1515

Allbright: Rutten kultur i techsektorn – "snubbarna är de nya gubbarna"

Det är unga bolag som gärna säljer sig som mångfaldsivrare – men de stora svenska techbolagen är inte bättre på jämställdhet än övriga näringslivet, enligt stiftelsen Allbright som har granskat branschen.

”Snubbarna är de nya gubbarna”, säger stiftelsens vd Amanda Lundeteg.

Sebastian Siemiatkowskis Klarna, Jacob de Geers iZettle och Daniel Eks Spotify är några av techbolagen vars jämställdhet granskats av stiftelsen Allbright.
Sebastian Siemiatkowskis Klarna, Jacob de Geers iZettle och Daniel Eks Spotify är några av techbolagen vars jämställdhet granskats av stiftelsen Allbright.Foto:Pressbild.

Stiftelsen Allbright, som verkar för ett jämställt näringsliv, har granskat 14 av de största och mest framgångsrika techbolagen i olika sektorer. Av de granskade bolagen är det bara två som uppnår en jämställd ledningsgrupp (se faktaruta nedan), det vill säga där andelen kvinnor uppgår till minst 40 procent. Bolagen har dessutom färre kvinnor i operativa ledningsroller än börsbolagen och bara ett av dem, spelbolaget Paradox PDX +1,92% Dagens utveckling med vd Ebba Ljungerud, har en kvinna som vd.

”Det här är unga bolag som själva tycker att de har vettiga värderingar och gärna pratar jämställdhet, så det borde se bättre ut, men det är tydligt att strukturerna från det gamla näringslivet går igen”, säger Amanda Lundeteg.

Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright.
Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright.Foto:Jack Mikrut

Via enkäter och intervjuer med medarbetare på bolagen framkommer dessutom en allt annat än inkluderande arbetsplatskultur, enligt stiftelsen. Några slutsatser: var fjärde medarbetare som besvarat enkäten uppger att de har utsatts för diskriminering, antingen på grund av kön, av ålder eller av etnisk bakgrund och var femte kvinna, 21 procent, uppger att de har utsatts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. 

”Det är något som luktar ruttet i kulturen i de här bolagen. Det spelar ingen roll om man sätter mål i representation om man inte kommer till rätta med diskriminering och trakasserier, då försvinner kvinnorna lika snabbt som man rekryterar dem”, säger Amanda Lundeteg.

Allbright har även granskat de största investerarna i sektorn. Bara 12 procent av investmentbolagens partners är kvinnor, vilket är en förklaring till att bara en av 37 grundare till bolagen i granskingen är kvinna, enligt stiftelsen.

”Det är tydligt att det är lättare för män att få finansiering och att kvinnors affärsidéer missgynnas. Man investerar i personer som är lika en själv”, säger Amanda Lundeteg som varnar för att det ger en likriktning i affärsmodeller och produkter och tjänster.

Techbolagen brister dessutom i transparens, enligt stiftelsen. Förutom börsbolag har Allbright tidigare granskat bland annat affärsjurister och riskkapitalet, men har aldrig stött på samma motstånd som hos techbolagen, enligt Amanda Lundeteg.

”De är väldigt amerikanska i det att det har varit svårt att få dem att dela med sig av fakta. Vi har verkligen fått tjata på dem och det finns en mycket större rädsla bland medarbetarna att ställa upp på enkäter och intervjuer än i andra branscher”, säger hon.

 

 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?