Hoppa till innehållet

Annons

Amazon-experter: Bezos har inte lämnat skeppet

Molntjänstjättarna borde vara nervösa när Amazons grundare och vd Jeff Bezos lämnar över stafettpinnen till Andy Jassy, nuvarande vd för bolagets lukrativa molnenhet Amazon Web Services. Men för Amazon är det ”business as usual”, menar en Amazon-veteran. 

Amazons grundare Jeff Bezos.
Amazons grundare Jeff Bezos.Foto: David Paul Morris

Jeff Bezos, som har varit vd för Amazon sedan han grundade bolaget för drygt 25 år sedan, meddelande vid tisdagens rapport att han lämnar vd-posten för att bli operativ styrelseordförande.

Stolen tas över av Andy Jassy, som varit anställd på Amazon sedan 1997.  Förändringen är tänkt att äga rum under det tredje kvartalet.

Amazon Web Services, AWS, har med tiden blivit en riktig kassako för bolaget, som drivs självständigt från marknadsplatsen. Molnenheten omsatte 45 miljarder dollar under 2020, vilket stod för blygsamma 12 procent av Amazons totala omsättning på 381 miljarder dollar. Rörelseresultatet för molntjänsterna landade dock på 13,5 miljarder dollar vilket är nästan 60 procent av det totala rörelseresultatet. 

Analytikern Sucharita Kodali säger till nyhetsbyrån Bloomberg att skiftet troligen är dåliga nyheter för konkurrenterna. 

”Andy Jassy har i nära två decennier fokuserat på AWS-sidan. Vd:ar fokuserar alltid på sina hjärteprojekt, så om jag vore Oracle eller Microsoft så skulle jag vara ganska nervös”, kommenterar hon.

Svenska Anna Nordlander är Amazonexpert med nio års erfarenhet av försäljning på Amazon. I dag jobbar hon som föreläsare och fristående rådgivare till handlare som är nyfikna eller vill utvecklas på Amazons marknadsplats.

”Vissa undrar kanske om det kommer bli mer fokus på AWS nu, men jag tror inte man ska läsa in för mycket i vd-bytet. Andy Jassy är en mycket rutinerad person. Jeff Bezos försvinner ju inte, utan vi kommer fortfarande se ett väldigt starkt inflytande av Bezos mentalitet”, kommenterar hon.

En stor del av den mentaliteten handlar om att ta över nya marknader. Vad som startade som en bokhandel, blev en alltiallohandel, vidare till webbtjänster. Ovanpå det tillkom fysiska butiker i och med köpet av livsmedelsjätten Whole Foods. 

”Jag har väldigt svårt att tro att den djärvheten kommer försvinna”, säger före detta Amazontoppen Charlie Kindel till den amerikanska nyhetssajten Axios. 

Utöver vd-bytet levererade Amazon en urstark rapport för det fjärde kvartalet. Bolagets resultat landade på 14,09 dollar per aktie. Det är klart bättre än de 7,13 dollar per aktie som analytikerkåren hade väntat sig inför rapporten enligt S&P Global Market Intelligences snittprognos.

Omsättningen under kvartalet uppgick till 126 miljarder dollar, att jämföra med prognosen på 120 miljarder dollar. Försäljningstillväxten jämfört med motsvarande kvartal året innan uppgick till 44 procent och Amazons försäljning översteg därmed 100 miljarder dollar under ett enskilt kvartal för första gången hittills.

Under det första kvartalet i år förväntar sig bolaget en omsättning i intervallet 100–106 miljarder dollar. Här låg förväntningarna på 95,5 miljarder dollar.

Innehåll från RemotionAnnons

”Remotion är en kraft som förändrar marknaden”

I en tid då digitalisering och artificiell intelligens förändrar affärslandskapet, har tre framstående företag beslutat att gå samman för att bli en innovativ kraft som levererar tjänster för digital transformation. Remotion, Recoordinate och Digiview har nu blivit en enhet under namnet Remotion, med ambitionen att leda marknaden inom digitala lösningar och agila arbetssätt.

Artificiell intelligens driver på behovet för företag att anpassa sina organisationer och processer till digitaliseringens tempo för att uppnå tillväxt och resultat. Tidigare har man arbetat produktorienterat, men nu ligger ett större fokus på kund och värdedriven transformation. För att möta både sina kunders och deras kunders nya behov har Remotion, Recoordinate och Digivew valt att gå samman under varumärket Remotion. Genom denna sammanslagning kommer de att integrerat erbjuda hela den digitala portfölj som företag behöver för att säkerställa en framtidssäker verksamhet.

Lyfter kundupplevelsen

Remotion har sedan starten 2016 haft sin kärna i affären och erbjudit tjänster inom digitalisering, management consulting och omnikanalspersonalisering medan Recoordinate har varit en pionjär inom digital affärsutveckling, agila transformationer och AI-drivna lösningar. Digiview, å andra sidan, har varit experter på traditionella medieinköp, innehållsskapande, strategi, artificiell intelligens och digital analys. Per Willebrand, tidigare vd för Remotion, ser sammanslagningen som en möjlighet att ta kundupplevelsen till en ny nivå. 

– Detta är inte bara en sammanslagning av tre företag; det är en fusion av visioner, kompetenser och ambitioner. I stället för att gå till flera olika byråer samlar vi allt på samma ställe och erbjuder en helhet som ser till allt från way of working till AI och digitalisering. Vi är nu redo att stödja våra kunder på varje steg av deras digitala resa, förklarar han.

En holistisk strategi

Axel Rinaldo, tidigare vd för Recoordinate och nu vid rodret för nya Remotion, uttrycker sin entusiasm över sammanslagningen. Han förklarar att det tidigare samarbetet mellan Recoordinate och Digiview fokuserade på att optimera kundbasen och marknadsföringsstrategier, och att de med Remotion i mixen nu kan erbjuda en mer holistisk strategi och helhetsbild till sina kunder.

– Vi insåg att genom att kombinera våra resurser kan vi erbjuda mer än bara summan av våra delar. Vi kan hjälpa företag att fullt ut omfamna den digitala eran och tillsammans kan vi erbjuda en helhetslösning som tidigare varit otänkbar. Vi är inte bara här för att förändra spelreglerna, utan för att skriva om dem helt och hållet, säger han.

Nya möjligheter

Kunderna har redan börjat upptäcka fördelarna med denna sammanslagning och ser som vi de uppenbara synergierna som ger nya möjligheter i projekten som nu finns tillgängliga för dem.

– De ser hur vi kompletterar varandra utan överlappningar och att vi med vår stora kompetensbas och moderna teknik kan leverera ännu större värde till dem. Jag tror att kunderna inser att kundupplevelse driver tillväxt och att de då behöver extern expertis inom alla de tjänsteområden som vi levererar, avslutar Axel Rinaldo.

Om Remotion

Vi är den ledande konsultbyrån specialiserad på att knäcka koden för våra kunders tillväxt. Genom en integrerad strategi som kombinerar människor, processer, teknologi, AI och data, bygger vi våra kunders förmågor som hjälper dem att vinna slaget om kunden - både nu och i framtiden. Vi levererar en ny kundupplevelse för våra kunders kunder genom att kombinera performance marketing med skalbar tekniska plattformar och nya innovativa arbetssätt.

Extern länk: Läs mer på remotion.se  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Remotion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera