1515

Amerikansk jätte köper svenska Campanja

Campanja, en svensk startup i Silicon Valley som hjälper annonsörer att köpa rätt utrymme på nätet, säljs till den amerikanska kundtjänstjätten [24]7 Inc.  

Marcus Anzengruber, grundare av Campanja.
Marcus Anzengruber, grundare av Campanja.

Campanja lyckades tidigt övertyga strömningstjänsten Netflix om värdet av att bättre kunna mäta och tolka pris och genomslag för annonser på nätet. Olika användare beter sig på olika sätt på nätet vid olika tider på dygnet, och med tillgång till rätt verktyg går det att investera annonspengarna smartare. Så förklarade Marcus Anzengruber sin affärsidén bakom bolaget Campanja, i en intervju med Di Dimension för ett knappt år sedan.

Han är 27 år gammal, har arbetat med webben sedan barnsben, och säger att han arbetat med sökmotortjänster sedan han var tio år. Sedan 2011 driver han företaget Campanja, som han grundade tillsammans med Berner Setterwall.

Bolaget har idag omkring 40 anställda, och expanderade 2014 från Stockholm till Silicon Valley.

Affärsidén är komplicerad för den som inte förstår hur marknadsföring genom exempelvis Googles tjänst Adwords fungerar. Exempelvis kan ett flygbolag med lågprisbiljetter ha mer att hämta genom att sikta in sig på klickande internetsurfare på eftermiddagar och kvällar, medan den som säljer biljetter i affärsklass snarare hittar sina köpare under kontorstid.

Att formeln fungerar bevisas enligt grundaren av en snabb tillströmning av kunder. E-handelsbolagen Zalando och Rocket Internet är ett par exempel på sådana.

Att formeln fungerar bevisas enligt grundaren av en snabb tillströmning av kunder. Zalando och Rocket Internet är ett par exempel på sådana.

På onsdagen berättade Marcus Anzengruber att han sålt bolaget.

"Det mesta kommer att förbli detsamma”, skriver han om affären på sin blogg, med hänvisning till att svenska Campanja därmed blir en del av ett det Kalifornien-baserade bolaget [24]7.

Det företaget arbetar bland annat med de chatt-funktioner som en del företag erbjuder på sina webbsidor, exempelvis för kundtjänst och vägledning. Big Data, alltså hanteringen av stora mängder data och information om människors vanor på nätet, är en gemensam nämnare.

Bland ägarna i [24]7 märks det ansedda riskkapitalbolaget Sequoia, vars medarbetare Michael Moritz även sitter i bolagets styrelse. Michael Moritz har även styrelseplatser i svenska Klarna och hos Google.  

Någon köpeskilling vill dock inte Marcus Anzengruber dela med sig av när Di haffar honom på Nasdaq-börsen i New York, där han besöker Innovate46, en temadag om svenska uppstartsbolag i handelskammarens regi.

”Det här är väldigt spännande”, nöjer han sig med att konstatera, och tillägger sedan i förbifarten att han för första gången i sitt liv är på väg att bli anställd.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?