1515
Annons

Analytiker: Bitcoin har långt kvar till botten

Bitcoin avslutade veckan ned – trots uppgångar på de flesta stora börserna.

Nu menar analytiker att priset kan komma att sjunka till närmare 20.000 dollar innan botten är nådd.

Foto:Bloomberg Creative Photos

För tre år sedan påstods ofta att bitcoin saknade korrelation med den vanliga aktiemarknaden. I likhet med guld var det tvärtom en ”säker hamn” vid skakiga börstider. Den sanningen fick sig en törn i samband med coronapandemins utbrott när krypto såväl som världens börser föll skarpt.

Sedan dess har många kryptoinvesterare funnit en tröst i att bitcoin och andra blockkedjetillgångar istället följt den övriga marknaden och sett det som ett tecken på att tillgången blivit mottagen av en bredare krets.

Nu har dock bitcoin på nytt visat sig okorrelerad med börserna, som den gångna veckan sett starka uppgångar medan det mesta inom krypto fortsatt att falla. 

Under natten till lördagens handlades bitcoin för under 29.000 dollar och totalt har hela kryptomarknaden tappat 500 miljarder dollar i marknadsvärde under maj månad.

”Det här är långt ifrån vad bitcoinentusiaster ville se vad gäller att frånkopplas övriga marknader. Jag tror inte att det här är slutet för bitcoins och Nasdaqs positiva korrelation, men det finns en oro att bitcoin bara följer Nasdaq när det går nedåt”, säger Fiona Cincotta, senior marknadsanalytiker på City Index enligt Bloomberg.

Hon tror inte att det är osannolikt att bitcoin faller under 28.000 dollar, men understryker att det vore en anmärkningsvärd händelse som kan testa årslägsta på 25.425 dollar.

Andra analytiker nöjer sig inte med det. Enligt Cointelegraph finns indikationer på ett ”solitt köpstöd” först på 21.000 dollar. Andra pekar på det rörliga 200 veckors-snittet på drygt 22.000 dollar som ett möjligt golv.

Den senaste tidens nedgångar har accelererats av kraschen i den tilltänkta dollarkopplade tillgången Terra usd. Kollapsen blottade osäkerheten som finns i den nya decentraliserade ekonomin och tynger fortsatt hela kryptomarknaden, menar experterna.


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?