1515

AI-experten Nell Watson: Din framtida chef kan vara en robot

I takt med att rädslan vuxit för att robotar ska konkurrera ut människor på arbetsmarknaden har medborgarlön dykt upp som ett förslag på lösning. Men AI-experten Nell Watson ser en annan möjlighet – robotkontrollerade företag. 

Nell Watson är AI-expert och professor vid Singularity University.
Nell Watson är AI-expert och professor vid Singularity University.Foto:Joey Abrait.

Singularity Universitys Nell Watson är expert på artificiell intelligens. Redan som 24-åring var hon universitetslärare på magisternivå i datavetenskap. Numera lär hon ut artificiell intelligens, läran om maskin och människor och om framtidens samhälle. 

På SXSW i Austin, Texas, medverkar hon i en panel om AI tillsammans med Siri-grundaren Adam Cheyer och Daphne Koller på bioteknikbolaget Calico labs.

Paneldeltagarna Daphne Koller från Calico labs, Siri-grundaren Adam Cheyer och Nell Watson vid Singularity University samt moderatorn Loic Le Meur.
Paneldeltagarna Daphne Koller från Calico labs, Siri-grundaren Adam Cheyer och Nell Watson vid Singularity University samt moderatorn Loic Le Meur.Foto:Joey Abrait.

 

I och med att robotar och datorer lär sig att göra de arbetsuppgifter som människor i dag utför kommer miljontals jobb att försvinna. I en rapport från i november, framtagen av tankesmedjan McKinsey Global Institute, kommer automation leda till att 400 miljoner jobb försvinner fram till år 2030. Samtidigt förväntas digitaliseringen skapa nya jobb.

Enligt Nell Watson uppskattar Världsekonomiskt Forum (WEF) att 65 procent av de barn som nu börjar förskolan i framtiden kommer att ha arbeten som inte existerar i dag. 

”I undervisningen behöver vi förflytta vårt fokus från att lära oss läsa, skriva och enkel matematik till komplex problemlösning, samarbete, empati och kritiskt tänkande”, säger Nell Watson. 

Många menar att vissa typer av yrken kommer att drabbas hårdare av robotiseringen än andra, vilket väckt oro för ökade klyftor i samhället.

”Man pratar mycket om medborgarlön och om idén att beskatta en grupp av människor för att sprida rikedomarna, men jag tror att det finns möjligheter inom den öppna marknaden att ha robotkontrollerade företag”, säger Nell Watson.

Läs även: AI-forskaren vill stoppa robotarnas förtryck 

Hon tar upp idén om distribuerade autonoma organisationer, som fungerar på ett liknande sätt som på Etherums blockkedja där individer kan få betalt för det arbete de utför utan att en normal företagshierarki. Enligt den idén skulle organisationen vara byggd på automation i mitten med människor längs med kanterna, enligt Nell Watson.

”Det finns företag i dag, som majonästillverkaren Newman’s Own, vars hela vinst går till välgörenhet. Men tänk om du kunde skapa ett maskinkontrollerat företag? Där maskinen kunde hantera en stor del av affären och anställa människor till att göra det som de är bra på. Då kan du skapa en mängd robotföretag som fungerar på den fria marknaden, som generar vinst och utdelning som går direkt till människor”, säger hon. 

Det här är ingenting som finns på kartan i dag, men Nell Watson tror att den här typen av affärsstrukturer kanbörjar dyka upp inom de närmaste fem till tio åren. 

”Vissa personer i det här rummet, de som är runt 20-25, kommer att vara anställda av en maskin en dag”, säger hon till åhörarna på SXSW.

Konferensen SXSW
South by South West, även kallad SXSW, är en tech-, film- och musikfestival som årligen lockar över 100 000 besökare till Austin, Texas. Konferensen är bland annat känd för lanseringen av Twitter 2007 och livestreamingbolaget Meerkat 2015. Under 30-årsjubiléet 2016 gästades konferensen av Barack Obama. Under årets upplaga har bland annat serieentreprenören Elon Musk och Melinda Gates från Gates Foundation talat. 

 


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?