Freedrum grundades i Malmö 2017 och var till en början ett slags kit för att spela trummor i luften med uppkopplade trumpinnar.
Tekniken bygger på Bluetooth-enheter som dels byggs in i trumpinnar och dels fäster på trumspelarens knän. Rörelserna registreras genom egenutvecklad 3d-teknik och kopplas sedan till en mobilapp med ett inbyggt virtuellt trumset. Resultatet blir att man kan sitta varsomhelst och spela ”lufttrummor”, och höra ljudet i lurarna.
Tjänsten är häftig att bevittna, men genomslaget blev större i media än bland kunderna under de tidiga åren. Efter en felsatsning julen 2018 satt bolaget med mängder av osålda enheter och följande år hamnade man på obestånd. Det ledde i sin tur till en uppmärksammad konkurs vid Malmö tingsrätt.
Favorit i repris från 2019: Svenska hårdvarufloppar vi minns
Mindre uppmärksammat är att konkursboet köptes upp, bland annat med hjälp av nuvarande vd:n George Charkviani, och att verksamheten har hankat sig fram sedan dess.
Men nu vädrar Freedrum morgonluft.
Bolaget har stöpt om affärsmodellen till en SaaS-affär och riktar sig till kunder som vill lära sig spela trummor genom virtuella lektioner. Hårdvaran är fortfarande en del av erbjudandet. Men tillväxten kommer främst från mjukvaran som säljs som en prenumerationstjänst för 10 dollar per månad.
”Musiklektioner är dyra och vi har jobbat hårt för att bygga en mjukvara som ligger så nära den upplevelsen som möjligt. Vi har i dag över 300 virtuella lektioner för olika färdighetsnivåer och genrer”, säger vd George Charkviani och tillägger att tekniken är tänkt som ett komplement till att spela trummor och ta riktiga lektioner.
Den nya satsningen har fått tillväxten att ta fart det senaste året.
”Mjukvarutjänsten har växt 5 procent per vecka sedan augusti i fjol”, säger vd:n som flyttade till Sverige från Australien 2008 och har en bakgrund som ingenjör.
Störst marknad är USA följt av Tyskland och England och nyligen tecknades ett avtal med Amazon vilket öppnar upp för fortsatt expansion. Avtalet innebär att e-handelsjätten börjat marknadsföra Freedrums mjukvara ihop med delar av sitt utbud av fysiska, elektroniska trumset.
”Alla som köper elektroniska trumset på Amazon får en tidsbegränsad gratisprenumeration. Vår teknik funkar med vilket elektroniskt trumset som helst”, säger vd:n.
Ambitionen är att kunder ska vilja betala för tjänsten under längre tid, kanske flera år, för att kunna spela ”lufttrummor” och genomgå olika virtuella lektioner med hjälp av Freedrums app.
Vd George Charkviani uppger att drygt 20.000 trumslagare använt Freedrums teknik sedan starten.
”Vi hoppas nå 100.000-tals, kanske miljontals människor”, säger han.
George Charkviani tillägger att det finns cirka sex miljoner trummisar i världen. Men tittar man på potentialen i spelsektorn - exempelvis för konkurrenten Guitarhero - så handlar totala potentialen snarare om hundratals miljoner människor, menar han.
Än så länge är det stora genombrottet mycket långt bort. Freedrum uppger att de omsatte 7,4 Mkr och gick med förlust under 2022.
”Vi ska dubbla omsättningen och börja gå med vinst mot slutet av 2023”, säger vd:n.
Bolaget räknar med en årlig återkommande intäkt på 50 Mkr redan 2025.
För att nå dit tar Freedrum in 10 Mkr i riskkapital från en rad profilerade investerare. Nyemissionen värderar hela bolaget till 35 Mkr, kapitalet inräknat.
Bland de som investerar nämns Grammy-vinnaren och Cheiron-veteranen Jörgen Elofsson, musictech-veteranen Joel Broms-Brosjö, känd från Beats Music, Soundtrack Your Brand och Doors.live, och affärsängeln Carl Norberg.
I kapitalrundan deltar även statliga Almi.
