Hoppa till innehållet

Annons

Amra prisades på Startup Tour i Linköping

Det blev Amra, som utvecklar en ny metod för att mäta kroppsfetter med magnetkamera, som tog hem segern vid Di Digital Startup Tour i Linköping. Bolaget, som söker 100 miljoner i riskkapital, deltar därmed vid finalen i Stockholm den 8 december. 

Tommy Johansson, vd på Amra, pitchar på Di Digital Startup Tour i Linköping.
Tommy Johansson, vd på Amra, pitchar på Di Digital Startup Tour i Linköping.Foto:Patrik Olsson

Över 200 personer närvarade när Linköpingsfinalen av Di Digital Startup Tour ägde rum under tisdagen.

Sju av regionens hetaste startupföretag tog plats på scen för att pitcha inför en namnkunnig jury, med representanter från riskkapitalbolagen Northzone, Moor, Industrifonden, Bonnier Growth Media och EQT Ventures, samt våra partners Fakturino, Nordea och Accenture.

Juryn utsåg kvällens tre finalister: XM Reality, Cbot och Amra.

Publikens röst fällde avgörandet och Amra (NTL) tog hem pris som kvällens vinnare. 

”Det känns fantastiskt bra. Det är någon form av bevis för att allt hårt slit är värt någonting. Men framförallt är det kul för personalen, och jag tror det hjälper oss att attrahera de bästa människorna framöver”, säger Tommy Johansson, vd på Amra. 

Amra har utvecklat en ny metod för att mäta kroppsfetter med magnetkamera. Bolagets kunder är sjukhus runt om i världen och man samarbetar bland annat med läkemedelsjätten Pfizer. Just nu söker bolaget 100 miljoner kronor i riskkapital för att utveckla sin tjänst och lansera den på bred front i USA.

”Vårt mål är att, baserat på din kroppsprofil, kunna bedöma din risk för allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes, leversjukdom och andra metabola sjukdomar. Och att sen hjälpa sjukvården att prioritera vilka som ska behandlas”, säger Tommy Johansson.

Tommy Johansson grundade tidigare kartbolaget C3 Technologies, som såldes till Apple år 2011. Han blev vd och delägare i Amra år 2012 och äger nu 18 procent av bolaget.  

Förutom en plats vid Stockholmsfinalen av Startup Tour, som äger rum den 8 december, får vinnaren kostnadsfri finansiell rådgivning och analys från experter på Nordea under ett helt år. 

”Linköping har flera fördelar som entreprenörsstad. En av dem är Saab, som är ett av Sveriges mest högteknologiska bolag. Sen har vi hela universitetsområdet, som har genererat flera hundra it-bolag. Det är en community där vi nu börjar se många serieentreprenörer som är inne på sin andra eller tredje resa”, säger Tommy Johansson. 

Marta Sjögren, som representerade riskkapitalbolaget Northzone i juryn, är imponerad av Linköpings startupscen. 

”Kvaliteten på alla bolagen var oerhört hög. Framförallt var den disruptiva potentialen enorm hos flera av dem. Dessutom hade de en tydlig "born global"-mentalitet, vilket vi gillar”, säger hon.

Däremot var hon besviken över att bara se manliga grundare på scen.

”Det var väldigt tråkigt. Om de här bolagen inte dyker upp på vår radar så är det väldigt svårt för oss att investera i dem. Jag är övertygad om att det finns bra kvinnliga entreprenörer i Linköping”, säger Marta Sjögren.  

I Stockholmsfinalen står bland annat 1 miljon kronor i annonspengar från Bonnier News, samt en inspirationsresa till Silicon Valley anordnad av Di Digital, på spel. 

I förra veckans Göteborgsfinal av Startup Tour tog 1928 Diagnostics (NTL), som utvecklat en tjänst för diagnos av multiresistenta bakterier, hem segern.

Veckan innan det vann Sportswik (NTL), som bygger en plattform för att livesända och kommentera idrottsmatcher, delfinalen i Umeå.

Nästa stopp på Di Digital Startup Tour är i Malmö den 11 november. Finalen i Stockholm äger rum den 8 december. 

Vill du vara med? Boka din plats i publiken här!

Foto: Patrik Olsson

Avito-grundaren Jonas Nordlander, här med Di Digitals Jonas Leijonhufvud var en av kvällens keynote-talare. Foto: Patrik Olsson.

Foto: Patrik Olsson

Juryn och kvällens sju pitchande bolag. Foto: Patrik Olsson.


Här är alla bolagen som pitchade vid Startup Tour i Linköping

Amra (NTL)

  • Grundare: Magnus Borga, Olof Dahlqvist Leinhard
  • Antal anställda: 12
  • Grundades: 2010
  • Omsättning: 8,5 Mkr (2015)
  • www.amra.se

Amra har utvecklat en ny metod för att mäta kroppsfett med magnetkamera, en teknik med många tillämpningsområden inom bland annat vården och forskningen. Bolagets vd Tommy Johansson har en bakgrund som grundare av Linköpingsbolaget C3 Technologies, som förvärvades av Apple år 2011.  

XM Reality (NTL)

  • Grundare: Johan Castevall, Per Carleberg, Torbjörn Gustafsson
  • Antal anställda: 4
  • Grundades: 2007
  • Omsättning: 5,7 Mkr (2015)
  • www.xmreality.se

Att flyga experter över jorden för att lösa tekniska problem är dyrt och tidskrävande. XM Reality har utvecklat ett VR-system som istället låter tekniker vägleda andra på distans. Bolaget har flera storföretag, bland dem Volvo, på kundlistan. 

Wematter (NTL)

  • Grundare: Robert Kniola, Henrik Lundgren
  • Antal anställda: 10
  • Grundades: 2014
  • Omsättning: 1,5 Mkr (2015)
  • www.wematter.se

Allt fler företag använder komponenter utskrivna i 3d-skrivare. Wematter har dels utvecklat en egen 3d-skrivare, men erbjuder också en molnbaserad hyrtjänst som utlovar billigare och enklare utskrifter med bibehållen, industriell kvalitet.

CBot (NTL)

  • Grundare: Fredrik Viksten, Robert Söderberg, Björn Johansson, Anders Moe
  • Antal anställda: 5
  • Grundades: 2013
  • Omsättning: 2,4 Mkr (2015)
  • www.cbot.se

Många av jobben i byggbranschen kommer i framtiden ersättas av robotar. Linköpingsföretaget CBot har utvecklat en automatisk plattsättar-robot, som potentiellt kan bli startskottet för ett stort paradigmskifte i byggsektorn. 

Perkit (NTL)

  • Grundare: Jimmy Hankvist, Waqar Ali 
  • Antal anställda: 6
  • Grundades: 2015
  • Omsättning: 0 (2015)
  • www.perkit.co

Perkit är en träningsapp utvecklad för företagskunder. Tanken är att genom utmaningar och tävlingar ge arbetsgivare ett enkelt och roligt sätt att aktivera sina anställda, med färre sjukskrivningar och högre produktivitet som resultat. 

Ideahunt (NTL)

  • Grundare: Elia Mörling
  • Antal anställda: 7
  • Grundades: 2016
  • Omsättning: 0 (2016) 
  • www.ideahunt.io

Ideahunt är en öppen plattform för innovation, som används av företag som vill testa, samla in och utveckla idéer tillsammans med anställda, kunder och partners. Bland kunderna märks företag som Axis och E.On. 

Voysys (NTL)

  • Grundare: Magnus Persson, Jonathan Nilsson, Torkel Danielsson
  • Antal anställda: 3
  • Grundades: 2014
  • Omsättning: 1 Mkr (2015)
  • www.voysys.se

Runt om i världen satsas allt mer på upplevelser inom virtuell verklighet. Voysys utvecklar mjukvara som låter såväl tv-bolag som industriföretag skapa och livesända virtual reality-video. Bland de företag som använt tekniken märks Red Bull Media House och Ericsson. 

Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera