1515
Annons

AI-geniet: "Alla är inte redo för vad som kommer"

Med kunder som NASA, Tesla och BMW har svenska Peltarion blivit ledande inom AI i Sverige. Dessutom backas man av Wallenberg, som pekar på att AI kommer bli en ny industriell revolution. Di Digital satt sig ner och pratade med Peltarions grundare Luka Crnkovic-Friis.

Luka Crnkovic-Friis, grundare och vd på Peltarion.
Luka Crnkovic-Friis, grundare och vd på Peltarion.Foto:Hampus Andersson

AI, artificiell intelligens, har blivit ett "it word" i svenskt näringsliv. Stora och små bolag väver in AI i de allra flesta beskrivningar av verksamheten och enligt många riskkapitalister finns AI med i princip varenda pitch som kommer in till dem i dag.

Trots att AI fått en upplyft status, som en garant för framtidsvisioner, är det relativt få bolag som faktiskt levererar användbara och skalbara AI-lösningar som gör skillnad. Dessutom är det relativt få svenska bolag som faktiskt inkorporerar AI i verksamheten för att förbättra den.

En anledning kan vara att det är komplext och svårt. Det tror i alla fall Luka Crnkovic-Friis som grundade och driver AI-bolaget Peltarion. Med kunder som NASA, Tesla och BMW har man tagit AI till företagen på ett enkelt sätt, i alla fall så enkelt det kan bli. Svenska företagens kunskap och AI-mognad varierar, menar Luka Crnkovic-Friis.

”På ett sätt är det oroväckande att se börsnoterade bolag i Sverige som inte har någon typ av AI-produktion. Tittar man däremot på de sex mest värdefulla bolagen i världen så satsar de järnet. Samtidigt finns det en medvetenhet och kompetensen är ganska hög i Sverige. Det finns god chans att komma ikapp och bli ledande”, säger han.

Luka Crnkovic-Friis resa till att skapa ett bolag som är ett av de mest lovande inom AI i Sverige började i pojkrummet. När han var 7 år kodade han sitt första program på en Commodore 64-hemdator.

”Det första program jag skrev var ett program till mina två papegojor jag hade. Jag skrev ett program som hade information om dem och som räknade ut hur mycket mat de skulle ha och sådana grejer”, säger han och skrattar.

Nästa steg blev studier på KTH på nittiotalet. Kurserna inom elektronik ledde in till signalanalys och det var där Luka Crnkovic-Friis stötte på AI på allvar. 

”Jag tyckte att teknologin var väldigt cool och tyckte att det var konstigt att man skulle programmera datorer manuellt, i stället borde man lära datorerna att programmera själva”, säger han.

Slutet på 90-talet var en rekorddålig tid för att fatta tycke för AI och satsa på det karriärmässigt. Under en lång tid hade forskare kommit med löften om vad AI kunde skapa, men nästan inga resultat hade kommit av studier och de resurser som lagts ned på området. Därför rådde något som Luka Crnkovic-Friis kallar för en "AI-vinter". 

”AI var oerhört opopulärt men det var jag inte riktigt införstådda med när jag började, det förstod jag först senare. Jag trodde bara att jag var tidigt ute och att det skulle gå uppåt övertid”, säger han.

Men Luka Crnkovic-Friis stretade på med tekniken som många dömde ut. Tillsammans med Peltarions andra grundare, Måns Erlandson, skapade han sin första programvara inom AI inom ett par år på KTH.

”Vi gjorde en programvara som hette Synaps som var en utvecklingsmiljö för att bygga AI-system och sätta dem i produktion. Det gick hyfsat bra, vi hade 300 kunder internationellt. Samtidigt var det bara vi två, vi utvecklade programvara, gjorde hemsidan, ritade ikoner och gjorde allt”, säger han.

Genombrottet kom när Luka Crnkovic-Friis såg hur hans teknik faktiskt användes rent praktiskt, därute i verkligheten.

”2009 publicerades ett paper där en forskare hade studerat leukemi hos barn och försökt hitta lösningen på det där de använt vår mjukvara. Då bestämde jag mig för att vi måste försöka få ut det här till alla som har nytta av det”, säger han.

Nu har AI blivit hett igen och Peltarion har blivit ett av de mest lovande bolagen inom AI i Sverige. 

Det handlar om många miljoner om året. Genom oss sparar man in på det.

Men även om de flesta bolagen vill hoppa på AI-tåget, är det många som inte får en biljett. Anledningen är att de helt enkelt inte är redo och Peltarion måste säga nej till en ansenlig mängd bolag som kontaktar dem, säger Luka Crnkovic-Friis.

”Vi har konsultfirmor och partners som är bra att få igång företag med processerna, i vissa fall en basic digitalisering. Vi lämnar snält över dem i kompetenta händer som gör att de startar resan, förhoppningsvis är de redo om ett tag.”

Vad visar om ett företag är redo för AI?

”Generellt handlar det första steget om att man måste inse att AI inte är ett verktyg för IT utan för affärsutveckling. Det andra steget handlar om vilken kompetens som finns hos bolaget, deras förståelse och idéerna för vad de vill skapa. Det tredje och viktigaste är inställningen till ny teknik, hur redo man är att snabbt börja med ny teknologi.”

Peltarions plattform innebär att fler företag kan använda AI eftersom det blir enklare att anamma tekniken. Företagens investeringar i AI, som på sikt kommer få ner kostnader, riskerar att bli enorma. Det är det Peltarion vill och håller på att förändra.

”En ny studie visade att det finns 22 000 dataexperter som har AI-kunskaper men bara 5000 har kunskap av att kunna bygga hela kedjan, från prototyp till färdig produkt. För ett vanligt företag att få tag på en sådan person, det blir för dyrt. Det handlar om många miljoner om året. Genom oss sparar man in på det”, säger  Luka Crnkovic-Friis och fortsätter:

”De plattformar som funnits har varit forskningsplattformar som förändras snabbt. Risken är att om man bygger ett system utifrån det så kan man behöva göra om det inom sex månader. Vi ser till att det du bygger i dag kommer hålla om två år också.”

En stor del i Peltarions framgångar är att man lyckats knyta till sig riktigt vassa medarbetare. Ingenjörer med tidigare erfarenhet från bland andra Spotify, Skype, King och Google jobbar för bolaget, något Luka Crnkovic-Friis är oerhört glad över.

”Det här hade inte varit möjligt om det inte hade varit för de seniora människorna vi har. Medelåldern på företaget är strax under 40. Vår första investerare EQT Ventures kopplade ihop oss med några personer som blev entusiastiska och sedan kom folk in via varandras nätverk”, säger han.

Wallenbergarna är väldigt aktiva inom AI och digitalisering.

Nyligen gav Luka Crnkovic-Friis ut en bok om AI. Marcus Wallenberg står för förordet och skriver där att ”det första steget är insikt och kunskap. AI kommer påverka oss alla. Lär känna den och lär känna din väg framåt.” 

Marcus Wallenberg har också förstått att tekniken inte räcker som lösning. Det måste finnas människor som kan ta rätt beslut för sina företag, med AI i ryggen som informationskälla. Kanske är det också just därför Wallenbergs FAM satsat 110 miljoner kronor tillsammans med EQT Ventures på Peltarion och Luka Crnkovic-Friis.

Läs mer: Wallenbergs FAM och EQT Ventures går in i AI-doldisen Peltarion

”Det som varit intressant med Wallenbergarna är att de varit väldigt aktiva inom AI och digitalisering, så vi hade en positiv bild av dem. Sedan har de en så tung erfarenhet inom affärsvärlden och industrin, det har varit ett fantastiskt bidrag”, säger Luka Crnkovic-Friis.

En stor del av boken har Luka Crnkovic-Friis dedikerat till att förklara att människor inte behöver vara rädda för AI, att den populärkulturella myten om robotarna som tar över inte är aktuell. Inte just nu i alla fall.

”De existentiella frågorna och farhågorna är absolut relevanta, det är något vi ska diskutera. Men det är inte något som kommer hända de närmsta 10 till 15 åren och jag tror att det handlar om att vi måste utbilda fler så att folk vet så mycket som möjligt om tekniken och förstår den”, säger han.

I stället för rädsla handlar det, enligt Luka Crnkovic-Friis, om att AI öppnar nya dörrar för vad som är möjligt inom många fält. Han stämmer också in i Wallenbergs vision om att AI är den nya industriella revolutionen.

”Det är det absolut. Den första industriella revolutionen handlade om att automatisera och förbättra fysisk kraft. Nu handlar det om att automatisera och förbättra allt som kräver intelligent, det kommer bli stort.”

Lyssna på intervjun med Luka Crnkovic-Friis här:

https://embed.acast.com/startupstories/ai-geniet-allaarinteredoforvadsomkommer-

Du hittar även Startup Stories på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Startup Stories? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Recensera podden här eller kontakta oss på Twitter, Facebook eller via mejl.

Innehåll från WintAnnons

Därför väljer IT-konsulten automatiserad ekonomihantering

Företagande ska vara superenkelt. Det ska helst också vara tidseffektivt. Tyvärr finns det dock flera moment i en konsults vardag som bidrar till allt annat än effektivitet. Moment såsom ekonomihantering och administration kan ses som riktiga tidstjuvar. Tid som inte går att debitera för. Och Wint vet att tid är pengar, inte minst för konsulter. Därför är det inte konstigt att allt fler väljer att skaffa deras automatiserade ekonomitjänsten.

Den automatiserade bokföringstjänsten Wint är tjänsten för dig som vill ha ett tryggt företagande med full koll på ekonomin. Konceptet är inte svårt att förstå. Wint ersätter den traditionella redovisningsbyrån och automatiserar bolagets ekonomi och administration. Som kund hos Wint har du allt i ett, löpande bokföring, effektivare ekonomihanteringen och professionell rådgivning. 

– Vi på Wint har lång erfarenhet av att hjälpa just konsultbolag. Vi insåg för länge sedan att merparten av de uppgifter som en traditionell redovisningsbyrå gör, kan automatiseras och skötas helt digitalt. Därför har vi utvecklat en tjänst som är utformad för att svara upp mot vanliga behov och utmaningar som just konsulter har, förklarar Elin Rautio, produktägare på Wint.

Tidrapportering, en värdefull funktion

Det finns de som upplever ekonomihantering som ett onödigt ont och anlitar en redovisningskonsult för att hantera vissa delar av den. Den stora skillnaden mellan dem och Wint är att Wint hanterar allt som rör ekonomi och administration. Inte bara en liten del. Du får alltså hela bolagets administration under ett tak till ett fast pris utan dolda avgifter.

Under våren lanserades Wints senaste funktion, tidrapportering. Att tidrapportera har många fördelar, men att ha ett tidrapporteringssystem som synkar med saker som fakturering och övrig administration är en riktig tidsbesparare.

– För IT-konsulter är det viktigt med funktionell tidrapportering. Det ska vara enkelt att fakturera sin tid. I Wint får du en bra överblick över dina projekt samt rapporter som ger möjlighet till bättre uppföljning på projektnivå. Det är särskilt värdefullt för dig som vill kunna se på lönsamheten i varje enskilt uppdrag. Vi är glada över att tidrapporteringsfunktionen nu är up and running, den kommer att spara ännu mer tid för våra kunder, berättar Elin. 

Wints tidrapportering är helt integrerad med fakturering, lönehantering, bokföring och i slutänden även bokslutet.

– Det finns så mycket mer att vinna om du har allt strukturerat på ett tydligt sätt - på samma ställe. Målet är såklart att spara tid som kan spenderas på roligare saker, men också få möjlighet att kunna följa upp din bokföring. När du kan följa företagets rapporter i realtid blir det lättare att fatta genomtänkta beslut för verksamheten, menar Elin.

Läs också: Så fungerar Wints tidrapportering 

Helheten är den stora WOW-faktorn

– Många av våra kunder är just IT-konsulter, kanske för att våra funktioner passar dem så väl. Till skillnad från en traditionell redovisningsbyrå tar vi hand om allt från betalning, fakturering, löner och bokföring till just tidrapportering. Jag skulle säga att det är helheten med Wint som är den stora WOW-faktorn och det som verkligen förenklar livet för dig som konsult, säger Elin.

Personlig support

Även om Wint är en automatiserad tjänst betyder det inte att det inte finns människor bakom skärmen. De har en support av såväl ekonomer, utvecklare och olika specialister som är redo att svara på dina frågor. Och du kan alltid vara trygg med att du får rätt hjälp. När du kontaktar supporten blir du snabbt kopplad till en ekonom med expertis inom just dina frågor.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera