Hoppa till innehållet

Annons

Allt fler mäklare kringgår Hemnet

Allt fler fastighetsmäklare väljer bort Hemnet till förmån för egna ”snart till salu”-annonser. Det visar en genomgång av bostadssajten Booli för 2021.

Mitten: Josephine Linghammar, marknadschef på Booli. Till höger: Hemnet.
Mitten: Josephine Linghammar, marknadschef på Booli. Till höger: Hemnet.

”Jag tror mäklarna vill äga sitt eget innehåll. De vill driva trafik till sina egna plattformar”, säger Josephine Linghammar, marknadschef på bostadssajten Booli. 

Till skillnad från börsjätten Hemnet HEM -1,29% Dagens utveckling , som lever på sina annonsintäkter, strävar Booli efter att samla alla redan publicerade annonser på en plats. Det innebär att Booli, som ägs av bolånebolaget SBAB, har samma innehåll som Hemnet, men även en hel del annonser som inte ligger där.

”Vid ett givet ögonblick utgör annonserna på förmarknaden mer än hälften av alla bostadsannonser.”

De senaste åren har den sistnämnda kategorin ökat rejält. l de flesta fall rör det sig om så kallade ”snart till salu”-annonser. Formatet växer snabbt just nu – i en era där allt fler fastighetsmäklare och bostadssajter vill bygga egna relationer med köpare och säljare via hemsidor och sociala medieplattformar som Instagram.

”Dessa annonser tvingar köpare att höra av sig till mäklarna. I många fall är de även ute efter att sälja sin egen bostad. På så vis skapar mäklarna kontaktytor som kan ge dem nya uppdrag”, säger Josephine Linghammar.

Av den årsrapport som Booli sammanställt för 2021 framgår att närmare 113.500 annonser först visades som ”snart till salu” under 2021. Det är en ökning med 27 procent mot året innan.

Siffran motsvarar även 45 procent av alla bostadsannonser i Sverige. I de flesta fall dyker dessa annonser först upp på fastighetsmäklarnas egna plattformar. Men det finns även självständiga bolag som Norban som låter sina användare lägga ut enkla ”förannonser” för att pröva köparnas intresse. 

Läs mer: Norban fyller krigskassan – har ”hysterisk efterfrågan” enligt vd

Merparten av alla objekt i ”snart till salu”-annonser eller ”förannonser” hamnar visserligen med tiden på Hemnet, som ju är den dominerade marknadsplatsen för bostadsannonser. Men under 2021 avpublicerades drygt 23.000 annonser innan dess. Det innebär att cirka 9 procent av alla bostadsannonser aldrig syntes på Hemnet, antingen på grund av en försäljning eller till följd av att säljaren ångrade sig.

”Vid ett givet ögonblick utgör annonserna på förmarknaden mer än hälften av alla bostadsannonser. Men man ska komma ihåg att snart till salu-annonserna ligger ute längre, cirka tre månader, jämfört med ett par veckor för annonserna på Hemnet”, säger Josephine Linghammar.

Även Lisa Ode, fastighetsmäklare på Alexander White, ser en ökning av att antalet bostadsannonser som bara marknadsförs via egna kanaler.

”Det kan handla om bostäder där gemene man av någon anledning inte är målgruppen, eller där det handlar om en bostadsaffär som måste ske diskret. Det kan också vara för att samla på sig fler spekulanter. Det finns flera anledningar till varför man väljer att annonserna via egna kanaler”, säger hon.  

Mäklare vill i första hand få ut bostaden på Hemnet, säger Lisa Ode. Men det ligger också i deras intresse att annonsera med ”snart till salu”-annons. Även om säljaren inte planerar att sälja bostaden inom en snar framtid, hjälper det mäklaren att hitta nya kunder. 

”Det handlar om att synas och komma i kontakt med potentiella kunder, skarpa kunder som faktiskt ska sälja sin bostad. När någon ringer upp och frågar om bostaden som ligger ute på snart till salu, passar mäklaren på att fråga om de är intresserade av att sälja sin bostad”, säger hon.  

Börsjätten Hemnet oroar sig dock inte över utvecklingen, och säger att de fortfarande täcker cirka 90 procent av alla bostadsförsäljningar i Sverige. Men de lämnar inget åt slumpen – genom den nya, egna produkten ”kommande” har man gett sig in i kriget om de allt mer populära ”snart till salu”-annonserna. 

”Vi jobbar för att det ska vara så attraktivt som möjligt att synas på Hemnet”, säger bolagets talesperson Staffan Tell. 

Tycker ni inte att det är problematiskt att fler väljer bort Hemnet? 

”Jag har inte sett statistik på det, och det är svårt att svara på data som någon annan har tagit fram.” 

Hemnet rapporterade under tisdagsmorgonen ett vinstlyft för fjärde kvartalet. Aktien föll dock på rapporten. Läs mer om det här.

Ur arkivet: Hemnets miljardvärde provocerar – men utmanarna är få och små
Ur arkivet:
Uppstickare ger billiga bolån till ”unga utan rika föräldrar”

Innehåll från GolfamoreAnnons

Spela några av Portugals bästa banor till halv greenfee

Praia d’El Rey Golf & Beach Resort
Praia d’El Rey Golf & Beach Resort

Med Golfamore kortet i hand eller i mobil öppnar sig en helt ny värld för golfare. Golfamore erbjuder spel till halv greenfee på över 1 300 golfbanor i 23 europeiska länder, där Portugal är ett av dessa länder. Portugal erbjuder ett stort utbud av toppbanor kopplade till Golfamore, allt från banor nära Lissabon till Algarvekusten längst ned i söder. 

Här köper du Golfamore-kortet  

Portugal har alltid varit en av favoritdestinationerna för golfare i Europa. Inte undra på det, landet erbjuder några av Europas finaste banor med vyer och spel längs med Atlanten. Många av dessa banor är partner med Golfamore vilket innebär att golfare kan spela banorna till halv greenfee. – När det kommer till banor som tar andan ur dig för de ligger på en så otroligt vacker plats så toppar flera portugisiska banor vårt utbud, säger Anders Carlén, vd för Golfamore.

Här är några utvalda toppbanor värda ett besök.

Spela nära Lissabon

Obidos Spa & Golf Resort
Obidos Spa & Golf Resort

Lissabon, Portugals huvudstad, är väl värd ett besök med en spännande blandning av gammal och modern arkitektur. Många museer och ett av Europas största akvarium. Inte långt från staden ligger flera riktigt bra golfbanor. Åker du norrut runt nio mil kommer du till Royal Obidos Spa & Golf Resort. En riktig toppbana designad av legendaren Severiano Ballesteros.

Señor Ballesteros har designad en bana av allra högsta klass. Proffstävlingen på herrarnas Europatour, Portuguese Open 2023, spelas på banan i september, bara en sådan sak. Redan första hålet, ett dogleg höger hål, sätter standarden för ronden. Utsikten över lagunen, Lagoa de Óbidos, är underbar och de avslutande nio hålen bjuder på vyer över Atlanten. Pricken över ”i-et” är det 18e hålet. Ett par 5-hål där du har en panoramavy över de sista nio hålen, klubbhuset och havet. En ”måste” bana!

Saltdroppar i ansiktet

Lite längre söderut hamnar du i Praia d’El Rey Golf & Beach Resort. Det är en helt suverän resort och 2007 blev anläggningen utnämnd till Europas bästa golfresort. Och det var faktiskt innan den nya banan, West Cliffs, var byggd. Några av hålen ligger så nära den mäktiga Atlanten att du att du känner saltkristallerna i ansiktet om det blåser på från sydväst. Det är en spännande, utmanande och variationsrik bana i dramatisk natur vid havet där framför allt hål 12 till 15 bjuder på en minnesvärd golfupplevelse. Hela anläggningen är luxuös med hotell, restauranger och så två toppbanor. Det är svårt att hitta någon annan resort som möjligen kan vara bättre. 

Moscatel och Tróia

Tróia Golf
Tróia Golf

Söder om Lissabon mot hamnstaden Setúbal, där det berömda Moscatel-vinet kommer ifrån, tar du färjan över till den sandiga halvön Tróia. 

Tróia Golf är en av de mest fascinerande golfutmaningarna i Portugal. Banan är rankad som Top-50 av europeiska golfbanor. Här talar vi om links-golf på en halvö nära havet. Det är sagolikt vackert, bara färjan i sig är spännande och rolig, och banan är en av de absolut bästa golfbanorna i Portugal. 

Det är en halvö lugn, fridfull, romantisk och med en golfbana av allra, allra högsta klass. Links-golf blir inte så mycket bättre ens på de brittiska öarna.

Den amerikanske banarkitekten Robert Trent Jones Sr, som designat fler än 500 golfbanor runt om i världen, har lyckats med designen och hål 3 ansåg han var så bra att hålet platsade bland de 18 bästa hålen som han designat. En drömbana helt enkelt.  

Flera toppbanor på Algarve

Längst i söder av Portugal, på den natursköna Atlantkusten i Algarve, erbjuder Golfamore spel på tre toppbanor. Det är Palmares Ocean Living & Golf och Boavista Golf & Spa som ligger nära varandra i den västra delen av Algarve i den mysiga staden Lagos och så Quinta da Ria, som ligger österut och ganska nära gränsen mot Spanien.

Palmares ligger spektakulärt nära havet. Här finns tre 9-hålsslingor designade av Robert Trent Jones Jr nära bukten i Lagos. Scenerierna över havet är magnifika och utmaningarna på banan omväxlande för alla typer av golfspelare. Spelar du från backtee får du verkligen något att bita i! 

De tre slingorna, Alvor, Lagos och Praia ger en fingervisning av landskapet där hålen ligger, och slingorna har sin egen stil och karaktär. Det finns få banor i Portugal där du kommer så nära havet som slingan ”Praia” och Palmares blev nyligen för sjunde året i rad utsedd till Portugals bästa golfbana.

Inte långt därifrån ligger Boavista Golf & Spa. En inlandsbana där du bland annat måste slå över en ravin på hål 6 och 8. Utsikten är magnifik från banan och du spelar bland pittoreska broar, vattenhinder och utmanande hål. En fin golfbana som tillsammans med Palmars är perfekt i närområdet. 

En fullträff nära gränsen

Quinta da Ria
Quinta da Ria

Längre österut, nära floden Guadiana, som är gränsen mellan Portugal och Spanien, spelar vi gärna på Quinta da Ria. Banan ligger i en nationalpark, Ria Formosa, och bjuder på spektakulära vyer över Atlanten och stranden på Cacela Velha, som är rankad som en av de finaste stränderna i världen. Golfbanan passar alla kategorier spelare där du spelar mellan uråldriga olivträd och fem dammar till fina greener. Quinta da Ria kompletterar Golfamores övriga banor på Algarve på ett utmärkt sätt och en golfresa hit till Portugal har alla förutsättningar att bli lyckad. 

Här kan du läsa mer om Golfamore samt se vilka portugisiska banor som ingår i Golfamore-kortet. 

 

Mer från Golfamore

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golfamore och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera