Eva Röse, Robert Gustafsson, Kodjo Akolor och Danny Saucedo. Det är några av de svenska profiler som dyker upp i rutan på Amazon Prime Video under hösten och vintern.
Satsningen, som presenteras under torsdagseftermiddagen, består av 18 nordiska titlar, varav sex är på svenska (se faktaruta). Dessa sorteras alltså in i Amazon Prime Videos övriga utbud, med filmer och Amazon Original-serier som Maktens Ringar, som utspelar sig i Tolkiens Sagan om Ringens värld, bilprogrammet The Grand Tour, superhjältedramat The Boys och ungdomsserien The Summer I Turned Pretty.
Allt detta till priset av ett Prime-medlemskap, 59 kronor per månad.
”Vi har ett prisvärt erbjudande och vi vill nå en bred publik i Sverige”, säger Andreas Hjertø, chef för nordiskt innehåll på Amazon Prime Video.
Han är, liksom kollegan Karin Lindström, en riktig tv-veteran i Norden. Slår man ihop deras karriärer har de varit på de flesta stora tv-kanaler och produktionsbolag vid något tillfälle.
Nu har de fått en stor påse pengar och ett uppdrag att bygga något brett och tilltalande i Norden. Hur stor påsen är vill man dock inte säga. Hur många Prime-kunder man har i Sverige är också hemligt, liksom hur många man hoppas uppnå med sina olika satsningar.
”Men vi är ju nummer 1, 2, eller 3 på de flesta europeiska marknader vi är inne på”, säger Andreas Hjertø och syftar då på Prime Video.
Strikt räknat har Amazon Prime Video varit tillgängligt i Sverige sedan 2016. Men det var först under 2021, något halvår efter lanseringen av nätbutiken Amazon.se, som den amerikanska techjätten tog sina första steg mot att producera och ge ut lokalt innehåll.
Utvecklingen följs nog av analysbolaget Mediavision, med vd:n Marie Nilsson. Hon målar upp en bild där Amazon vuxit snabbt på kort tid, men ändå har en bra bit kvar innan man utmanar Netflix, Viaplay och HBO Max i Sverige.
”Tv-serien Maktens Ringar har fallit väl ut i Sverige. Det vet vi. Amazon har haft en kraftig tillväxt det senaste året med en daglig räckvidd på cirka 5 procent bland 15–74 åringar”, säger hon och fortsätter:
”Det är mycket jämfört med ett år sedan då deras andel knappt var mätbar. Men det är långt under Netflix, som har kring 25 procents daglig räckvidd, och våra lokala aktörer som har cirka 10–15 procent i daglig räckvidd.”
Hur många Prime-abonnemang Amazon sålt i Sverige vet inte Mediavision. Men deras undersökningar tyder på att kring 300.000 svenska hushåll är medvetna Prime Video-abonnenter. Det kan jämföras med Netflix som når cirka 1,5 miljoner svenska hushåll.
Att många av programmen som Amazon just nu rullar ut påminner om traditionella reklam-tv-genrer som reality och oskriptad humor ska inte ses som en strategi, enligt Karin Lindström, som är chef Amazons nordiska orginalproduktioner. Hon indikerar att fler typer av tv-serier och filmer ligger i pipeline.
”Vi har bara varit igång i cirka 18 månader. Det tar lite längre tid göra bra dramaproduktioner”, säger hon.
Strategin - i den mån det finns en strategi - tycks istället vara att satsa brett, se vad som funkar, och satsa extra mycket på det. Det är inte helt olikt hur Amazon bygger sin enorma nätbutik.
”Vi är ju ett datadrivet bolag så vi får lära oss av utvecklingen”, säger Andreas Hjertø.
Både han och Karin Lindström återkommer ständigt till resonemanget om att Amazon Prime Video ska nå en bred publik.
”Vi ska vara en samlingsplats för bred underhållning, men ändå sikta på kvalité framför kvantitet,” slår Karin Lindström fast.
Men i nästa stund påpekar hon även att kvantiteten, sex svenska egenproduktioner, ändå måste beskrivas som en ”aggressiv start”. Hon undviker att prata om konkurrenter, men som jämförelse kan nämnas att HBO Max nyligen lagt ner sin satsning på egenproducerat, nordiskt innehåll, vilket Di Digital rapporterade i somras.
Huruvida Amazon kan bli topp tre i Sverige vill Mediavisions vd Marie Nilsson inte säga.
”Nej, men mycket kan hända. Det är inte en marknad som sitter fast i formen ännu”, säger hon.