”Jag tror mäklarna vill äga sitt eget innehåll. De vill driva trafik till sina egna plattformar”, säger Josephine Linghammar, marknadschef på bostadssajten Booli.
Till skillnad från börsjätten Hemnet HEM -1,29% Dagens utveckling , som lever på sina annonsintäkter, strävar Booli efter att samla alla redan publicerade annonser på en plats. Det innebär att Booli, som ägs av bolånebolaget SBAB, har samma innehåll som Hemnet, men även en hel del annonser som inte ligger där.
”Vid ett givet ögonblick utgör annonserna på förmarknaden mer än hälften av alla bostadsannonser.”
De senaste åren har den sistnämnda kategorin ökat rejält. l de flesta fall rör det sig om så kallade ”snart till salu”-annonser. Formatet växer snabbt just nu – i en era där allt fler fastighetsmäklare och bostadssajter vill bygga egna relationer med köpare och säljare via hemsidor och sociala medieplattformar som Instagram.
”Dessa annonser tvingar köpare att höra av sig till mäklarna. I många fall är de även ute efter att sälja sin egen bostad. På så vis skapar mäklarna kontaktytor som kan ge dem nya uppdrag”, säger Josephine Linghammar.
Av den årsrapport som Booli sammanställt för 2021 framgår att närmare 113.500 annonser först visades som ”snart till salu” under 2021. Det är en ökning med 27 procent mot året innan.
Siffran motsvarar även 45 procent av alla bostadsannonser i Sverige. I de flesta fall dyker dessa annonser först upp på fastighetsmäklarnas egna plattformar. Men det finns även självständiga bolag som Norban som låter sina användare lägga ut enkla ”förannonser” för att pröva köparnas intresse.
Läs mer: Norban fyller krigskassan – har ”hysterisk efterfrågan” enligt vd
Merparten av alla objekt i ”snart till salu”-annonser eller ”förannonser” hamnar visserligen med tiden på Hemnet, som ju är den dominerade marknadsplatsen för bostadsannonser. Men under 2021 avpublicerades drygt 23.000 annonser innan dess. Det innebär att cirka 9 procent av alla bostadsannonser aldrig syntes på Hemnet, antingen på grund av en försäljning eller till följd av att säljaren ångrade sig.
”Vid ett givet ögonblick utgör annonserna på förmarknaden mer än hälften av alla bostadsannonser. Men man ska komma ihåg att snart till salu-annonserna ligger ute längre, cirka tre månader, jämfört med ett par veckor för annonserna på Hemnet”, säger Josephine Linghammar.
Även Lisa Ode, fastighetsmäklare på Alexander White, ser en ökning av att antalet bostadsannonser som bara marknadsförs via egna kanaler.
”Det kan handla om bostäder där gemene man av någon anledning inte är målgruppen, eller där det handlar om en bostadsaffär som måste ske diskret. Det kan också vara för att samla på sig fler spekulanter. Det finns flera anledningar till varför man väljer att annonserna via egna kanaler”, säger hon.
Mäklare vill i första hand få ut bostaden på Hemnet, säger Lisa Ode. Men det ligger också i deras intresse att annonsera med ”snart till salu”-annons. Även om säljaren inte planerar att sälja bostaden inom en snar framtid, hjälper det mäklaren att hitta nya kunder.
”Det handlar om att synas och komma i kontakt med potentiella kunder, skarpa kunder som faktiskt ska sälja sin bostad. När någon ringer upp och frågar om bostaden som ligger ute på snart till salu, passar mäklaren på att fråga om de är intresserade av att sälja sin bostad”, säger hon.
Börsjätten Hemnet oroar sig dock inte över utvecklingen, och säger att de fortfarande täcker cirka 90 procent av alla bostadsförsäljningar i Sverige. Men de lämnar inget åt slumpen – genom den nya, egna produkten ”kommande” har man gett sig in i kriget om de allt mer populära ”snart till salu”-annonserna.
”Vi jobbar för att det ska vara så attraktivt som möjligt att synas på Hemnet”, säger bolagets talesperson Staffan Tell.
Tycker ni inte att det är problematiskt att fler väljer bort Hemnet?
”Jag har inte sett statistik på det, och det är svårt att svara på data som någon annan har tagit fram.”
Hemnet rapporterade under tisdagsmorgonen ett vinstlyft för fjärde kvartalet. Aktien föll dock på rapporten. Läs mer om det här.
Ur arkivet: Hemnets miljardvärde provocerar – men utmanarna är få och små
Ur arkivet:
Uppstickare ger billiga bolån till ”unga utan rika föräldrar”