1515

Alphabets ordförande börjar jobba för Pentagon

Eric Schmidt, tidigare vd för Google och numera styrelseordförande i Alphabet, blir chef för Pentagons nya innovationsråd.

Det är långt ifrån friktionsfritt mellan de amerikanska myndigheterna och techjättarna på USAs västkust. Den pågående striden mellan Apple och FBI kring en krypterad Iphone kan ge myndigheterna rätt att tvinga fram privat information om bolagens användare. Härom året visade visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden att amerikanska NSA orkestrerat både massavlyssning av och regelrätta hackarattacker mot företag som Google, Yahoo, Facebook, Microsoft, Apple med flera.

Läs även: FBIs Iphone ingen match för det svenska techbolaget

Det hindrar dock inte Googles tidigare vd Eric Schmidt, numera styrelseordförande för sökjättens moderbolag Alphabet, att ta ett nytt jobb med det amerikanska försvarsdepartmentet som uppdragsgivare.

Eric Schmidt blir ordförande för Pentagons “defense innovation advisory board”, ett slags innovationsråd med syftet att göra försvarsdepartementet mer modernt och innovativt. Det uppger försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

“Rådet ska ge oberoende vägledning om innovativa sätt att ta sig an framtida utmaningar vad gäller organisation och kultur. Det inkluderar olika tekniska alternativ och mer strömlinjeformade ledningsprocesser”, står att läsa i pressmeddelandet.

Relevant i sammanhanget är att Alphabet redan idag räknar den amerikanska försvarsmakten till sina kunder, bland annat via robotföretaget Boston Dynamics som förvärvades i december 2013.

rVlhMGQgDkY

I rådet ska Eric Schmidt få sällskap av ytterligare 11 personer med erfarenhet från stora digitaliseringsprojekt antingen inom den privata eller den offentliga sektorn, uppger Pentagon. Än har dock inte de övriga medlemmarnas namn offentliggjorts.

Läs även: Analys – har techjättarna förlorat sin stjärnglans?


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?