1515

Amerikansk teknikskräck smittar Europa

Teknikaktierna inledde veckan med fortsatta tapp på Wall Street efter fredagens ras. Tappet smittade av sig både i Asien och Europa på måndagen när investerarna flydde den haussade sektorn.

Foto:Richard Drew/TT

Flykten från tekniksektorn fortsatte på måndagsförmiddagen i New York, ledd av jättarna under benämningen FAAMG (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google). De aktierna har visat vägen för årets teknikrally på närmare 20 procent med Apple i spetsen, som har gått upp med över 50 procent det senaste året, innan fredagens stora tapp.

Läs även: Stor turbulens för svenska tech-noteringar

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley sänkte nyligen sina utsikter för den europeiska tekniksektorn medan bankkollegan Goldman Sachs gav liknande prognoser för sektorn i USA.

På måndagen var det dags för den japanska megabanken Mizuho att ställa sig tveksam till sektorn och framför allt till världens just nu högst värderade börsbolag Apple, som banken har sänkt från öka till neutral.

”Iphone 8 kommer säkert att bli bra men vi anser att det inte längre finns någon stor uppsida i aktien, utan snarare en relativt stor risk på nedsidan. Nu säljer Apple främst till existerande kunder men har svårt att locka nya", säger Mizuhos vice vd Abhey Lamba till nyhetsbyrån Bloomberg.

”Det finns möjligheter att växa inom det virtuella området men än så länge har bolaget inte visat något som övertygar oss. När vi till exempel ser på automatiseringen av hemmen ligger Apple efter bolag som Amazon och Google. De måste bli bättre här."

JP Morgans globala aktiestrateg David Lebovitz håller inte riktigt med sina kolleger på Goldman Sachs, som i fredags konstaterade att värderingarna är extrema inom techsektorn.

”Jag är inte helt säker på att de är så extrema. Trots de senaste årens svaga tillväxt har de här bolagen ändå haft en förmåga att genera både tillväxt och växande vinster, vilket bolag i andra branscher har haft svårt att göra”, säger David Lebovitz till Bloomberg.

”Något vi funderar mycket över är hur bolagen ska kunna öka sina marginaler i den här lågräntemiljön. Tekniksektorn har visat sig vara mycket bra på att agera i en deflatorisk miljö så vi gillar fortfarande sektorn och tror att det finns lite uppsida kvar.”

Nasdaq fortsatte sin resa nedåt på måndagen och landade under förmiddagen runt en dryg procent lägre, samtidigt som även Dow Jones och S&P 500 visade röda siffror.

Läs även: Rejäla vinstökningar från Amazon och Alphabet drog upp Nasdaq till rekordnivåer

Apple tappade närmare 4 procent främst på grund av Mizuhos nedgradering, medan de övriga FAAMG-aktierna sjönk mellan 2 och 3 procent.

Teknikaktierna hade sitt största ras i Europa på måndagen sedan britterna röstade för Brexit förra året. Oron över en uppblåst värdering fick sektorn i Europa att falla med 3,5 procent.

Underleverantörer till Apple och andra telefonbolag, som STMicro och Dialog Semi backade med 8 respektive 5 procent.

Fallet följer på fredagens fall i New York, som i sin tur utlöste en nedgång på Tokyobörsens tekniksektor.

Så sent som förra veckan nådde europeiska techbolag sin högsta värdering på 15 år, vilket tangerar nivån som mättes under it-bubblan kring millennieskiftet.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?