1515

Amerikansk speljätte köper svensk 3d-startup: ”Extremt glad”

Den amerikanska speljätten Epic Games, som gjort sig kända för världssuccén Fortnite, förvärvar spelstartupen Quixel från Uppsala. Prislappen i affären är okänd.

Teddy Bergsman är vd och medgrundare av Quixel. Bild från det Epic Games-ägda spelet Fortnite.
Teddy Bergsman är vd och medgrundare av Quixel. Bild från det Epic Games-ägda spelet Fortnite.Foto:Press

Quixel grundades 2011 i Uppsala av Teddy Bergsman och Waqar Azim. De använder sig av en egenutvecklad skanningsteknik som kan skapa kopior av till exempel landskap – från minsta grässtrå till största berg.

Deras tjänst används främst inom spel- och filmindustrin, där deras teknik bland annat bidragit till den senaste animerade versionen av Djungelboken. 

Bolaget med över 100 anställda har sedan starten tagit in 38 miljoner kronor i riskkapital, från bland andra GP Bullhound och Lundinfamiljens investeringsbolag Back In Black. 

Men nu står det klart att speljätten Epic Games förvärvar det svenska startupbolaget. Köpesumman i affären är inte offentliggjord.

”Det här är otroligt roligt och en extrem bekräftelse för vårt team och allt vi arbetat för. Vi tror på samma framtid som Epic Games, och det här kommer att accelerera vår vision om att skanna hela världen och göra allt material tillgängligt för alla skapare”, säger Quixels vd och medgrundare Teddy Bergsman till Di Digital. 

Ny Teknik och flera amerikanska medier var först att rapportera om nyheten.

I och med köpet kommer tidigare användare av Unreal Engine – Epic Games spelmotor – få tillgång till Quixels databas där bolagets alla 3d-modeller finns samlade. 

Läs även: Fler spelnoteringar på gång: ”Många bra bolag som man missar” 

Quixel har använt Unreal Engine sedan flera år tillbaka. Relationen bolagen emellan nådde en ny nivå tidigare i år berättar Teddy Bergsman, då de samproducerade en reklamfilm för Unreal Engine. 

”Jag är extremt glad över att det här händer. Det är en dröm som går i uppfyllelse att det är just Epic Games vi blir uppköpta av.”

Under 2018, som var ett förkortat räkenskapsår på nio månader, omsatte Quixel 15,7 Mkr och noterade en förlust på 16,7 Mkr.

”Nu fortsätter vi med exakt det vi gjort tidigare, bara snabbare. Vi vidareutvecklar våra team för att kunna täcka större delar av världen. Nu kan vi bygga flera enheter så att vi kan hantera större delar data. I längden innebär det här att mängden material som vi kan skanna varje dag ökar dramatiskt”, säger han.

Epic Games är ett av världens största spelbolag utanför börsen. När Tencent investerade i bolaget i fjol värderades 15 miljarder dollar, motsvarande 145 miljarder kronor. Flaggskeppstiteln Fortnite, som lanserades 2017, är ett så kallat shooter-spel som även fungerar som ett socialt nätverk.

Läs mer: Fortnite-bolaget flyttar till spelklustret på Södermalm 

 


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?