1515

Airbnb i tufft läge – tvingas till stora besparingar efter corona

Amerikanska Airbnb, världens största plattform för uthyrning av lägenheter, har sett en dramatisk minskad efterfrågan efter coronautbrottet. Nu slopar bolaget all marknadsföring och öppnar för uppsägningar. 

Airbnbs vd och medgrundare Brian Chesky.
Airbnbs vd och medgrundare Brian Chesky.Foto:Eric Risberg

Plattformen Airbnb, som låter privatpersoner hyra ut lägenheter till varandra, har börjat spara pengar i spåren av coronautbrottet.

Bolaget stoppar all marknadsföring, de flesta rekryteringar och ställer förmodligen även in bonusar. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor.

Beskedet till de anställda kom under en videokonferens med vd:n och medgrundaren Brian Chesky. Airbnb-chefen ska under samtalet inte ha uteslutit att det även potentiellt kan bli tal om uppsägningar. Bolaget har över 7 000 anställda världen över.

Enligt Reuters källor framgår det att stoppade marknadsföringsaktiviteter kommer spara bolaget 800 miljoner dollar, knappt 8 miljarder kronor, i år. 

Grundarna har gått med på en lönefri arbetsperiod på sex månader, medan cheferna kapar sina ersättningar med 50 procent.

Airbnb är verksamt i en av de mest drabbade sektorerna av coronaviruset. I nästan hela världen har besöks- och hotellnäringen blivit av med alla sina intäkter på grund av stängda gränser och karantäner.

Under 2019 ökade Airbnb sin omsättning med 35 procent på årsbasis 4,8 miljarder dollar, eller 48 miljarder kronor. Bolaget var, enligt Reuters källor, lönsamt på rörelsenivå under samtliga kvartal. 

Förlusterna på sista raden väntas i år ändå uppgå till flera hundra miljoner dollar, enligt källor. I förra veckan rapporterade Reuters att Airbnb hållit samtal med flera amerikanska investmentbanker, till exempel JP Morgan och Morgan Stanley, om att förlänga en kreditfacilitet på totalt 1 miljard dollar. 

Kreditlinan skulle löpa ut nästa år och har aldrig använts. Airbnb har för närvarande ungefär 3 miljarder dollar, 30 miljarder kronor, kvar i den egna kassan enligt Reuters källor.

Plattformen har sedan tidigare haft ögonen på att genomföra en direktnotering, likt Spotify, på börsen under 2020. Än så länge har Airbnb inte velat kommentera om de kommer att skjuta på den planerade börsnoteringen.

Läs mer: Coronaviruset hotar Airbnbs börsnotering 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?