1515

”Airbnb för funktionshindrade” sätter företags tillgänglighet i system

Skånska resebolaget Handiscover bedömer och samlar semesterboenden och hotell med ökad tillgänglighet. Nu utökas verksamheten till att hjälpa företag att anpassa verksamheten till särskilda behov med hjälp av en investering från en EU-fond.

Yesol Kim (längst fram), Viviana Rojas, Fatmir Seremeti med ledarhunden Gibson, Gabriella Pedrazzi, Alex Pinkerton, Sebastien Archambeaud, Sebastian Mutsson, Daniel Galan, Consuelo Romano, Alex McNabb, Camilla Naqshbandi och Cindy Fabbricelli ingår i Handiscovers team.
Yesol Kim (längst fram), Viviana Rojas, Fatmir Seremeti med ledarhunden Gibson, Gabriella Pedrazzi, Alex Pinkerton, Sebastien Archambeaud, Sebastian Mutsson, Daniel Galan, Consuelo Romano, Alex McNabb, Camilla Naqshbandi och Cindy Fabbricelli ingår i Handiscovers team.

Handiscover grundades 2015 och är världens ledande bokningssajt för hotell och andra boenden med fokus på tillgänglighet för resenärer med särskilda behov. Enligt bolaget finns det 120 miljoner människor i Europa som behöver anpassningar vid resor.

Bolaget drabbades hårt av det minskade resandet under pandemin och fick i fjol in 17 miljoner kronor från en accelerator som ingår i European Innovation Council, EIC, för att hålla sig flytande och fortsätta utvecklingen. Bolaget hade rörelseintäkter på 7 miljoner kronor med en förlust på 1,2 Mkr för 2020.

”Den globala pandemin innebar att vi mycket snabbt var tvungna att påskynda utvecklingen av vårt nya erbjudande. Följaktligen har vårt program för tillgänglighetshantering redan visat lyckade tecken på sin potential i Sverige, och denna investering kommer att hjälpa oss att påskynda detta”, säger vd:n Sebastien Archambeaud i ett uttalande.

Nu investerar EIC:s fond 15 miljoner kronor direkt i bolaget. Under pandemin har Handiscover utvecklat ett nytt affärsområde med molnbaserade tillgänglighets-, utvärderings- och hanteringssystem och utbildningsprogram.

”Att säkra denna ytterligare finansiering ser jag som ett bevis på det unika erbjudandet som vi erbjuder på marknaden och kvaliteten på teamet”, meddelar Sebastien Archambeaud.

I det nya benet ska Handiscover hjälpa europeiska företag med att tillgänglighetsanpassa sina verksamheter. Utöver hotell kan det handla om till exempel gallerior, butiker och arenor. Tjänsten tillhandahålls genom en Saas-lösning, prenumerationsbaserad molnlösning, med data om funktionshinder och tillgängliga anpassningar.

Plattformen ska täcka inte bara mobilitetsnedsättning utan även nedsättning av hörsel, syn och kognition samt allergier. Det nya kapitalet ska användas till att utveckla lösningen och ta den utanför Sverige.

Sedan tidigare är familjen Kamprad genom Entreprenörinvest Sverige och Almi delägare i Handiscover.

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?