1515
Annons

Amazons datacenter slukar energi: ’Stoppar nya bolag i Mälardalen’

Amazon Web Services tre serverhallar skapar elförsörjningsproblem i Mälardalen.

Amazon Web Services datahallar slukar energi i Mälardalen.
Amazon Web Services datahallar slukar energi i Mälardalen.Foto:TT

Våren 2017 stod det klart att Amazon Web Services skulle öppna tre datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Nu slukar serverhallarna så mycket el att det utgör ett hinder för nya företag som vill etablera sig i området. Det rapporterar P4 Sörmland.

”Vi har varit vana att kunna leverera den el som kunderna begär. Men nu är det så många och så stora effektbehov att det blir problematiskt att klara av det, helt enkelt”, säger Kjell Andersson, elnästchef på Eskilstuna Strängnas Energi och Miljö, till kanalen.

Elbolaget har upptäckt problem med den framtida elförsörjningen i regionen sedan Amazon Web Services etablering. Flera bolag står enligt P4 Sörmland i kö för att etablera sig i området.

Mälarenergi AB i Västerås och myndigheten Svenska Kraftnät säger till kanalen att det råder kapacitetsbrist i elförsörjningen. Orsaken är att det inte går att överföra energi i tillräcklig fart från norra till södra Sverige.

”I dagsläget skulle vi inte klara ett nytt Amazon”, säger Eva Lilja, näringslivsdirektör i Västerås.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?