1515

Amerikansk jätte köper svenska Campanja

Campanja, en svensk startup i Silicon Valley som hjälper annonsörer att köpa rätt utrymme på nätet, säljs till den amerikanska kundtjänstjätten [24]7 Inc.  

Marcus Anzengruber, grundare av Campanja.
Marcus Anzengruber, grundare av Campanja.

Campanja lyckades tidigt övertyga strömningstjänsten Netflix om värdet av att bättre kunna mäta och tolka pris och genomslag för annonser på nätet. Olika användare beter sig på olika sätt på nätet vid olika tider på dygnet, och med tillgång till rätt verktyg går det att investera annonspengarna smartare. Så förklarade Marcus Anzengruber sin affärsidén bakom bolaget Campanja, i en intervju med Di Dimension för ett knappt år sedan.

Han är 27 år gammal, har arbetat med webben sedan barnsben, och säger att han arbetat med sökmotortjänster sedan han var tio år. Sedan 2011 driver han företaget Campanja, som han grundade tillsammans med Berner Setterwall.

Bolaget har idag omkring 40 anställda, och expanderade 2014 från Stockholm till Silicon Valley.

Affärsidén är komplicerad för den som inte förstår hur marknadsföring genom exempelvis Googles tjänst Adwords fungerar. Exempelvis kan ett flygbolag med lågprisbiljetter ha mer att hämta genom att sikta in sig på klickande internetsurfare på eftermiddagar och kvällar, medan den som säljer biljetter i affärsklass snarare hittar sina köpare under kontorstid.

Att formeln fungerar bevisas enligt grundaren av en snabb tillströmning av kunder. E-handelsbolagen Zalando och Rocket Internet är ett par exempel på sådana.

Att formeln fungerar bevisas enligt grundaren av en snabb tillströmning av kunder. Zalando och Rocket Internet är ett par exempel på sådana.

På onsdagen berättade Marcus Anzengruber att han sålt bolaget.

"Det mesta kommer att förbli detsamma”, skriver han om affären på sin blogg, med hänvisning till att svenska Campanja därmed blir en del av ett det Kalifornien-baserade bolaget [24]7.

Det företaget arbetar bland annat med de chatt-funktioner som en del företag erbjuder på sina webbsidor, exempelvis för kundtjänst och vägledning. Big Data, alltså hanteringen av stora mängder data och information om människors vanor på nätet, är en gemensam nämnare.

Bland ägarna i [24]7 märks det ansedda riskkapitalbolaget Sequoia, vars medarbetare Michael Moritz även sitter i bolagets styrelse. Michael Moritz har även styrelseplatser i svenska Klarna och hos Google.  

Någon köpeskilling vill dock inte Marcus Anzengruber dela med sig av när Di haffar honom på Nasdaq-börsen i New York, där han besöker Innovate46, en temadag om svenska uppstartsbolag i handelskammarens regi.

”Det här är väldigt spännande”, nöjer han sig med att konstatera, och tillägger sedan i förbifarten att han för första gången i sitt liv är på väg att bli anställd.


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?