Hoppa till innehållet

Annons

Amazon har öppnat i Sverige – prestigetjänsterna saknas

Amazon har slagit upp portarna till sin svenska sajt, utan direkt pompa och ståt. Men priserna framstår inte lokalanpassade – och medlemsprogrammet ”Prime”, ”Amazon Music” och ”Echo” saknas.

Amazon.se har öppnat, men det saknas en del kända tjänster från den amerikanska jätten.
Amazon.se har öppnat, men det saknas en del kända tjänster från den amerikanska jätten.

Globen, Stadshuset och Turning torso är några av byggnaderna i den grafik som hälsar svenska kunder välkommen till Amazon.se.

Detta på dagen en vecka efter att Di Digital rapporterat att det kunde vara så lite som en till två veckor kvar till öppning av den amerikanska e-handelsjättens svenska filial.

Direkt vid öppning framstod mycket på Amazon.se fortfarande direkt översatt från andra valutor. Som ”Dagens highlight” presenterades till exempel ett schampo för mellan 18,68 kronor och 23,18 kronor. Bara några timmar efter öppning hade Amazon korrigerat priserna till jämna kronor.

Vi kommer att arbeta hårt för att vinna svenska konsumenters förtroende

Fri frakt får svenska kunder när de handlar för mer än 229 kronor, men de kommer inte att kunna köpa medlemskapet Prime, USA:s största medlemstjänst, som bland annat garanterar fri frakt på det mesta som säljs i den amerikanska butiken.

Till skillnad från den brittiska och tyska förlagan marknadsförs heller inte Amazon Music eller röst-assistenen och hemhögtalaren Amazon Echo.

”Vi kommer att arbeta hårt för att vinna svenska konsumenters förtroende genom att bygga vidare på produktutbudet, hålla låga priser och erbjuda en bekväm shoppingupplevelse de kan lita på”, säger Alex Ootes, chef för europeisk expansion på Amazon, i ett pressmeddelande.

Han poängterar att svenska kunder nu får tillgång till 150 miljoner produkter, varav ”tiotusentals” från svenska handlare.

En av diskussionerna inför lanseringen har varit vilka svenska företag som ska ansluta sig till Amazon

Enligt e-handelsjätten handlar det bland annat om Electrolux, Lagerhaus, OBH Nordica, Ellos, BRIO, Bonnierförlagen och Ifö.

”Små och mellanstora företag som säljer i Amazons butiker skapade enligt uppskattningar 1,6 miljoner jobb världen över och vår förhoppning är vi får se svenska företag frodas på samma sätt”, säger Alex Ootes vidare.

Läs mer: Svenske 18-åringen tar in 25 miljoner från EQT och Northzone – för att utmana Amazon

Det var i början av augusti i år som Amazon, efter åratal av spekulationer, bekräftade att företaget har ”påbörjat” lanseringen av en svensk sajt, Amazon.se. Men i övrigt har informationen varit knapphändig. Fram till i dag har den som surfat in på amazon.se styrts om till den tyska sajten.

 

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera