1515
Annons

Almi Invest slår investeringsrekord

Statliga Almi Invest nådde sin högsta investeringsnivå någonsin genom att satsa 437 miljoner kronor i sammanlagt 192 bolag under 2021. Av dessa var 55 stycken nya portföljbolag. 

Joachim Karlsson, vd Almi Invest.
Joachim Karlsson, vd Almi Invest.Foto:Johan Töpel

Siffran kan jämföras med 316 miljoner kronor 2020. 

Flest investeringar gjordes inom industri och tech, tätt följt av life science, heter det. 

Dessa investeringar attraherade även privat kapital till ett belopp om 2,3 miljarder kronor.

”Trots pandemin har vi nått en rekordhög investeringsnivå och gjort det möjligt för ett stort antal lovande svenska startups att fortsätta sin tillväxtresa, vilket vi är väldigt stolta över. Det är också tillfredställande att konstatera att vi attraherar mycket privat kapital, vilket tyder på att vi har en spännande portfölj”, säger Joachim Karlsson, vd Almi Invest, i ett uttalande.

Ett exempel på nyinvesteringar är Nanolyze, som utvecklar en ny teknik för att studera nanopartiklar i realtid i mikroskop, något som är till nytta läkemedelsindustrin. Ett annat är Suturion, som utvecklar en kirurgisk symaskin. Ett tredje exempel, som Almi Invest lyfter fram, är Granode Materials, som utvecklar ett nytt grafenbaserat anodmaterial för bättre och billigare litiumjonbatterier.

Antalet helt eller delvis sålda bolag uppgick till 48, vilket inbringade totalt 269 miljoner kronor i exitlikvider. Det kan jämföras med 204 miljoner kronor 2020.

Almi Invests Greentechfond investerade under året totalt 127 miljoner kronor i 17 nya och befintliga portföljbolag. Några av nyinvesteringarna gick till GreenIron, EcoHelix och Qtagg.

Almi Invests Greentechfond investerade under året totalt 127 miljoner kronor i 17 nya och befintliga portföljbolag. Några av nyinvesteringarna gick till GreenIron, EcoHelix och Qtagg.

Vid utgången av året hade Almi Invest totalt 372 portföljbolag runt om i Sverige.

Läs mer: Stenamiljardären och Almi Invest satsar på bolag som odlar tång ihop med stjärnkock


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?