Hoppa till innehållet

Annons

Amazon drabbat av e-handelsfrossan

Den avsvalnande e-handeln påverkar även jätten Amazon. Nu försöker bolaget hyra ut lagerutrymmen i andra hand, rapporterar källor till Bloomberg.

Foto: Steven Senne

Att Amazon sitter på för mycket utrymme flaggades för redan i samband medkvartalsrapporten för det första kvartalet, som presenterades i april. 

Bolaget gjorde investerarna besvikna med en betydande förlust för årets första kvartal, jämfört med en väntad vinst. Resultatet belastades visserligen av en förlust från investeringen i elbilsbolaget Rivian Automotive, men bolagets intäkts- och resultatprognos för andra kvartalet var också lägre än väntat. 

Detta tillskrivs den överkapacitet som bolaget tog till under shoppingboomen under pandemin. I slutet av 2021 hade bolaget 370 miljoner kvadratfot på sin hemmamarknad, vilket är dubbelt så mycket som två år tidigare. Prognosen räknade med att de onödiga lagren skulle kosta 10 miljarder dollar i extrakostnader under den första halvan av 2022. Aktien har backat 35 procent sedan årsskiftet.

Enligt uppgifter till Bloomberg ser Amazon nu över minst 10 miljoner kvadratfot, över 900.000 kvadratmeter, och det kan mycket väl bli det tredubbla, rapporterar en källa.

De överflödiga lagren finns bland annat i New York, New Jersey, Southern California och Atlanta.

Men allt handlar om hur e-handeln utvecklar sig framöver. Amazon gör sitt yttersta för att få bästa möjliga avtal med hyresvärdarna, vilket inkluderar den amerikanska fastighetsfonden Prologis. En lösning är att hyra ut i andrahand, man kan även välja att säga upp avtalen i förtid. 

10 miljoner kvadratfot kan låta mycket, men det motsvarar runt 12 av Amazons största distributionscenter eller 5 procent av det extrautrymme som lades till under pandemin. Det är enligt Bloomberg ett tecken på att Amazon går försiktigt fram, om handeln skulle ta fart igen. En annan signal på detta är att de andrahands-avtal som ligger under förhandling enbart sträcker sig under ett till två år, enligt Bloombergs källor. 

Amazon vill inte uttala sig om vare sig vilka lagerlokaler det gäller eller ytan.

”Andrahandsuthyrning är vanligt inom fastigheter. Det tillåter oss att frigöra finansiella åtaganden kopplade till en byggnad som inte längre fyller våra behov”, säger Amazons talesperson Alisa Carroll.

Om Amazon väljer att hyra ut i andrahand kommer det inte vara svårt att hitta hyresgäster. Enligt en rapport från Prologis i februari låg vakansgraden på industrilokaler på 4 procent i slutet av 2021, vilket är den lägsta uppmätta graden någonsin. Samtidigt var hyrorna upp med 17, 6 procent.

Innehåll från DinteroAnnons

Bytte betalningslösning – sparar 250 000 per år

Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör.
Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör.

Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör, ser många fördelar med att använda Dintero Checkout.

– Lösningen fungerar bra och är rimlig, och Dintero är väldigt bra på support och kunduppföljning, säger han.

Det är bråda dagar för de anställda i nätbutiken Glas och Interiör, som erbjuder hela 20 000 varulinjer. Nätbutiken etablerades 2006, och sedan dess har både varuutbudet och kundunderlaget vuxit betydligt.

En bra betalningslösning är en förutsättning för det medelstora företaget. Men det har under alla år varit en utmaning att hitta en leverantör som erbjuder en bra teknisk lösning och bra support till rimligt pris.

– Vi har fått uppleva överraskande många dåliga betalningslösningar, både avseende tekniken och supporten. När vi skulle byta leverantör förra året pratade jag därför med flera kollegor i branschen. Det var då jag fick Dintero rekommenderat, berättar Hulaas.

Det här är Dintero – läs mer.  

Därför är de nöjda med Dintero Checkout

Glas och Interiör har haft enbart goda erfarenheter av Dintero, enligt Hulaas.

– Plattformen är användarvänlig och har alla betalningslösningar som våra kunder efterfrågar. Vi kommer snabbt i kontakt med supporten när vi behöver, och dessutom har de väldigt bra priser.

Lönsamt för företaget

Han räknar med att Glas och Interiör sparar ungefär 250 000 kronor om året genom att använda Checkout-lösningen. Det är pengar som går direkt in i företagets resultat.

Nu har Hulaas planer på att utöka samarbetet med Dintero genom att bygga upp en kundklubb.

– Det är ju väldigt värdefullt att samarbeta med någon som vet vad vi behöver och som vi kan lita på. Dessutom är det praktiskt att ha allt samlat på en plattform.

Förtroende och långsiktiga kundrelationer

Techföretaget Dintero är byggt på erfarenheterna från Dsafe (det första företaget som Daro Navaratnam startade), en tydlig affärsfilosofi och en god idé.

– Vi såg att de minsta kunderna betalade ganska mycket för sin betalningslösning jämfört med stora företag och tänkte att det inte borde vara så, säger Daro Navaratnam, CEO och CO-Founder på Dintero.

Dintero har utvecklat en plattform med målet att få bort komplexiteten i betalningsbranschen. För kunderna innebär det att lösningen ger flexibilitet, men även en samlad plats för alla deras behov.

Tillstånd från Finansinpsektionen

I dag har Dintero 16 anställda som jobbar med utveckling och försäljning. I november förra året nådda företaget en ny milstolpe när de fick tillstånd från Finansinspektionen. 

– Det är ett stort förtroende som kommer att göra det möjligt för oss att förenkla kundernas betalningsresa ännu mer, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Magnus Gleditsch, Growth Manager hos Dintero.
Magnus Gleditsch, Growth Manager hos Dintero.

Företaget utvecklar och förbättrar sina betalnings- och omnikanallösningar kontinuerligt - och vidareutvecklar hela tiden för att förenkla vardagen för sina kunder.

– Vårt mål är sund tillväxt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi lovar våra kunder och följa upp bra med råd och support, berättar Magnus.

Plattform som gör betalning enkelt

Kunderna efterfrågar ständigt större flexibilitet och fler betalningsalternativ.

Dintero Checkout erbjuder många betalningslösningar, som Swish, Apple Pay, Klarna, Visa/MasterCard, Vipps, MobilePay, faktura, delbetaling och QR-kod. Checkout-plattformen är användarvänlig och gör det möjligt att skräddarsy betalningslösningen så att den passar företagets behov, oavsett storlek.

 

 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera