1515

Anders Borg och Christer Gardell investerar i en robotrådgivare

Anders Borg och Christer Gardell investerar i robotrådgivaren Lysa med Nicklas Storåkers som medgrundare. Bolaget tar sammanlagt in 40 miljoner kronor.

Anders Borg och finansmannen Christer Gardell investerar i startupbolaget Lysa.
Anders Borg och finansmannen Christer Gardell investerar i startupbolaget Lysa.

På Di Digitals techsöndag i Almedalen flaggade Anders Borg för att han har börjat investera i startupbolag. 

”Jag träffade uppemot två techbolag om dagen förra månaden. Jag fortsätter gärna att träffa techbolag och jag investerar gärna i dem”, sade Anders Borg på scen i början av juli. 

Läs även: Anders Borgs nya investeringar: Tech 

Nu har Anders Borg tillsammans med finansmannen Christer Gardell och andra investerare gått in med 40 miljoner kronor i robotrådgivaren Lysa (NTL). Det rapporterar Breakit.

”Jag går in i Lysa som privatinvesterare. Det är ett bolag jag följt ett tag och jag gillar både teamet bakom bolaget och affärsidén”, säger Anders Borg till sajten.

Bankutmanaren Lysa grundades av bland andra Pricerunners vd Nicklas Storåkers, Patrik Adamson, Emelie Andersson och Henrik Litteke. Det som många i teamet har gemensamt är deras förflutna på nätmäklaren Avanza. 

“Vi är glada att så många framgångsrika och erfarna investerare vill vara med på vår resa. Det är ytterligare ett kvitto att vi löser ett stort problem i finansbranschen genom att enbart fokusera det som är bäst för kunden”, säger Patrik Adamson i ett pressmeddelande.

Enligt Lysa ska man använda kapitalet för att fortsätta utveckla sin produkt. Bland annat vill grundarna lägga till en pensionstjänst och möjliggöra förvaltningen av kapitalförsäkringar på plattformen.

Robotrådgivaren lanserade sin produkt under våren 2017 och förvaltar i dag över 1 miljard kronor, en ökning från en kvarts miljard i december i fjol. 

Läs mer: ”Robotrådgivning är den vanligaste sparformen om fem år”

Förutom Anders Borg och Christer Gardell investerar även betaltjänstbolaget Trustlys grundare Carl Wilsson, reklamprofilen Michael Storåkers och investmentbolaget Ernström. 

Finansmannen Christer Gardell, som bland annat har grundat aktivistfonden Cevian Capital, gör denna investering privat och är enligt Breakit den största investeraren. 

“Jag har ett enormt förtroende för Nicklas Storåkers som värdeskapare inom fintech. Jag rekryterade ju Niklas från Handels en gång i tiden”, säger han till Breakit.

Läs även: Ann Grevelius: ”Ingen bank tycker att robotrådgivare är en bra idé” 

Hör Anders Borg om investeringen på Börsmorgon här: 

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?