1515

Amazon kan leverera från Tyskland – och Eskilstuna

Det mesta tyder på att varor från ”Amazon.se” kommer att levereras från Tyskland – och ett helt nytt lager i Eskilstuna. ”Jag har förstått att det är så strukturen kommer att se ut”, säger experten Markus Varsikko.

En anställd på Amazons stora logistikcenter i Bad Hersfeld, Tyskland.
En anställd på Amazons stora logistikcenter i Bad Hersfeld, Tyskland.Foto:TT.

 

Amazon AMZN 0% Dagens utveckling har nu bekräftat att de etablerar en svensk e-handelsplattform. 

Däremot finns det ännu inte något datum för lanseringen, Amazon väljer själva att lägga locket på och avböjer intervjuer.

Markus Varsikko är mångårig e-handelsexpert och driver konsultbolaget Dash Retail, som hjälper handlare i Norden att börja sälja sina produkter på Amazon. 

”Jag tror fortfarande att en lansering kommer att ske inom två till tre månader, under september eller oktober”, säger han till Di Digital.

Det skulle i så fall innebära att ”Amazon.se” lanseras i god tid före den stora shoppinghögtiden ”Black Friday” i november.

Enligt uppgifter till Di Digital utreder Amazon att redan från start erbjuda abonnemangstjänsten Prime till sina kunder i Sverige. 

Medlemskapet ger i första hand möjlighet till snabbleveranser, i USA handlar det ofta om att kunden kan få hem sin vara så tidigt som samma dag beställningen lagts.

Än så länge är det också osäkert hur Amazon kommer att organisera sin logistik i Sverige, mer än att statliga Postnord kommer bli en viktig leveranspartner.

Men stalltipset är att merparten av produkterna från tredjepartsleverantörer kommer att levereras från Amazons logistikcenter i Tyskland.

Enligt Markus Varsikko tyder däremot mycket på att varor som Amazon själva köper in och har kontroll över, från så kallade ”vendors”, parallellt kommer att hanteras i Eskilstuna.

”Jag har förstått att det är så strukturen kommer att se ut”, säger han.

Amazons europeiska logistikpartner Kuehne Nagel har nämligen nyligen etablerat sig i Eskilstuna, vilket kommunen har bekräftat. De kommer att hyra ett stort lager på cirka 15 000 kvadratmeter i staden.

Den amerikanska teknikjätten har redan viss verksamhet i Eskilstuna, i form av drift av datacenter inom affärsområdet AWS.

Läs mer: Experten inför intåget: ”Amazon vill inte döda andra företag, det blir en sidoeffekt” 

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?