1515

Alfvén & Didrikson in i nytt investmentbolag – kommer investera 100 miljoner kronor

Digitalbyrån Vntrs och riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson gör gemensam sak och skapar ett investmentbolag för startupbolag i tidiga skeden. ”Under de kommande två åren kommer vi investera 100 miljoner kronor i ett tiotal bolag”, säger Viktor Gällström, investeringsansvarig.

Maria Bergsten och Viktor Gällström är investeringsteamet bakom investmentbolaget Veq, som riktar in sig på startups i tidiga skeden
Maria Bergsten och Viktor Gällström är investeringsteamet bakom investmentbolaget Veq, som riktar in sig på startups i tidiga skeden

Digitalbyrån Vntrs, som uttalas Ventures, hjälper startupbolag och tar betalt genom aktieandelar i kundföretagen. Genom åren har de byggt upp en portfölj med ett tjugotal bolag som Ally, Findout Diagnostic och  Combify.

Nu startar de investmentbolaget Veq tillsammans med riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson.

”Bakgrunden till Veq ligger mycket i att vi såg hur våra portföljbolag började mogna och behövde ta in mer kapital. Det vi gjort tidigare är att ge bort dessa möjligheter till riskkapitalbolag. Nu kan vi ta vara på dem själva ”, säger Viktor Gällström, medgrundare till Vntrs.

Idén med ett investmentbolag för så unga bolag är smått unik, menar Viktor Gällström, som tillsammans med partnern Maria Bergsten kommer utgöra investeringsteamet. Det vanligaste är annars att riskkapitalfonder, så kallade vc-fonder, eller affärsängelkollektiv kliver in. 

Som ett klassiskt investmentbolag kommer Veq inte ha någon investeringshorisont. Eftersom det inte rör sig om en fond så är penningflödet är löpande. Utöver Alfvén & Didrikson, som står för en stor del av kapitalet, medverkar en rad teknikprofiler som passiva ägare. 

”Det är bättre både för bolagen och för oss att inte ha en viss tidsperiod. Under de kommande två åren kommer vi investera runt 100 miljoner kronor i ett tiotal bolag och tar in kapital löpande”, fortsätter Viktor Gällström.

Vntrs upplägg med att hjälpa bolagen kommer finnas närvarande, då Veq kommer vara behjälpliga med resurser. 

”Alla investerare säger att de är 'hands on', men ofta betyder det bara att de sätter sig i styrelsen och agerar bollplank till grundarna. Det vi menar med 'hands on' är att om bolaget behöver en ny nischad backend-utvecklare på måndag morgon veckan efter investeringen så kan vi ordna det via vårt systerbolag Vntrs”, förklarar Viktor Gällström.

Investmentbolaget är inte sektorspecifik, men det ska vara digitala techbolag.

”Det är det vi kan med vår bakgrund. Ett vanligt e-handelsbolag passar inte oss, inte heller hårdvarubolag som till exempel sysslar med logistik. Vi riktar in oss på digitala bolag med mjukvaruplattformar. Viktigt är att det är bolag som lämnar ett positivt avtryck. Vi vill även investera i diversifierade team. Det behöver inte nödvändigtvis handla om ålder eller ursprung, det viktiga är att teamet har olika erfarenheter. Det tror vi kommer driva finansiell avkastning, man fattar bättre beslut då”, fortsätter han.

Veq har mandat att investera i hela Europa, men kommer fokusera på Norden och Baltikum initialt.

”Det beror delvis på att vi på Vntrs har verksamhet sedan tidigare i dessa områden. Här kan vi ge tillräckligt med stöd och råd till bolagen, vilket känns tryggt. Men vi tittar faktiskt på ett bolag i Storbritannien nu, där dock halva teamet är baserat i Stockholm.”

VEQ vill både backa bolag från det existerande nätverket och bolag de inte träffat tidigare.

”Det är inget krav att har jobbat med Vntrs sedan tidigare”, understryker Maria Bergsten.

Hur ska entreprenörer göra för att komma i kontakt med Veq? 

”Man går in på vår hemsida och tar kontakt med oss. Vi uppmanar alla entreprenörer som har behov av en 'hands on'-investerare som kan tech att höra av sig”, avslutar Viktor Gällström.


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?