1515

Amazon-experter: Bezos har inte lämnat skeppet

Molntjänstjättarna borde vara nervösa när Amazons grundare och vd Jeff Bezos lämnar över stafettpinnen till Andy Jassy, nuvarande vd för bolagets lukrativa molnenhet Amazon Web Services. Men för Amazon är det ”business as usual”, menar en Amazon-veteran. 

Amazons grundare Jeff Bezos.
Amazons grundare Jeff Bezos.Foto:David Paul Morris

Jeff Bezos, som har varit vd för Amazon AMZN -0,08% Dagens utveckling sedan han grundade bolaget för drygt 25 år sedan, meddelande vid tisdagens rapport att han lämnar vd-posten för att bli operativ styrelseordförande.

Stolen tas över av Andy Jassy, som varit anställd på Amazon sedan 1997.  Förändringen är tänkt att äga rum under det tredje kvartalet.

Amazon Web Services, AWS, har med tiden blivit en riktig kassako för bolaget, som drivs självständigt från marknadsplatsen. Molnenheten omsatte 45 miljarder dollar under 2020, vilket stod för blygsamma 12 procent av Amazons totala omsättning på 381 miljarder dollar. Rörelseresultatet för molntjänsterna landade dock på 13,5 miljarder dollar vilket är nästan 60 procent av det totala rörelseresultatet. 

Analytikern Sucharita Kodali säger till nyhetsbyrån Bloomberg att skiftet troligen är dåliga nyheter för konkurrenterna. 

”Andy Jassy har i nära två decennier fokuserat på AWS-sidan. Vd:ar fokuserar alltid på sina hjärteprojekt, så om jag vore Oracle eller Microsoft så skulle jag vara ganska nervös”, kommenterar hon.

Svenska Anna Nordlander är Amazonexpert med nio års erfarenhet av försäljning på Amazon. I dag jobbar hon som föreläsare och fristående rådgivare till handlare som är nyfikna eller vill utvecklas på Amazons marknadsplats.

”Vissa undrar kanske om det kommer bli mer fokus på AWS nu, men jag tror inte man ska läsa in för mycket i vd-bytet. Andy Jassy är en mycket rutinerad person. Jeff Bezos försvinner ju inte, utan vi kommer fortfarande se ett väldigt starkt inflytande av Bezos mentalitet”, kommenterar hon.

En stor del av den mentaliteten handlar om att ta över nya marknader. Vad som startade som en bokhandel, blev en alltiallohandel, vidare till webbtjänster. Ovanpå det tillkom fysiska butiker i och med köpet av livsmedelsjätten Whole Foods. 

”Jag har väldigt svårt att tro att den djärvheten kommer försvinna”, säger före detta Amazontoppen Charlie Kindel till den amerikanska nyhetssajten Axios. 

Utöver vd-bytet levererade Amazon en urstark rapport för det fjärde kvartalet. Bolagets resultat landade på 14,09 dollar per aktie. Det är klart bättre än de 7,13 dollar per aktie som analytikerkåren hade väntat sig inför rapporten enligt S&P Global Market Intelligences snittprognos.

Omsättningen under kvartalet uppgick till 126 miljarder dollar, att jämföra med prognosen på 120 miljarder dollar. Försäljningstillväxten jämfört med motsvarande kvartal året innan uppgick till 44 procent och Amazons försäljning översteg därmed 100 miljarder dollar under ett enskilt kvartal för första gången hittills.

Under det första kvartalet i år förväntar sig bolaget en omsättning i intervallet 100–106 miljarder dollar. Här låg förväntningarna på 95,5 miljarder dollar.

 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?