1515

"Alla fattar Uberpop – utom myndigheterna"

Alla utanför Myndighetssverige har redan listat ut framtidens sämst bevarade hemlighet: När våra barnbarn åker taxi kommer de att göra det i en Uber. 

Daniel Goldberg är redaktionschef på Di Digital
Daniel Goldberg är redaktionschef på Di DigitalFoto:Jesper Frisk

Idag kan Di Digital avslöja att polisen gett felaktig information till medborgare om den kontroversiella taxitjänsten Uberpop, som stängdes ned i Sverige i början av sommaren. 

Vid åtminstone ett tillfälle – då en Uberpop-förare faktiskt bemödat sig om att kontrollera saken – har polisen svarat att nej, tjänsten är inte olaglig, helt i strid med såväl domstolarnas som Transportstyrelsens bedömningar.

Det är ännu ett tecken på de svenska myndigheternas totala oförmåga att hantera fenomenet Uber. 

Kärnproblemet är detta: Tjänsten Uberpop byggde i praktiken på att privatbilister tog betalt för att skjutsa andra. Det är olagligt i Sverige. Här krävs särskilda tillstånd och taxikörkort för att göra det. Sedan i fjol har ett fyrtiotal Uberpop-förare dömts till dagsböter i tingsrätten.  

Ubers hantering av situationen har varit under all kritik. Bolaget tycks inte ha gjort minsta ansats till att berätta för sina förare att de brutit mot lagen. Det går inte att försvara företagets många övertramp och rena lögner.

Trots det kan man inte bortse från att Ubers affärsmodell har många fundamentala fördelar.

Bolagets vision handlar, något förenklat, om att göra oss alla till taxichaufförer på deltid. Ubers plattform blir som mest effektiv när den används av riktigt, riktigt många. Det är därför bolaget så gärna vill få även helt vanliga privatbilister att använda dess plattform. 

Domarna mot enskilda förare har, som i en byråkratisk Kafka-mardröm, klubbats i tingsrätterna på löpande band.

När systemet fungerar är det suveränt. Effektivare transporter, billigare resor och i bästa fall även mindre klimatpåverkan, eftersom de bilar som är i trafik utnyttjas till fullo. 

Domstolarna har inte tagit någon hänsyn till det, ej heller till den uppenbara förvirringen kring vad som är tillåtet. Istället har domarna mot enskilda förare, som i en byråkratisk Kafka-mardröm, klubbats igenom i tingsrätterna på löpande band.

Betyder det här att svenska myndigheter nu arbetar övertid för att få till ett fungerande regelverk? Ett som drar nytta av fördelarna i Ubers modell men samtidigt sätter stopp för de värsta övertrampen? 

Nej.

Istället har den pågående taxiutredningen, med syfte att bringa ordning i de snåriga regler som styr taximarknaden, försenats gång på gång. Utredaren Amy Rader Olsson har i diffusa ordalag börjat antyda att hon kanske inte ens kommer beröra själva kärnfrågan – om just tjänster som Uberpop. 

Samtidigt skördar Uber enorma framgångar världen över. I New York är Uber-bilar nu mer populära än stadens ikoniska gula taxibilar. Nyligen gick bolaget samman med dess kinesiska konkurrent Didi Chuxing. Därmed finns såväl Microsoft som Apple och Google, samt de kinesiska it-jättarna Alibaba och Baidu, i bolagets ägarkrets. Alla har de ställt sig bakom en vision som i praktiken är olaglig i Sverige. 

Rätt reglerade kan tjänster som Uberpop göra transporter billigare, mer effektiva och mer resurssnåla. 

Det är hög tid att lagstiftaren inser det, istället för att som idag nöja sig med klumpiga förbud. 


Läs även: 

Foto:

Polisen vilseledde om Uberpop: "Inte olagligt än"


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?