Annons

Amazon-affär lyfter deras ”lufttrummor”

Freedrums ”lufttrummor” har återuppstått efter konkursen för fyra år sedan. Nu växer startupbolaget återigen snabbt genom att sälja sin mjukvara för trumlektioner ihop med riktiga trumset på Amazon.

George Charkviani, vd Freedrum med hård- och mjukvara för att spela trummor i luften.
George Charkviani, vd Freedrum med hård- och mjukvara för att spela trummor i luften.

Freedrum grundades i Malmö 2017 och var till en början ett slags kit för att spela trummor i luften med uppkopplade trumpinnar. 

Tekniken bygger på Bluetooth-enheter som dels byggs in i trumpinnar och dels fäster på trumspelarens knän. Rörelserna registreras genom egenutvecklad 3d-teknik och kopplas sedan till en mobilapp med ett inbyggt virtuellt trumset. Resultatet blir att man kan sitta varsomhelst och spela ”lufttrummor”, och höra ljudet i lurarna.

Tjänsten är häftig att bevittna, men genomslaget blev större i media än bland kunderna under de tidiga åren. Efter en felsatsning julen 2018 satt bolaget med mängder av osålda enheter och följande år hamnade man på obestånd. Det ledde i sin tur till en uppmärksammad konkurs vid Malmö tingsrätt. 

Favorit i repris från 2019: Svenska hårdvarufloppar vi minns

Mindre uppmärksammat är att konkursboet köptes upp, bland annat med hjälp av nuvarande vd:n George Charkviani, och att verksamheten har hankat sig fram sedan dess.

Men nu vädrar Freedrum morgonluft. 

Bolaget har stöpt om affärsmodellen till en SaaS-affär och riktar sig till kunder som vill lära sig spela trummor genom virtuella lektioner. Hårdvaran är fortfarande en del av erbjudandet. Men tillväxten kommer främst från mjukvaran som säljs som en prenumerationstjänst för 10 dollar per månad. 

”Musiklektioner är dyra och vi har jobbat hårt för att bygga en mjukvara som ligger så nära den upplevelsen som möjligt. Vi har i dag över 300 virtuella lektioner för olika färdighetsnivåer och genrer”, säger vd George Charkviani och tillägger att tekniken är tänkt som ett komplement till att spela trummor och ta riktiga lektioner.

Den nya satsningen har fått tillväxten att ta fart det senaste året.

”Mjukvarutjänsten har växt 5 procent per vecka sedan augusti i fjol”, säger vd:n som flyttade till Sverige från Australien 2008 och har en bakgrund som ingenjör. 

Störst marknad är USA följt av Tyskland och England och nyligen tecknades ett avtal med Amazon vilket öppnar upp för fortsatt expansion. Avtalet innebär att e-handelsjätten börjat marknadsföra Freedrums mjukvara ihop med delar av sitt utbud av fysiska, elektroniska trumset.

”Alla som köper elektroniska trumset på Amazon får en tidsbegränsad gratisprenumeration. Vår teknik funkar med vilket elektroniskt trumset som helst”, säger vd:n.

Ambitionen är att kunder ska vilja betala för tjänsten under längre tid, kanske flera år, för att kunna spela ”lufttrummor” och genomgå olika virtuella lektioner med hjälp av Freedrums app.

Vd George Charkviani uppger att drygt 20.000 trumslagare använt Freedrums teknik sedan starten. 

”Vi hoppas nå 100.000-tals, kanske miljontals människor”, säger han.

George Charkviani tillägger att det finns cirka sex miljoner trummisar i världen. Men tittar man på potentialen i spelsektorn - exempelvis för konkurrenten Guitarhero - så handlar totala potentialen snarare om hundratals miljoner människor, menar han.

Än så länge är det stora genombrottet mycket långt bort. Freedrum uppger att de omsatte 7,4 Mkr och gick med förlust under 2022.

”Vi ska dubbla omsättningen och börja gå med vinst mot slutet av 2023”, säger vd:n.

Bolaget räknar med en årlig återkommande intäkt på 50 Mkr redan 2025.

För att nå dit tar Freedrum in 10 Mkr i riskkapital från en rad profilerade investerare. Nyemissionen värderar hela bolaget till 35 Mkr, kapitalet inräknat.

Bland de som investerar nämns Grammy-vinnaren och Cheiron-veteranen Jörgen Elofsson,  musictech-veteranen Joel Broms-Brosjö, känd från Beats Music, Soundtrack Your Brand och Doors.live, och affärsängeln Carl Norberg.

I kapitalrundan deltar även statliga Almi.

Joel Broms-Brosjö, känd från Beats Music, Soundtrack Your Brand och Doors.live, Grammy-vinnaren och Cheiron-veteranen Jörgen Elofsson och musictech veteranen och affärsängelen Carl Norberg.
Joel Broms-Brosjö, känd från Beats Music, Soundtrack Your Brand och Doors.live, Grammy-vinnaren och Cheiron-veteranen Jörgen Elofsson och musictech veteranen och affärsängelen Carl Norberg.

 

 

 

Innehåll från M-FilesAnnons

M-Files eliminerar risken för mänskliga dokumenthanteringsfel

Dokumenthantering är en central del av de flesta företags verksamheter, men att organisera stora mängder information kan vara en utmaning och hindra bolag från att arbeta effektivt.

– Digital hantering av våra dokument har gett en förbättrad produktivitet och ökad efterlevnad av standarder och regler, säger ansvarig på AQ Group.

Dokumenthantering utgör en viktig del av verksamheten för de flesta företag, oavsett storlek och bransch. Man hanterar och organiserar dagligen dokument, filer och data – och i takt med att dokumenthanteringssystemen blir alltmer avancerade kan företag effektivisera sina processer och rutiner ordentligt. Den finska dokumenthanteringsmarknaden har länge dominerats av M-Files. Nu har de expanderat i Norden och växer stadigt i Sverige, inte minst inom tillverkandeindustrin och Professional services.

Sticker ut på marknaden

Anders Edlund, säljchef Norden, berättar att det som gör att M-Files sticker ut på marknaden är att lösningen inte arbetar med traditionella mappstrukturer utan länkar information till användarna baserat på innehåll. 

– Det handlar om vad något är, inte var det finns lagrat. Detta kopplas i sin tur till ett avancerat workflow och en samarbetsplattform för externa parter, säger han.

Genom att samla all dokumentation på ett ställe och skapa en enhetlig vy av företagets dokumentation kan företag enkelt leta efter, hitta och använda informationen de behöver utan att behöva söka i flera olika system.

– Våra lösningar möjliggör också automatisering av manuella arbetsuppgifter, vilket eliminerar risken för mänskliga fel och sparar tid och resurser som annars skulle ha använts på administrativa uppgifter. Våra lösningar är dessutom möjliga att integrera med befintliga system, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte krävs några extra investeringar i hårdvara eller mjukvara.

Så här fungerar M-Files, läs mer 

En pålitlig partner

M-Files har visat sig vara en pålitlig partner för flera företag som vill förbättra sin produktivitet. Några av dessa är teknikföretaget Sinch och medicintekniska företaget Getinge. 

– Getinge och Sinch är bolag med mycket höga krav på sin informationshantering. Vid ett införande av den här omfattningen finns det alltid unika förutsättningar och krav som behöver hanteras. Här är vi särskilt stolta över att kunna erbjuda en smidig och säker digital plattform som kan öka produktiviteten och göra stor skillnad i vardagen, inte minst genom att information blir enklare att hitta och använda, säger Anders Edlund.

Ett annat exempel är verkstadsföretaget AQ Group, som har använt M-Files för att hantera sina stora mängder dokument och optimera dokumenthanteringsprocesserna inom organisationen. 

– Vi har lyckats uppnå både en enhetlig dokumentationsvy och fullständig överensstämmelse med olika standarder och regler. M-Files har också möjliggjort automatisering av våra manuella arbetsuppgifter, vilket har lett till minskad risk för mänskliga fel och förbättrad effektivitet, säger ansvarig projektledare på AQ Group.

Även finländarnas stamnätsbolag Fingrid Oyj har kunnat uppnå fullständig efterlevnad av olika standarder och regler med hjälp av M-Files, vilket enligt bolagets Communications and Information Management Manager har varit viktigt för deras verksamhet. Dessutom har teknikkonsultföretaget IKM Ocean Design och det ledande stål- och metallföretaget SSAB med hjälp av M-Files kunnat automatisera manuella arbetsuppgifter och förbättra efterlevnaden av olika standarder och regelverk.

– Traditionella dokumenthanteringssystem uppfyllde inte våra verksamhetskrav. Vi ville ha en modern, ny strategi för informationshantering som kunde erbjuda användarna nya digitala funktioner och verkliga fördelar för deras dagliga arbete, konstaterar projektansvarig på Fingrid Oyj.

Läs mer om M-Files erbjudande här 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera