerce Report, Exploring The Metaverse. 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera