1515

Amazon öppnar tre datacenter i Sverige

IT-jätten Amazon Web Services öppnar tre datacenter i Sverige. Redan nästa år ska allt vara klart, avslöjar bolagets vd Andy Jassy som samtidigt hyllar Stockholms startupsektor.

Stockholm blir en ny AWS-region när Amazon öppnar tre datacenter runt staden nästa år.
Stockholm blir en ny AWS-region när Amazon öppnar tre datacenter runt staden nästa år.

Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Redan nästa år kommer var och en av städerna att ha ett nytt datacenter från Amazon Web Services – en del av det amerikanska IT-bolaget Amazon. Anledningen är att Amazon ska göra Stockholm till en av bolagets totalt 16 regioner med minimal nedtid och maximal hastighet för molnkunder.

“Många av de mest framgångsrika startupbolagen i Norden som iZettle, King, Mojang och Supercell likväl som många respekterade storföretag som Ikea, Nokia, Scania och Telenor använder Amazon Web Services för sin verksamhet. Att Stockholm blir en AWS-region gör det möjligt för våra nordiska kunder med krav på snabb tillgänglighet och lokal datalagring att flytta resten av sina applikationer till AWS”, säger Andy Jassy, vd för Amazon Web Services.

Läs mer: Damberg om Amazons Sverigesatsning: “Stort för Sverige”

I en intervju med Di Digital lyfter han fram den snabba tillväxten i Stockholms startupsektor som en av de viktigaste anledningarna till Amazons storsatsning.

“Vi har haft många kunder i Norden under lång tid. Startupsektorn är glödhet med allt från Mojang som använder oss för Minecraft, Supercell med Clash of Clans och bolag som Bambora och Quinyx som byggt hela sin verksamhet på vår plattform”, säger Andy Jassy.

Läs mer: Amazons molnchef: "En marknad som omsätter biljoner"

Till skillnad från de datacenter som till exempel Facebook har byggt i Sverige tidigare är AWS datacenter inte till för det egna bolaget. Det är inte heller en investering som i första hand handlar om billig kyla. Syftet är att nordiska, och framför allt svenska företag, ska kunna koppla upp sig mot en starkare infrastruktur än vad som tidigare varit möjligt för att AWS ska kunna växa sin affär i Sverige.

“Varje gång vi etablerar oss i en ny region är det alltid några kunder som säger till oss att de behöver infrastrukturen nära slutanvändarna för att leva upp till kraven på kort svarstid. Men det finns också lagstiftning som spelar in och ibland är det företag som rent kulturellt tycker att det känns bättre att ha sin data lokalt”, säger Andy Jassy.

Läs mer: Amazons molntjänst går om e-handeln

Genom att bygga tre datacenter runt Stockholm skapar AWS en fristående region med lokal datalagring och extremt snabb svarstid. Exakt hur stor investering det handlar om kan Andy Jassy inte svara på.

Över tid kan det handla om miljarder dollar om Stockholm är en framgångsrik region.

“Vi avslöjar aldrig våra investeringar per region. Men det är en stor investering inte bara i själva infrastrukturen utan också i personal vi anställer. Över tid kan det handla om miljarder dollar om Stockholm är en framgångsrik region, och alla regioner som vi lanserat hittills har varit framgångsrika”, säger Andy Jassy.

Läs mer: Sveriges nya finanscentrum en datahall i Upplands Väsby

Datacentren byggs i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås för att de ska ligga tillräckligt nära varandra för att inte påverka svarstider, men tillräckligt långt ifrån varandra för att kunna ha olika reservplaner så att till exempel större strömavbrott inte ska sänka alla tre samtidigt. För städerna där datacentren byggs innebär AWS investering nya arbetstillfällen. För befintliga, och framtida, företag i Stockholmsregionen innebär utbyggnaden av infrastruktur att man får tillgång till den i dag mest kraftfulla molnlösningen som finns på marknaden.

AWS investering i Sverige kommer att stärka vår position i den globala digitaliseringen.

Näringsministern Mikael Damberg välkomnar beskedet om Amazons storsatsning i Sverige.

“AWS investering i Sverige kommer att stärka vår position i den globala digitaliseringen. För oss handlar handel i en modern värld inte bara om varor utan och om tjänster, kunskapsdelning och ett fritt flöde av data”, säger han.

Byggandet av datacentren kommer att påbörjas inom kort så att alla tre är klara och i drift 2018. Investeringen i Sverige är en del i AWS globala strategi där man i konkurrens med till exempel Microsoft, Google och Oracle storsatsar för att bygga ut sin geografiska täckning. Andy Jassy säger också att investeringen som nu sker i Sverige troligtvis bara är starten på något mycket större.

Läs mer: Alibaba: Sverige ”mycket attraktiv marknad” för datacenter

“I dag har vi 16 platser i världen där vi byggt en region med flera datacenter som vi nu gör i Sverige. Men jag tror att i stort sett alla utvecklade länder kommer att ha den här typen av infrastruktur i framtiden. Det handlar om hur snabbt vi kan bygga ut. Om några år kan jag tänka mig att vi bygger liknande lösningar i fler nordiska länder och kanske även flera inom ett och samma land”.

Om du vill nås av nyheterna först:
Foto:


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?