Hoppa till innehållet

Annons

Anders Tegnell låter MSB bygga Corona-sajt – vill ha folkets hjälp att kartlägga spridningen

Folkhälsomyndigheten låter MSB bygga en webbsida där svenskar kan anmäla var och när de insjuknat. ”Vi vill följa hur spridningen utvecklar sig i landet”, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Di Digital.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall socialstyrelsen och Morgan Olofsson MSB vid måndagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall socialstyrelsen och Morgan Olofsson MSB vid måndagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.Foto:Fredrik Sandberg/TT

I tisdags uppgav Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten överväger att utöka sin datainsamling om coronavirusets spridning med hjälp av en app eller webbsida. 

”Vi håller på att göra en analys av rimligheten och nödvändigheten i den typen av data”, sa han till Sveriges Radio då.

Läs mer: Anders Tegnell överväger corona-app

Bakgrunden är att flera länder i Asien har motverkat spridningen av coronaviruset på teknisk väg. Invånare i Sydkorea har exempelvis kunnat få sms när de varit på platser där personer vistats som senare bekräftats ha Covid-19. Även länder som Tyskland, Danmark och Norge uppges ägna sig åt smittspårning med hjälp av mobildata, enligt Sveriges Radio.

Vi vill kunna rikta våra åtgärder och informationsgivning på ett bra sätt.

I Sverige har många techbolag och it-konsulter hört av sig till Folkhälsomyndigheten med förslag på hur tekniken skulle kunna göra nytta. Även Di Digitals redaktion har tagit emot en handfull förfrågningar om vem på Folkhälsomyndigheten som ansvarar för en eventuell upphandling av teknik för smittspårning och informationsgivning via webbsidor och mobiltelefoner.

Nu vill Anders Tegnell ge klara besked.

”Tekniken som användes i Sydkorea, där man varnade folk som varit på platser där smittade personer vistats, gjorde nytta i ett tidigt stadium. Men vi har passerat det stadiet i Sverige. Det hade gjort nytta när svenskarna kom hem från sina skidresor i Italien. Men det är inte aktuellt längre”, säger han till Di Digital.

Han ser således ingen anledning till att engagera teleoperatörerna i smittspårningen. 

Däremot vill ha engagera svenska folket i datainsamlingen. 

”Det vi framför allt är intresserade av just nu är hur spridningen utvecklar sig i olika delar landet. Vi vill kunna rikta våra åtgärder och informationsgivning på ett bra sätt”, säger han.

Det skulle vara bra att se hur många som drabbats av mild sjukdom.

I många fall handlar det om att ta in information från personer med milda symtom, som inte ens kan vara säkra på om de lider av covid-19 eller ej. 

”Det skulle vara bra att se hur många som drabbats av mild sjukdom. Att få en känsla för hur många som stannat hemma. Det skulle ge en signal om utvecklingen runt om i landet. Våra tester är ju begränsade och sker främst inom vården och på äldreboenden”, säger Anders Tegnell. 

Under torsdagen diskuterade han frågan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Beslutet blev att låta MSB ta ansvar för den tekniska utvecklingen i samråd med Folkhälsomyndigheten.

Vi har diskuterat arbetsfördelningen med MSB och kommit fram till att det är bäst om de tar hand om detta.

”Vi har diskuterat arbetsfördelningen med MSB och kommit fram till att det är bäst om de tar hand om detta. Vi ska samarbeta. Jag tror de kommer kunna utveckla en webbsida och med tiden även en app”, säger Anders Tegnell. 

Läs mer: Besökarna strömmar in till svenskans coronakarta

När kan detta bli klart?

”Det får du fråga MSB om. Men jag tror de hoppas ha något på plats inom en vecka eller tio dagar.”

MSB bekräftar att man tagit över ansvaret för att bygga tekniken.

”Ja, jag kan bekräfta att vi, tillsammans med andra, arbetar på ett sådant verktyg. Lite längre fram kommer vi att kunna berätta mer”, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB.

Kan teknikbolag höra av sig till er med förslag och idéer?

”Ja. Man kan mejla resurssamordning@msb.se.”

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera