1515

AI-startup tar in 8 miljoner för att analysera rörelsemönster

AI-bolaget Imagimob tar in upp till 8 miljoner kronor från befintliga ägare för att utveckla sin sensorteknik. ”Det har funnits ett stort intresse att investera”, säger vd:n Anders Hardebring.

Imagimobs tre grundare Anders Hardebring, Alexander Samuelsson och Tony Hartley.
Imagimobs tre grundare Anders Hardebring, Alexander Samuelsson och Tony Hartley.Foto:Imagimob

Imagimob (NTL) har utvecklat en teknik som med hjälp av sensorer analyserar rörelsemonster och lagrar datan. Mjukvaran ska kunna upptäcka avvikande rörelsemönster och därmed till exempel sätta igång larm eller liknande.

”AI innebär att det inte är regelbaserat. Man jämför mönster och avgör att ’nu har någon tappat maskinen i backen’ eller ’nu har patienten ramlat’”, säger Anders Hardebring (NTL), vd och en av Imagimobs tre grundare.

I fjol tog Imagimob in drygt 3 miljoner kronor i riskkapital från Stockholms affärsänglar (NTL) och i lån från Almi Företagspartner.

Alla befintliga ägare – förutom grundarna själva – skjuter nu till 2,5 miljoner kronor genom en nyemission och konvertibler. Till bolagets förfogande står ockå 5,5 miljoner kronor i kapital om det skulle behövas i framtiden.

”Det har funnits ett stort intresse att fortsätta investera”, säger Anders Hardebring.

Läs även: Svenskt doldisbolag bricka i giganternas AI-kamp

Imagimob har ett tiotal kunder i dag. Flera är storbolag men Imagimob är tystlåtna om vilka det rör sig om.

”Ett av våra problem är att vi har ett tiotal kunder och tre eller fyra är riktigt intressanta kunder. Men vi namnger dem inte”, säger Anders Hardebring.

Till en början bedrev bolaget konsultverksamhet inom sensorer men bestämde sig i fjol för att utveckla en egen produkt. Därmed sjönk intäkterna från 2,4 miljoner kronor 2014 till 455 000 kronor i fjol.

”Under 2015 kom vi fram till att vi skulle satsa på produkten. Det är mer riskfyllt men innebär en högre uppsida”, säger Anders Hardebring, som spår att försäljningen når mellan 1,5 och 2 Mkr i år.

Läs även: Spotifyhöjdare ska hitta popstjärnor med algoritmer


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?