1515
Annons

Allvarlig olycka vid bygget av Amazons svenska serverhall

Arbetsmiljöverket upptäckte flera brister vid Amazon Web Services datahallsbygge i Västerås. Dessutom inträffade en allvarlig olycka på arbetsplatsen i slutet på 2017, kan Di Digital avslöja.

Svartån i Västerås och Amazons börskurs.
Svartån i Västerås och Amazons börskurs.Foto:TT.

E-handelsjätten Amazon bygger just nu tre nya datacenter i Sverige. Det är molnlagringsverksamheten Amazon Web Services, AWS, som ska etablera sig i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

AWS är världens största molntjänst och säljer datalagring, serverkapacitet och nätverkstjänster till andra företag. Det är en av de mest lönsamma delarna av koncernen, som totalt gjorde en vinst på 23 miljarder kronor under andra kvartalet 2018, och har betydligt bättre marginaler än e-handeln.

Di Digital har nu tagit del av handlingar som visar på problem vid bygget i Västerås. Det slog Arbetsmiljöverket fast i samband med inspektioner på platsen i januari 2018. 

Granskningen gällde det irländska byggbolag, Collen Construction, som kontrakterats av AWS för projektet. Totalt har AWS planerat för fyra enheter i Västerås och köpt 300 000 kvadratmeter mark för 60 miljoner kronor från kommunen.

Arbetsmiljöverket upptäckte bland annat att det fanns gropar och håligheter vid några anläggningsarbeten, med bristfälliga skydd som förhindrar fordon att köra ner. Vissa skydd saknade även önskvärd stabilitet för att stoppa en förbipasserande person från att falla.

Det förekom också halkrisker på byggarbetsplatsen, både på taket och inne i byggnaden, liksom återkommande ljudtoppar som kunde vara skadliga för hälsan. 

Utländska underentreprenörer hade heller inte anmält sin personal till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister, vilket är ett lagstadgat krav. Uppemot 300 byggnadsarbetare från olika länder har sysselsatts av projektet, enligt handlingarna.

”Vid inspektionen såg vi en del som fungerade bra, men vi hittade också en del som behövde förbättras”, säger Anna-Carin Nordlund på Arbetsmiljöverket.

Bristerna åtgärdades på ett tillfredställande sätt och Arbetsmiljöverket lade ner utredningen tidigt i våras. Därmed undvek bolaget sanktionsavgifter eller förbud.

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige 

I samband med granskningen bytte Collen ut den person som var ansvarig för arbetsmiljön på bygget, enligt inspektören, och "ribban gällande säkerhet hade höjts".

En desto mer allvarlig incident inträffade dock tidigare än så, i november 2017, när en byggnadsarbetare bröt båda sina ben efter att ha blivit överkörd av en maskin. Personen hade, enligt handlingar, ramlat och hamnat för nära en körled.

Den skadade personen, som är i 35-årsåldern, tvingades till minst tre operationer på grund av de allvarliga frakturerna. Personen var därefter sjukskriven i runt fem månader, enligt handlingar.

Arbetsmiljöverket utredde olyckan, men kom fram till att Collen vidtagit tillräckliga åtgärder. Informationen om trafik- och gångsäkerhet hade förbättrats "ordentligt" på byggarbetsplatsen och även detta ärende avslutades utan någon reprimand.

AWS bygger även datacenter i Eskilstuna och Katrineholm, men Di Digital har inte hittat några handlingar som tyder på liknande arbetsmiljöproblem där.

Det finns ännu inte någon kommunicerad plan för när Amazon ska ta de tre datacentren i bruk. Förra året fick Amazon Web Services i Sverige ett aktieägartillskott på 800 miljoner kronor från moderbolaget i USA.

Di Digital har sökt Amazon Web Services svenska talesperson med flera frågor om hur de ser på arbetsmiljöproblemen och hur koncernen arbetar med sina byggentreprenörer. Bolaget avböjer att ge några kommentarer.

Läs mer: AWS vill charma Stockholm – erbjuder gratis kontorsplatser 

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera