1515

Airbnb växer i Sverige – trots dom i Hyresnämnden

I fjol stoppades en Airbnb-uthyrning i Stockholm genom ett beslut i Hyresnämnden. Trots det fortsätter antalet svenska bostäder på sajten att öka explosionsartat.

Line Zandén, förbundsjurist på Fastighetsägarna. Till höger: Sajten Airbnb.
Line Zandén, förbundsjurist på Fastighetsägarna. Till höger: Sajten Airbnb.

Förra sommaren fick en kvinna som ville hyra ut sin lägenhet till turister via Airbnb sin bostadsrättsförening emot sig. Fallet hamnade i Hyresnämnden, som dömde till bostadsrättsföreningens fördel. Med domen kan bostadsrättsföreningarna nu förbjuda sina medlemmar att hyra ut genom den populära sajten, och många befarade att intresset för Airbnb därmed skulle svalna.

Airbnb har tillsammans med Uber seglat upp som en symbol för den moderna delningsekonomin. Men precis som i taxibranschen är det inte alla som ser positivt på den nya utmanaren. En tidigare undersökning visar att 7 av 10 bostadsrättsföreningar är negativt inställda till andrahandsuthyrning via Airbnb.

Trots det har antalet svenska bostäder på sajten ökat kraftigt, visar nya siffror. Från närmare 8 000 svenska bostäder i maj i fjol har antalet nu växt till 13 000, enligt statistik från Airbnb. Det är en ökning på 69 procent. För Stockholm, som står för närmare hälften av alla uthyrningar i Sverige genom Airbnb, ligger ökningen på 49 procent. Från 4 400 bostäder i fjol till drygt 6 500 i år.

Jag tror att det fortfarande finns de som har intrycket av att det är förbjudet.

När lagen om andrahandsuthyrning ändrades 2014 gav det bostadsrättsföreningar möjlighet att tillåta korttidsuthyrningar och även ta ut en administrativ avgift av medlemmarna för detta. Beslutet i Stockholms Hyresnämnd har fått vissa att tro att uthyrning via just Airbnb är förbjudet, vilket det inte är.

Line Zanden är förbundsjurist på branschorganisationen Fastighetsägarna och hanterar många förfrågningar om vad som gäller vid korttidsuthyrningar.

”Bostadsrättsföreningen har alltid möjligheten att vara generös när det gäller sådana här uthyrningar. Det är när de säger nej som Hyresnämnden kommer in i bilden, säger Line Zandén.

”Jag tror att det fortfarande finns de som har intrycket av att det är förbjudet fast bostadsrättsföreningen fortfarande har ett mandat att säga ja, även om Nämnden inte nödvändigtvis skulle göra det vid en prövning.”

Bostadsrättsföreningen har alltid möjligheten att vara generös när det gäller sådana här uthyrningar.

 

Trots att de flesta bostadsrättsföreningar som har frågor om Airbnb är negativa till den typen av uthyrning finns det undantag, enligt Line Zandén.

”Det finns också ett antal bostadsrättsföreningar som tycker att den här typen av uthyrningar  ska få förekomma inom vissa ramar och där man arbetar för att få det kontrollerat”, säger hon.

Att antalet bostadsrättsföreningar som är positiva till korttidsuthyrningar skulle ha ökat i samma takt som antalet bostäder på Airbnb är däremot svårt att tro. Som Ulrika Blomqvist, vd på branschorganisationen Bostadsrätterna uttrycker det:

”Många som hyr ut ber nog inte om lov”, säger hon.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?