1515

Amazons aktie pressas efter fler angrepp från Trump

USA:s president Donald Trump har fortsatt att attackera Amazon under påskhelgen. Nu överväger han att med olika medel höja e-handelsjättens fraktkostnader. På måndagen sjönk aktien med drygt 5 procent och 300 miljarder i börsvärde gick upp i rök.

USA:s president Donald Trump är på krigsstigen och attackerar e-handelsföretaget Amazon.
USA:s president Donald Trump är på krigsstigen och attackerar e-handelsföretaget Amazon.Foto:Carolyn Kaster

I ett inlägg på Twitter under lördagen skrev USA:s president Donald Trump att den inhemska posten, Postal Service, i snitt förlorar 1,50 dollar per paket för sina leveranser för Amazon. Han slog också fast att "detta bedrägeri måste få ett slut". 

Han följde sedan på måndagen upp med att bara dårar kan hävda att det förlustbringande Postal Service tjänar pengar på Amazon. 

"De förlorar en förmögenhet, och detta kommer att ändras. Våra fullt skattebetalande detaljhandlare stänger butiker över hela landet… Det är inte rättvist", skrev Donald Trump.

Trump har tidigare attackerat Amazon för att använda postverket "som sin springpojke" och för att undvika att betala lokal eller delstatlig skatt.

På måndagen föll Amazons aktie med drygt 5 procent på börsen. Därmed gick hela 300 miljarder kronor i börsvärde upp i rök under en enda handelsdag.

Läs mer: Amazon var nära att köpa Adlibris 

Nyhetssajten Axios rapporterade redan i förra veckan om Donald Trumps oro för att Amazons framfart försätter småföretagare i konkurs och att han är beredd att göra det svårare för e-handelsjätten. 

”Han har tappat det denna gång. Nu är det krig”, sade en källa, medan en annan uppgav att när Trump blir besatt av något så släpper han inte det. 

Vita huset har tidigare uppgett att inga specifika åtgärder mot Amazon planeras i nuläget. 

Men enligt källor till Vanity Fair så överväger nu Trump olika sätt för hur det amerikanska postverket kan öka Amazons fraktkostnader. 

Vid sidan av högre fraktkostnader uppges hans rådgivare också uppmuntra att få Pentagon, USA:s försvarsdepartement, att säga upp kontraktet med Amazon. Bolaget tillhandahåller molntjänster till Pentagon och enligt källorna är Trump öppen för att avsluta samarbetet.

(Direkt/ Di Digital)

Läs mer: Experterna: ”Amazon rekryterar – ska lansera i Sverige under våren” 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?