1515
Annons

Ägarens analys: Spotify kan vara värt 450 miljarder år 2020

Spotify går till börsen under 2017. Men den marknadsledande streamingtjänsten kan också köpas av Facebook. Det spår delägaren och investmentbanken GP Bullhound i en färsk rapport.

Daniel Ek, vd för Spotify.
Daniel Ek, vd för Spotify.

GP Bullhound spår, som de flesta andra bedömare, att Spotify står inför en börsnotering under 2017. Ett annat spännande, men visserligen mindre tänkbart, scenario är att bolaget köps upp av Facebook.

Men det mest troliga är trots allt en börsnotering och att börsvärdet landar mellan 127–170 miljarder kronor. Det motsvarar en värdeökning på minst 87 procent sedan den senaste nyemissionen, i juni 2015.

Den brittiska investmentbanken har i sin analys två huvudscenarier för år 2020. I basscenariet har man 100 miljoner betalande kunder och en värdering på 170 miljarder kronor. I deras ”best case”-scenario räknar man med samma antal betalande prenumeranter men högre marginaler och värdering. Marknadsvärdet blir då 450 miljarder kronor.

Spotify meddelade nyligen att man har nått 40 miljoner betalande användare. Därmed har tjänsten minst 60 miljoner kunder vars lyssning finansieras med reklam.

Läs även: Nya siffror visar – Spotify har slutat växa i Sverige

Som nyckelfaktorer för att nå bästa möjliga utfall lyfter man fram att öka mängden videomaterial och att lyckas implementera fler och bättre sociala nätverk runt tjänsten. Man konstaterar också att de pågående förhandlingarna mellan Spotify och musikindustrin är avgörande för marginalerna på kort sikt.

Läs även: Sven Carlsson: ”Stalltips: Spotify kommer att köpa Soundcloud”

Förra året var det mycket tal om hur den konkurrerande tjänsten Apple Music skulle påverka Spotifys framtid. GP Bullhounds analys då var att den, tvärtemot vad många trodde, skulle ge Spotify en knuff framåt.

Det är en analys man fick rätt i och konstaterar att Spotifys tillväxttakt i betalande kunder har ökat från en miljon till två miljoner i månaden. Samidigt slår man fast att bolagets värdering inte har påverkats.

Läs även: Spotify: Apple tystade oss


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?